UŠMINKAVANJE

Veliki makeover Eiffelovog tornja: 60 tona boje i 50 milijuna eura za zlatni sjaj

Uoči Olimpijskih igara 2024. toranj visok 324 metra, koji je do sada bio pažljivo odabrane smeđe boje, dobit će i nijansu zlatno-žute
 Anmbph/Getty Images/istockphoto

Eiffelov toranj, jedna od najpoznatijih znamenitosti ne samo Pariza i Francuske, već cijelog svijeta, uskoro će proći temeljitu preobrazbu – njegova se velika metalna struktura prebojava kako bi do Olimpijskih igara 2024. zasjeo u svjetlijoj, zlaćanoj boji.

image
Zoom-zoom/Getty Images/istockphoto

Izgrađen između 1887. i 1889. godine za Svjetsku izložbu, toranj visok 324 metra do sada je 19 puta obojan, ali 60 godina u istu, pažljivo odabranu nijansu smeđe boje. Ovoga puta odabrana je žuto smeđa boja, koja će mu dati zlatni sjaj, a pripremni radovi već su počeli.

Prije bojanja potrebno je skinuti slojeve stare boje, što je opasno zbog prisutnosti žive pa se mora provoditi u strogo kontroliranim uvjetima za radnike. Kompletni će radovi, koje nadziru arhitekti i konzervatori, stajati oko 50 milijuna eura, a za toranj će se potrošiti oko 60 tona boje.

image
Eva-katalin/Getty Images

Ovo nije prvi put da slavni toranj mijenja boju. Kad je prvi put postavljen, na zahtjev dizajnera Gustava Eiffela obojan je u crveno. Tri godine kasnije promijenjena je u oker, a nakon toga bio je godinama vrlo svjetao, u žuto-narančastoj nijansi. Sadašnju, smeđu boju, ima od 1968. godine.

Eiffelov toranj jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija na svijetu. Ukupno ga je posjetilo više od 250 milijuna ljudi, a godišnje njime prođe sedam milijuna ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:57