BIJEG U PRIRODU

Tražite ideju za izlet? Zašto ovog proljeća ne biste istražili mir i divlju ljepotu Žumberka

U blizini Zagreba nalazi se raj za sva osjetila, predlažemo vam pet lokacija na ovom zelenom biseru koje bi bilo šteta propustiti

Slap Sopot

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Oaza prekrasne prirode s više od 350 kilometara planinarskih i 300 kilometara biciklističkih staza, mjesto na kojem se može vidjeti petina svih biljnih vrsta u Hrvatskoj, razgledati čak 34 arheološka nalazišta i naseljena mjesta na nadmorskoj visini višoj od 800 metara... Sve to krije zeleni raj nadomak Zagreba, park prirode Žumberak - Samoborsko gorje, koji je idealno odredište za vaše proljetne izlete.

image
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Između slovenske granice na zapadu i Zagreba na istoku, proteže se Žumberačka gora, čija je Sveta Gera, s 1178 metara, najviši vrh kontinentalne Hrvatske. Tu se smjestila, odnosno gotovo skrila, skladna i osebujna mikroregija poznata pod imenom Žumberak. U njoj glavnu riječ vodi priroda - malobrojni stanovnici raspoređeni su u tek nekoliko drevnih naselja - a veći dio zaštićen je u sklopu Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje. Ovamo se dolazi radi uživanja i rekreacije u iskonski čistoj prirodi, u bogatom biljnom i životinjskom svijetu, ali i u ostacima zanimljive povijesti. Put i odredište koje izaberete ovisit će prije svega o vašim osobnim preferencijama, no jedno je sigurno: izbora za aktivan i opuštajući dan u prirodi ovdje ne nedostaje. Donosimo nekoliko destinacija i lokacija koje se svakako isplati posjetiti i upoznati.

EKOCENTAR BUDINJAK I POVIJESNA BAŠTINA

Ekocentar Budinjak nalazi se u istoimenom malom mjestu u središnjem dijelu Žumberka, a iz njega se dolazi u Arheološki park Budinjak. Pretpovijesno nalazište krije mnoge zanimljivosti, a bogatu prošlost ovoga kraja upoznat ćete laganom šetnjom po poučnoj Stazi kneževa. Budinjak je tek dio Žumberačkog arheološkog puta, trase duljine 53 km po kojoj su raspoređene brojne povijesne znamenitosti, poput misterioznih ostataka srednjovjekovnog Starog grada Tuščaka i Starog grada Žumberka, ili groblja keltskog plemena Latobika u Brateljima. Kraj Glušinje je grkokatolička župna crkva Sv. Petra i Pavla iz 17. stoljeća, podsjetnik na povijesnu činjenicu da su područje Žumberka prije gotovo 500 godina naselili uskoci, većinom grkokatoličke ispovijesti. Zato se u ovom kraju nalazi mnogo grkokatoličkih kapelica i crkvi, više nego igdje u Hrvatskoj. Žumberački uskočki muzej s prikazom života u ta stara vremena može se razgledati u mjestu Stojdraga.

image

Dvorac Oršić

Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

DOLINA SLAPNICE

Zaštićeni krajolik prekrasne prirode, u kojem je uređena i ugodna i nezahtjevna šetnica, skriva se nedaleko od Krašića. Dolina rječice Slapnice izdvaja se svojom ljepotom, a u njoj možete vidjeti atrakcije kao što su Vranjački slap, slap Brisalo, špilja Zidane pećine i Draganov mlin. Kod Medven Drage, gdje se Slapnica ulijeva u Kupčinu, razgledajte kuriju obitelji Medven, sačuvano seosko imanje iz 19. stoljeća. Staza kreće iz mjesta Medven Draga, gdje treba skrenuti prema kamenolomu, makadamska je i gotovo cijelim putem vodi uz potok Slapnica. Žubor vode, pjev ptica i zelenilo drveća izazivaju mir i opuštenost. Za slap Brisalo, najveću atrakciju staze, treba skrenuti s glavnog puta i prijeći slikoviti drveni Matin most, još jednu zanimljivost ovog krajolika.

image

Dolina Slapnice

Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

SLAP SOPOT

Jedan od najvećih slapova u Hrvatskoj smjestio se upravo u Žumberačkoj gori. Samo tri kilometra sjeveroistočno od Sošica smjestio se Sopotski slap, koji se nalazi na jednom od početnih krakova rijeke Kupčine. Kako bi se do njega došlo, treba svladati malo strmiji uspon, ali svaka se kap znoja isplati: nalazi se na izuzetno visokih 700 metara nadmorske visine, a kaskadama je podijeljen na tri dijela, ukupne visine 40 metara, kroz koje se voda slijeva u livadu u podnožju. Ovaj bajkoviti prizor igre vode usred šume nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

image

Slap Sopot

Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

STARI GRAD OKIĆ

Samo pet kilometara udaljen od Samobora, smjestio se Okić-grad, stara srednjovjekovna utvrda, koja se prvi put spominje još 1193. godine. Smatra se jednim od najstarijih hrvatskih utvrđenih gradova i rijedak je primjer očuvane romaničke arhitekture u kontinentalnoj Hrvatskoj. Stoljećima je Okić branio grad i odbijao napade mongolskih plemena, turskih osvajača, i danas ostaci njegovih zidina pričaju priču o uistinu burnoj i slavnoj prošlosti. Danas je omiljeno planinarsko odredište, do njega se lako dolazi stazom od Planinarskog doma Maks Plotnikov.

image

Utvrda Okić

Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

JAPETIĆ

Najviši vrh Samoborskog gorja nalazi se na 879 metara nadmorske visine, i omiljeno je odredište planinara i izletnika, kao i jedno od najpopularnijih polaznih točki za paragliding. Na samom vrhu od 1960. godine stoji razgledna piramida, s koje se pruža nevjerojatan pogled na sve strane, sve do Slovenije i Alpa. Planinarski dom Žitnica mjesto je za okrjepu planinara i izletnika, koji se rado opuštaju na livadama i u šumama koje okružuju dom i sam vrh. Šume koje okružuju Japetić kriju brojne zaštićene i ugrožene biljne vrste, pa je bukova šuma na vrhu Japetića zaštićena 1975. godine kao rezervat šumske vegetacije.

image
TZZŽ/
image
HTZ/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:38