LJETNI HIT

Zadar živi ljeto i spektakl: dolaze svjetske zvijezde klasične, jazz, techno i house glazbe

Lipanj i srpanj donijeli su Zadru porast noćenja i dolazaka turista, a za pravi ljetni ugođaj pobrinuli su se organizatori događanja
 Filip Brala/

Na zadarskoj Kalelargi tijekom jutra vlada živost. Manje skupine austrijskih i slovenskih turista zaustavile su se pored Arheološkog muzeja na čijoj se staklenoj fasadi zrcali sveti Donat, simbol grada, dok drugi turisti u zadarskim kafićima tek hvataju dnevni ritam. Zadarska pijaca šareni se od ponude sezonskog voća i povrća, što njemačkim i češkim turistima predstavlja atrakciju koju arhiviraju selfijem na mobitelima. Dvije obitelji poljskih gostiju upravo su parkirali automobile podno UNESCO-vih Bedema zadarskih pobuna, pa pokušavaju dešifrirati uputstva na parkirnom aparatu. Plavokosa Poljakinja vrlo kratke kose razveselila se razumijevanju uputstva na hrvatskom jeziku. Zadar je živnuo. Iako niti ovogodišnje ljeto nije bez epidemioloških pravila, to nipošto nije slika lanjske sezone.

image
Stipe Surac/

- Imamo dobru sezonu sa značajnim povećanjem noćenja i dolazaka, a očekujemo kako će biti još bolja u drugoj polovici srpnja i kolovozu. Turistička zajednica daje puni doprinos sudjelovanjem u organizaciji ljetnih programa, pojačanom online promocijom Zadra na emitivnim tržištima i pomoći našim privatnim iznajmljivačima - ističe direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka. Potkrjepljuju to brojke iz sustava eVisitor koji bilježi kako je od početka lipnja do polovice srpnja u Zadru ostvareno preko 61,1 tisuća dolazaka turista i više od 260 tisuća noćenja. Riječ je o 66 posto rasta u dolascima i 58 posto rasta u noćenjima u odnosu na prošlogodišnji period. Brojke su također rasle i tijekom drugog udarnog srpanjskog vikenda, pa je udjel od 82 i 74 posto u dolascima i noćenjima u odnosu na rekordni srpanj iz 2019. – više nego optimističan podatak. Sve se to događa unatoč činjenici kako je i ova turistička sezona u globalnim pandemijskim okolnostima uvjetovala nešto smanjen broj gostiju koji dolaze letovima niskobudžetnih aviokompanija, pa su najbrojniji gosti oni koji uglavnom koriste cestovni prijevoz – Austrijanci, Nijemci, Poljaci, Slovenci, Česi, Slovaci i Mađari. No okolnosti novog normalnog uvjetovale su i trend last minute booking privatnog smještaja. Kako bi pomogli privatnim zadarskim iznajmljivačima oslonjenima na goste koji dolaze letovima niskotarifnih prijevoznika, u zadarskom TZ-u odlučili su maksimalno iskoristiti postojeću platformu Zadar Travel. Na njoj je besplatan sustav za last minute booking privatnog smještaja koji se nalazi na dvije platforme – unutar osnovne web stranice te u obliku mobilne aplikacije na iOS i Androidu.

image
Tz Zadar/

- Kriza s dolascima turistima naročito se reflektira na privatne iznajmljivače, pa smo ove sezone odlučili maksimalno iskoristiti našu platformu koju smo unaprijedili te smo joj dodali oznaku Safe Stay in Croatia za sve one objekte koji su je dobili - govori Paleka, navodeći kako su putem poštanskih dopisnica, telefonski, mailom ili osobno ostvareni kontakti s nekoliko tisuća prijavljenih zadarskih iznajmljivača. Istodobno je odrađena intenzivna kampanja na četiri ovosezonska tržišta i države ključne za zadarski turizam – Hrvatska, Češka, Mađarska i Poljska.

image
Zeljkokaravida/

Nisu samo rastuće turističke brojke dokaz povratka turizma na ulice grada. Atraktivni događaji koji su ove sezone ponuđeni domaćim i stranim gostima dio su iste priče. Već je održan slavljenički program s kampanjom Zagrli Zadar u organizaciji Grada Zadra kojim je obilježeno četiri godine od upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na popis Svjetske baštine UNESCO-a. Program ubrzano ide dalje pa će se na otvorenoj terasi Muzeja antičkog stakla Zadar održati sedmi Zadar Jazz & Blues festival (28. – 30. srpnja) na kojemu će prve večeri nastupiti glasoviti kubanski pijanist Omar Sosa. Ovaj događaj organizira HNK Zadar.
- Sosa je vrhunski glazbenik koji ima pet nominacija za nagradu Grammy te dobivenu nagradu za životno djelo Smithsonian Associates - kaže voditeljica marketinga u zadarskom HNK Nena Ninčević Mandić, no dodaje kako druge i treće večeri ovog festivala program nije ništa slabiji. Prvo će nastupiti jedan od najpoznatijih svjetskih trombonista i funk legenda Joseph Bowie, utemeljitelj kultnog benda Defunkt, dok se ovogodišnji program zatvara koncertom američke glazbenice Dene DeRose koju smatraju najboljom pijanisticom i pjevačicom još od slavne Shirley Horn.

image
Zeljko Karavida/

Klasični program standard je na 61. Glazbenim večerima u sv. Donatu, a ove je godine prožet notama spektakla jer će Zadarski komorni orkestar ugostiti vrhunske međunarodne soliste poput crnogorskog violinista i koncertnog majstora Londonskog simfonijskog orkestra Romana Simovića te nagrađivanog prvog violončela Minhenskog radijskog orkestra Uladzimira Sinkevicha. Zadarski komorni orkestar djeluje već 60 godina, a vodi ga maestro Ivan Repušić s koncertnim majstorom violinistom Marcom Grazianijem.

image
Massimo Manovanti/

- Na Glazbenim večerima imat ćemo tri koncerta Zadarskog komornog orkestra s međunarodnim solistima. Ovogodišnji program zapravo je nastavak izvođenja Brahmsovih simfonija - kaže ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković. Zadarski komorni orkestar dosad je već izveo devet Beethovenovih simfonija, što ga svrstava među najozbiljnije ansamble u Hrvatskoj, dok je s izvođenjem Brahmsovih simfonija krenuo prije dvije godine kada je izvedena I. simfonija. Ovogodišnja II. simfonija (22. srpnja) i III. (24. srpnja) bit će svakako poslastica za sve posjetitelje i ljubitelje klasične glazbe. Napokon, crkva svetoga Krševana ugostit će još 26. srpnja soliste Zadarskog komornog orkestra s Brahmsovim Klavirskim kvintetom i Souvenir de Florence P. I. Čajkovskog.

image
Tz Zadar/

Kraj srpnja donosi prvo izdanje Zadar Sunset Festivala (30. – 31. srpnja), pa će Pozdrav Suncu biti idealna pozornica za događaj koji je, prije svega, spektakl za mlađu i plesno raspoloženu publiku. Zadar Sunset organiziraju Selected Croatia, BSH Events i zadarska Turistička zajednica, od kojih saznajemo kako je velika svjetska zvijezda DJ Andrea Oliva prvi potvrđeni headliner na festivalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:25