VELIKO ČIŠĆENJE

Trakošćan na godinu dana ostaje bez jezera: evo kako će teći radovi i što se sve zatvara

Jezero je dio zaštićenog kulturnog dobra, a do Drugog svjetskog rata redovito se praznilo i čistilo svake dvije, tri godine
 Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

Ovog proljeća, najkasnije do kraja travnja, započet će ispuštanje vode iz jezera Trakošćan čime će najpoznatiji hrvatski dvorac na godinu dana ostati bez jedne od svojih glavnih atrakcija. Prethodno će riba iz jezera biti ulovljena, selektirana i preseljena u ribnjake u blizini Bjelovara. Dvorac će se za vrijeme radova moći normalno posjetiti, a ostat će otvorena i većina šetnica oko jezera.

image
Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

Ovo je prvo čišćenje jezera, koje ima status kulturnog dobra, od mulja i sedimenta nakon dugih 60 godina, a radi se zbog poboljšanja kvalitete vode i zaštite biljnih i životinjskih vrsta. Nekada se, doznajemo u Hrvatskim vodama, jezero čistilo svakih nekoliko godina, no nakon Drugog svjetskog rata prestalo se s redovnim uklanjanjem mulja i posljednje je obavljeno šezdesetih godina prošlog stoljeća.

image
Šetnica oko jezera
Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

Jezero Trakošćan izgradio je grof Drašković u razdoblju 1850. do 1862. godine kao krajobrazni dodatak dvorcu, a u jezeru se uzgajala riba. Tada se jezero praznilo svake dvije do tri godine, pokupio se mulj i odlagao na njive za poboljšanje plodnosti tla, a nakon punjenja jezera novom vodom obavljeno je poribljavanje. Tako je bilo do kraja Drugog svjetskog rata i nakon toga mulj više nije uklanjan iz jezera, kažu nam u Hrvatskim vodama.

image
Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

“Iz ekološkog razloga nužno je osigurati veću količinu kvalitetne vode u jezeru sa što manje utjecaja mulja i tvari biološkog porijekla od kojih se sastoji. Potrebno je prevenirati eutrofikaciju i kolaps sadašnjih zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta jer bi nakon nekog vremena umjesto jezera imali močvaru,” objašnjavaju u Hrvatskim vodama.

image
Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

Nakon ispuštanja vode iz jezera površine 17 hektara, osim na dijelu koji ostaje močvarno stanište, izradit će se odvodni kanali po dnu jezera za ocjeđivanje i sušenje. Potom će se pripremiti transportni put po isušenom jezeru i građevinskom mehanizacijom će se transportirati sediment na privremenu deponiju koja je udaljena 1,5 kilometara od jezera. Planirani rok izvršenja radova je 12 mjeseci i očekivani rok ponovnog punjenja jezera svježom vodom je u proljeće 2022. godine.
Ravnatelj dvorca Trakošćan Adam Pintarić ističe da će većina šetnica oko jezera biti otvorena i kad počnu radovi, a ne strahuje ni od pada posjećenosti.
“Veći dio staza oko jezera će i dalje biti dostupan šetačima, osim jednog dijela gdje će se tehnički izvlačiti mulj kamionima na šumsku cestu i dalje na privremeni deponij. Nakon usuglašavanja uređenja gradilišta, izraditi ćemo jasna uputstva posjetiteljima s oznakama koji su dijelovi jezera slobodni za šetače,” kaže Pintarić za Jutarnji. Navodi kako je 2019., zadnje godine prije pandemije, dvorac i park posjetilo 135.000 ljudi, te vjeruje kako će kroz koju godinu taj broj narasti na 200.000. Tome će, vjeruje, pridonijeti i veliki projekt koji je trenutno u tijeku, a odnosi se na prilagodbu Trakošćana za pristup i kretanje osobama s teškoćama u kretanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:15