ZAGREB U BOJAMA

Vraća se Festival svjetla: šarene umjetničke instalacije osvjetlit će 31 lokaciju u gradu

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije, festival će se održati od srijede 16. ožujka do nedjelje 20. ožujka
 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije, sljedeći se tjedan u Zagreb vraća događanje koje najavljuje proljeće – Festival svjetla. Tijekom pet dana, od srijede 16. ožujka do nedjelje 20. ožujka, čak 31 gradska lokacija zasjat će u različitim bojama, oblicima i temama, a po prvi put program je proširen i na donji grad.

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Umjetnost, dizajn, spektakl, zabava, arhitektura, sve je to Festival svjetla. Festival dobrih emocija i lijepih prizora zbog kojeg je svijet oko nas barem na trenutak potpuno drugačiji, šareniji, blještaviji. Umjetnici svjetlom stvaraju inspirativna djela koja utječu na emocije ljudi. Zagrebački Festival svjetla uvršten je u međunarodnu organizaciju Festival of lights, uz bok gradovima kao što su Berlin, New York, Dubai...

Svjetlosne i umjetničke instalacije moći će se vidjeti na 16 lokacija Gornjeg grada i 15 lokacija Donjeg grada. Tunel Grič postat će livada, u park šumi Tuškanac zasvijetlit će meteori, Vaniyczanyeva poljana pretvorit će se tih dana u "otok radosti", u parku Grič moći ćete ući u "život cvijeća"... Uključile su se i institucije kao što je HNK, HAZU, kazalište Gavella, Muzej za umjetnost i obrt i mnoge druge. Na ulicama grada bit će postavljena i dva planeta: Zemlja će se smjestiti na Cvjetni trg, a Mars će posjetitelji moći potražiti u Tkalčićevoj ulici.

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Novost ove godine su i dvije međunarodne suradnje s umjetnicima iz Berlina i iz Sarajeva. Na Europskom trgu sarajevska gošća Edina Selesković postavit će instalaciju, interaktivnu svjetlosnu skulpturu, Srce Europe. Nagrađivana instalacija "Beating Heart of Europe" uz 3D mapping prati ritam otkucaja srca te posjetiteljima omogućuje da u proširenoj stvarnosti ispišu ili pročitaju želje za bolju budućnost.

U sklopu Festivala svjetla u subotu 19. ožujka održat će se i jedinstvena utrka na 5 kilometara - Glow Run. S atraktivne lokacije ispred Državnog arhiva kreće jedinstvena i zabavna noćna utrka koja će na svojoj ruti od 5 kilometara kroz centar grada proći niz svjetlećih instalacija koje će trkačima osvjetljavati put.

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

"Za naše najmlađe spremna su tri svjetlosna igrališta, i to na Dubravkinom putu i Trgu Mažuranića, te kod istočne strane zgrade HAZU," najavila je, među ostalim, na današnjem predstavljanju projekta direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld. Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet izrazio je pak želju da ovaj spoj svjetla i umjetnosti unese radosti i ljepote u grad, nakon svega što ga je zadesilo, od pandemije do potresa.

Otvaranje festivala održat će se 16.ožujka u 18 sati kod Hrvatskog narodnog kazališta, svi programi su besplatni, a održavaju se od 18 do 23 sata. Cijeli program i sve lokacije možete pronaći na www.festivalsvjetlazagreb.hr.

image

Predstavljanje projekta Festival svjetla, na fotografiji: Luka Korlaet, Edina Seleskovic i Martina Bienenfeld

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
image

Predstavljanje projekta Festival svjetla, na fotografiji: Luka Korlaet, Edina Seleskovic i Martina Bienenfeld

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
image

Predstavljanje projekta Festival svjetla, na fotografiji: Edina Seleskovic Luka Korlaet i Martina Bienenfeld

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 04:48