NOVA ISKUSTVA

Za pravo punjenje baterija otputujte na istok: Srijem i Slavonija čekaju vas raširenih ruku

Šetnja, vožnja biciklima ili plovidba brodom, uživanje u vrhunskoj domaćoj hrani, izložba na pročeljima vukovarskih zgrada...
 Mario Romulic & Drazen Stojcic/

Tražite li ovoga ljeta nešto posve drugačije, u potrazi ste za novim iskustvima i pri tome želite napuniti baterije, otputujte na istok Hrvatske, tamo vas očekuje ugodno iznenađenje, evo i zbog čega

FIT&FUN

image
Mario Romulic & Drazen Stojcic/

Ambijentalnim selima, poljima, šumama, vinogradima, gradovima, obalama rijeka, padinama Fruške gore… Srijem i Slavonija umreženi su biciklističkim rutama i pješačkim stazama. Laganim, ali i onim izazovnijim za strastvene rekreativce i sportaše. Zavrtite pedale na biciklističkoj ruti Srijem koja povezuje južno i sjeveroistočno područje Vukovarsko-srijemske županije i nadovezuje se na poznatu Dunavsku rutu EuroVelo 6. Zdravo i zabavno u isto vrijeme.

ROLLING ON THE RIVER
image
Tz Općine Nijemci/

Izletničkim brodom Sveta Katarina krenite iz središta Nijemaca i otkrijte ljepotu mirnog Bosuta i rijeke Spačve ili uživajte u tišini najveće šume hrasta lužnjaka na mističnim Virovima kod Otoka. Možda ugledate jelena, srnu ili divlju svinju, a na nebu iznad vas i orla štekavca. Fotosafariju u Srijemu niste se nadali?! Preferirate li odmor u gradovima, razgledajte Vukovar s panoramskog broda ploveći moćnim Dunavom. Ponekad je za novi doživljaj potrebno samo promijeniti perspektivu.

STRESS-FREE ZONA
Ukusna tradicijska jela, druženje s gostoljubivim domaćinima uz odlične voćne rakije, atraktivna obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva i kuće za odmor, stari, u modernom svijetu potpuno zaboravljeni zanati, vrhunske rukotvorine i poznata šlinga, pokoja mudra izreka i vrijeme koje kao da sporije teče - srijemska i slavonska sela prave su male stress free zone. Odmor na Principovcu poznatom iločkom vinorodnom položaju ili obilazak sela na Cesti zlatne niti u županjskom kraju potpuno će vas opustiti.

TOTALNO KUL
image
Vukovar street art
Darko Kešnjer/

Street art u Vukovaru ili pogled s vukovarskog vodotornja, u Vinkovcima skulpture ptica na Bosutu izraelske umjetnice Dvine Merhav, hologrami nobelovca Lavoslava Ružičke, bana Josipa Šokčevića i Nikole Iločkog… - pravo otkriće za putnike. Dvorci, muzeji, povijesna središta, stoljetni samostani i crkve, šetnice uz rijeke, promenade i život koji na ovim prostorima traje više od osam tisuća godina… Preporuka: Muzej vučedolske kulture, Gradski muzeja Vukovar u dvorcu Eltz i Muzej grada Iloka u dvorcu Odescalchi.
image
Vukovar street art
Darko Kešnjer/


WINE&MORE
image
Darko Kešnjer/TZ VSŽ

Iločka vinska cesta prolazi središtem ovog srednjovjekovnog gradića i vodi dalje prema poznatim vinorodnim položajima na padinama Fruške gore. S petnaestak vinarija s kušaonicama nudi vrhunska vina među kojima traminac zauzima posebno mjesto. Ne propustite posjet starim podrumima iz 15. i 18. stoljeća. Srijemska vina sljubite s ukusnim jelima tradicijske kuhinje. Nude ih u restoranima s oznakom Okusi Srijema i Slavonije. Jeste li već kušali fiš bez kostiju u iločkom hotelu Dunav s Michelinovom preporukom, vatreni burger u vinkovačkom restoranu Lu ili najfinije salenjake kod teta Luce u sotinskoj Gondoli?

image
Tz VsŽ/

image
Htz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 20:09