RECITE DA! UŽIVANJU

U Zadru i okolici obnovit ćete energiju, pročistiti um i iscijeliti dušu i tijelo

Hedonisti, avanturisti, ljubitelji prekrasnih plaža, vrhunske hrane i vina i aktivnog odmora: u Zadru i okolici svi će doći na svoje
Plaža Sakarun, Dugi otok
 A Gospić/TZ Zadarske županije

Ako za svoj zasluženi odmor odaberete zadarsku regiju, izabrali ste pravo mjesto! Tu ćete sigurno obnoviti svoju energiju, iscijeliti dušu i tijelo te pročistiti um! Uživajte u zdravoj i ukusnoj domaćoj hrani i opojnom piću, posjetite neki od predivnih, mirnih i čarobnih otoka ili budite aktivni u netaknutoj i zadivljujućoj prirodi zadarske regije!

RECI DA HRANI I PIĆU

image
Paški sir
TZ Zadarske županije/

Mediteranska prehrana nezaobilazna je osnova i ovdašnje kuhinje. Riba, školjke i drugi plodovi mora, preliveni maslinovim uljem, u najribarskijoj regiji Dalmacije obavezan su dio jelovnika. Paški, svjetski nagrađivani sir nude svi restorani, a na otoku Pagu možete posjetiti i sirane. Uz sir odlično idu neka od opojnih vina, koja se tu uzgajaju više od 3000 godina. Pravi sladokusci moraju probati peku - klasičnu hobotnicu ili teletinu s krumpirom i povrćem, a paška janjetina je i pod pekom već nadaleko poznata.

RECITE DA OTOCIMA
image
Telašćica, Dugi otok
TZ Zadarske županije/

Čudesni svijet zadarskih otoka područje je neotkrivenih ljepota, bistrog mora i nedirnute prirode. Više od 200 otoka, otočića i hridi, koji se pružaju u četiri niza paralelno s obalom, najrazličitijih oblika i veličina, nastanjeni ili pusti, turistički razvijeni ili neotkriveni. Ovo je područje idealno za sve vrste aktivnosti na moru i pod morem, a vaše plovilo naći će sigurno utočište u više od 50 luka i lučica, na organiziranim sidrištima i u zaštićenim uvalama. Unutrašnjost otoka može se najbolje upoznati šetnjama pješačkim, planinarskim i biciklističkim stazama i udišući čisti zrak s mirisom bogate mediteranske flore. Plavetne uvale, otočiće ili čak skrivene špilje otkrijte u vožnji kajakom - u ponudi su poludnevne do dvodnevne ture.

RECITE DA SVJEŽEM ZRAKU
Bez obzira na to vozite li se biciklom na dva kotača, planinarite, splavarite niz brzake rijeke, penjete se po stijeni ili testirate ravnotežu na vodi - regija ima nešto za vas. Brojne biciklističke rute ovdje nude uzbuđenje i prvorazrednu ugodnu rekreaciju. Brdski biciklisti pohrlit će na rivijeru Paklenica i iskušati se na obroncima Velebita ili gruboj "mjesečevoj" površini Paga. Obitelji će uživati u pitomim pitoresknim rutama rivijere Nin ili Biograd, a cestovni biciklisti lako će odraditi trening na dužinskim rutama uzduž otoka ili zaleđa. Na usluzi su vam biciklističke karte, aplikacija i niz certificiranih servisa, rentova, agencija i smještaja za ljubitelje bicikliranja.
A za ljubitelje pješačenja i planinarenja također pregršt staza! Lungo mare šetnice u primorskim mjestašcima idealne su za završetak dana. Za one ambicioznije najpoznatija planinarska destinacija na ovom području zasigurno je Nacionalni park Paklenica, a nudi ponešto za svakoga - od laganih do zahtjevnih staza. Ili istražite spektakularni kanjon i vodopade rijeka Zrmanje i Krupe, i to kanuom ili raftom!


image
Htz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:24