Otvorena Kopika

U samo tjedan dana obnovljeni bazenski kompleks Copacabanu posjetilo više od 10 tisuća kupača

Planira se i nastavak obnove kompleksa Copacabane, kojim bi se uredili bazen za neplivače, dječji i bazen s toboganima

Kopika iz zraka

 Grad Osijek

Skokom u olimpijski bazen plivači iz Plivačkog kluba Osijek najavili su kupališnu sezonu na obnovljenim bazenima Osječanima omiljenog kupališta Copacabane.

Prva je to prava rekonstrukcija bazenskog kompleksa otkako je sagrađen 1976. godine. Njome je Osijek dobio prvi pravi olimpijski bazen, kao i bazen s vodenim atrakcijama i vodenim barom. Investicija, s uređenjem okoliša, hortikulturom i opremom za bazene stoji gotovo 35 milijuna kuna. Bazeni su izgrađeni u rekordnih šest mjeseci, a njima će upravljati Grad Osijek.

- Ovo je kupalište jedan od simbola Osijeka, a prva mu je ovo temeljita i kompletna rekonstrukcija u 46 godina postojanja. Protekle dvije godine Kopika nije radila. Svojim sam sugrađanima, ali i našim gostima, obećao kupanje u obnovljenim bazenima već ovoga ljeta. Radovi su počeli sredinom siječnja. Tada smo prvi put bili na gradilištu u zimskim jaknama pored iskopane rupe. Kada smo rekli da će u srpnju sve biti spremno za kupališnu sezonu, mnogi su nas sumnjičavo gledali. I evo nas, nakon 6 mjeseci stojimo pored prvog pravog olimpijskog bazena u osječkoj povijesti. Neizmjerno sam sretan i ponosan.– istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

image

Gradonačelnik Ivan Radić

Grad Osijek

Korištena je i ugrađena najsuvremenija tehnologija fltriranja vode, kompleks je prvi puta priključen i na kanalizacijsku mrežu, bazeni imaju automatsko doziranje kemikalija, podvodne „robote“ čistače, daljinsko očitavanje temperature i kakvoće bazenske vode. Sagrađene su i svlačionice, tuševi, sanitarni čvor i svi prateći sadržaji. Bazeni su prilagođeni za osobe s invaliditetom. Tijekom rekonstrukcije zasađena i nova stabla. A do iduće sezone zasadit će se i trava koja će se navodnjavati.

Cijene ulaznica su među najnižima u okruženju. Djeca do 7 godina kupaju se besplatno, djeca od 8 do 15 godina, umirovljenici i osobe s invaliditetom ulaz plaćaju 10 kuna, odrasli radnim danom 15, a vikendom 20 kuna. Bazeni su otvoreni od 9 do 19 sati. Ležaljke stoje 15 kn/ dan, a suncobrani su za sve posjetitelje besplatni.

- Grad Osijek po ovom je kupalištu bio naširoko poznat još prije Domovinskog rata, a danas ono ne izgleda kao javno kupalište, već kao moderni resort, i kao takvo će zasigurno dati još kvalitetniji sadržaj gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Zajedničkim snagama, suradnjom, razumijevanjem, strateškim promišljanjem dižemo kvalitetu života u gradu i cijeloj županiji, koristeći fondove EU i zajedničku financijsku snagu - poručio je s Copacabane osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Planira se i nastavak obnove kompleksa Copacabane, kojim bi se uredili bazen za neplivače, dječji i bazen s toboganima.

- Javit ćemo se za Nacionalni plan oporavka i otpornosti, čekamo javni poziv, koji bi trebao biti u četvrtom kvartalu 2022., želimo povući što veća sredstva kako bi radovi što manje stajali gradski proračun i naše građane – zaključio je osječki gradonačelnik Radić.

Obnovljena Kopika će zasigurno pridonijeti dobrim osječkim turističkim brojkama. Naime, u lipnju je u Osijeku ostvareno 12% više noćenja nego rekordne 2019. godine. U manje od tjedan dana, od kada su bazeni tvoreni, Copacabanu je posjetilo više od deset tisuća kupača. Kako i ne bi kada zajedno s pješčanom plažom uz Dravu, koju je također Grad Osijek uredio, bazeni čine kupalište s najljepšim pogledom na najljepši grad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:15