BORBA U ITALIJI

Zabranjuju ručnike i bikinije, ograničavaju broj kupača na plažama, uvode vožnju “par-nepar”...

Osim Venecije, koja će od sljedeće godine naplaćivati ulaz u grad uz rezervaciju, i druge destinacije pokušavaju uvesti reda

Positano

 Depositphotos/

Italija je oduvijek bila privlačna turistima, no u posljednje vrijeme u toj je zemlji sve više pokušaja da se destinacije rasterete. Najsvježiji i najrazvikaniji primjer je Venecija, koja će od sljedeće godine naplaćivati ulaz u grad, i to uz obaveznu rezervaciju dolaska. U pretpandemijskoj 2019. dnevni broj posjetitelja znao je dosezati i 110 tisuća, a novom mjerom njihov bi se broj ograničio na 40.000 ili 50.000.

No nije Venecija jedina na Apeninskom poluotoku koja pokušava uvesti reda u svoj turizam. Ograničenje broja posjetitelja uvela je i Sardinija.

image

Positano

Depositphotos/

Sardinske plaže u ljetnim mjesecima dupkom su pune, a ovog ljeta samo će 1500 ljudi moći ući na popularnu Lu Impostu, a u ljetovalištu San Teodoro na plažu Brandinchi može ući 3300 posjetitelja. Na 1500 posjetitelja ograničen je dolazak i na plažu Spiaggia della Pelosa na Sardiniji, koja je poznata po svom pijesku, no vlasti navode da zbog prevelikog broja turista plaža gubi pijesak. Osim prenapučenosti, tvrde da se pijesak gubi i zbog ručnika, tako da će sada posjetitelji popularne plaže morati plaćati i najam ležaljki. Na takvu praksu odlučuje se sve više talijanskih ljetovališta. Velikom broju turista Italija je odlučila stati na kraj i tako da je više od polovice talijanske obale ove godine dano pod privatne koncesije.

Bore se u Italiji i s prevelikim brojem vozila, pa s na amalfijskoj obali uvodi ljetno ograničenje. To znači da će obalom parnim danima moći prometovati vozila kojima broj tablice završava parnim brojem i obratno. Pravilo se provodi vikendom od 10 do 18 sati sve do rujna 2022.

image

Cinque Terre

Depositphotos/

U susjednom Sorrentu odlučili su stati na kraj i turistima koji se gradom šetaju u kupaćim kostimima. Od ove sezone takvi će se kažnjavati, i to papreno. Tko izađe izvan prostora plaža u kupaćem kostimu (bikiniju, jednodijelnom kostimu ili kupaćim hlačama), morat će platiti kaznu do 500 eura. Istu praksu ima i grad Rapallo te kalabrijski Praia a Mare, no oni su i malo rigorozniji te, osim kupaćih kostima, ne dopuštaju posjetiteljima hodnje bosih nogu po ulicama grada. One bosih nogu, ali i u sandalama i japankama, kažnjavaju i u popularnoj turističkoj destinaciji Cinque Terre. Ako u takvoj obući hodate njihovim poznatim trekking stazama, morat ćete platiti kazne do 2500 eura.

Hoće li ove restrikcije pomoći Italiji da održi svoje prirodne ljepote i pri tome ostane jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, pokazat će vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:10