DVOJBA

Usudite li se kupovati jeftine avionske karte za 2021.? Uštede su velike, ali i rizik...

Nakon što je promet aviokompanijama pao za više od 90 posto, snižene su cijene za sljedeću godinu. No što ako pandemija ne posustane?
 Guvendemir/Getty Images

Probe radi, napravili smo iduću stvar. Otišli smo na pretraživač letova Skyscanner, odabrali kao polazište Zagreb, a kao odredište "everywhere" (svagdje) i nasumično izabrali lipanj 2021. godine. Jedna u nizu opcija izgledala je sasvim primamljivo! Povratna karta za let iz Zagreba do Toronta za 296 eura. Da je sve normalno, možda bismo kliknuli. No, odmah se ukazuje obavijest "da su prikazane cijene njihova najbolja procjena, koja bi se mogla promijeniti ovisno o covidu-19". I da, upravo je to trenutno naša realnost - covid. Što se tiče putovanja, pogotovo zračnog prometa, samo je jedan stvar sigurna - da ništa nije sigurno.

Naime, u jeku ove pandemije znale su se pojavljivati prilike koje se u avioindustriji doista ne propuštaju, one koje bismo mogli izjednačiti s "lutrijom" na tržištu aviokarata, odnosno tzv. error fareovima, kartama koje su zbog ljudske pogreške, pogreške sustava ili nekih drugih okolnosti oglašene po toliko niskoj cijeni da je u nju teško i povjerovati. Tijekom pretraživanja letova u svrhe pisanja ovog teksta naišli smo na nekoliko takvih oglasa... Primjerice, let Milano - Nairobi za samo 170 eura? Ili, za samo tri dodatna eura, let iz Budimpešte do Sao Paula... No, error fare je priča za sebe.

Ono što ovdje želimo naglasiti jest da je pandemija koronavirusa - koliko god da su cijene karata do nekih destinacija ostale skupe za običnog smrtnika - neke letove uvelike pojeftinila. Primjerice, u SAD-u su karte unutar same zemlje toliko pojeftinile u jednom trenutku da su se o tome raspisali i mediji. Nisu pritom propustili naglasiti da je zabilježen i povratni let do Tokija za samo 170-ak dolara. Na europskom kontinetu, britanski je Guardian, primjerice, razglabao o kartama do europskih destinacija za samo nekoliko funti. Naravno, niz je primamljivih ponuda i za sljedeću godinu... No, biste li se usudili kupiti kartu?

Presudni faktori u toj odluci vjerojatno će biti s koliko novaca raspolažete i koliko ste skloni riskirati jer trenutno sve ukazuje na to da 2021. neće biti neka magična godina u kojoj će koronavirus odjednom netragom nestati. Ako ćete riskirati, što bi se u konačnici moglo isplatiti u smislu jeftinog leta ako se on na kraju ostvari - imajte na umu jednu dobru i lošu stvar. Ako išta zapne, vjerojatno ćete puno jednostavnije nego prije promijeniti termin leta, no s druge biste se strane - u slučaju da on bude otkazan - mogli naći u vrtlogu "obrade zahtjeva" za povrat novca ili u igri prebacivanja loptice oko vraćanja sredstava ako ste kartu kupili preko posrednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:19