Izlet za pamćenje

Tri glavna razloga zašto biste se već ovog vikenda trebali uputiti u smjeru Požege

Slavonija i kulen, Slavonija i čvarci, Slavonija i šaran... U nizu savršenih parova nalazi se i Slavonija i bicikl
 TZGP

Poželite li zadnje dane ljeta provesti u Slavoniji i rado biste saznali više o njezinoj kulturi, posjetite za početak Požegu. Zaputite se do Požege i glavnog Trga Svetog Trojstva, pronađite Kužni pil s kipom Svetog Trojstva ili posjetite Gradski muzej. Atrakcija i aktivnosti je mnoštvo, a sigurni smo da ćete odabirom Požege, u Slavoniji provesti pravi aktivan vikend ispunjen bogatim sadržajima te ukusnim jelima.

Izvrsna gastronomija i još ukusnije vino

Požeška kuhinja je mješavina povijesnih kulturnih utjecaja u Slavoniji i Baranji kao i običaja koje su sa sobom donijeli doseljenici iz drugih krajeva Hrvatske, s Jadrana, iz Zagorja, Međimurja te Bosne i Hercegovine. Na jelovniku ćete pronaći jela koja će vas podsjetiti na doba stare Austrougarske, ali i na činjenicu da se grad nalazi na prijelazu iz srednje u jugoistočnu Europu s izraženim mađarskim, slavenskim, germanskim pa i orijentalnim utjecajem.

image
TZGP

Iako biste jer ste u Slavoniji očekivali da će vas u restoranima ponuditi isključivo “stereotipno slavonskim” jelima od svinjetine, kako je Požega okružena brdima s kojih se u doline slijevaju brzi, bistri gorski potoci, često će na meniju biti čak i pastrva.

Uz domaću kuhinju će svakako prijati vino jer Požega je okružena poznatim vinogorjima, posebno onim Kutjevačkim, a preporučujemo vam kušati i domaće pivo jer Požega je, iako u vinorodnom kraju, sve popularnija i kao pivarsko središte.

Odlična biciklistička destinacija

Slavonija i kulen, Slavonija i čvarci, Slavonija i šaran, a u nizu savršenih parova nalazi se i Slavonija i bicikl. Ovaj je istočni dio kontinentalne Hrvatske pravi dragulj za vožnju na dva kotača, a Požeško-slavonska županija svojom biciklističkom infrastrukturom mami sve više posjetitelja koji vole ovaj oblik upoznavanja destinacije. Tko o njemu ne bi maštao kada godi umu i tijelu, vodi kroz zelene planine i zlatne ravnice, dovodi do raznih atrakcija i zanimljivosti te vrhunskih ugostiteljskih objekata?

image
TZGP

Ako ste ikad mislili da je Slavonija ravna, grdno ste se prevarili. Ipak, nalazite se u destinaciji Brda & Dolina. Njezine planine i gore na koje se uspinjete te doline u koje se spuštate, tek s pokojim prolaznikom susretnete, a na ponekim mjestima izgubite i signal, možda će biti neočekivane. No, biciklom ćete otkrivati tajne i razbijati mitove. Kao onaj o ravnicama uz koje se rastežu planine, onaj o kulenu i suhomesnatim proizvodima tik uz koje mirišu najfinija jela od riba te o vinu koje opija okusom poput slavonskih piva.

Poznati su izvođači i pjesme AureaFesta

Mjesec kolovoz svakako je najočekivaniji i najdraži mjesec svim Požežanima. Osim što je u ovo doba najtoplije i dinamika grada se mijenja, započinju Požežanima najdraže manifestacije. Središnja manifestacija, festival svih festivala tijekom kojeg kroz srce Zlatne doline prođe tisuće posjetitelja, svakako je Aurea Fest. Aurea Fest doista je festival festivala, jer u brojnim priredbama, nastupima i najrazličitijim događanjima nemoguće je da baš svatko ne nađe ponešto i za svoju zabavu, ugodu i veselje.

image
TZGP

Festival objedinjuje sve ono što Slavonija može ponuditi. U nedjelju 29. kolovoza je središnji dio festivala, tradicionalne Zlatne žice Slavonije. I ove godine nastupit će eminentna imena tamburaške glazbe. Festivalskim orkestrom ravnat će maestro Antun Adžić, dok će Zlatne žice Slavonije izravno prenositi HRT s planiranim početkom u 20:10 sati.

Više informacija o Požegi istražite na www.pozega-tz.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2023 02:33