PRAVI ODMOR

Zašto ne biste krenuli u Baranju? Istok Hrvatske skriva ruralni turistički hit

Baranja skriva jednu od posljednjih netaknutih močvara Europe, nepregledna žitna polja, bogate vinograde i šume prepune divljači
Vinski podrumi u Zmajevcu
 Nenad Milić/

Na samo dva i pol sata od Zagreba nalazi se fantastična Baranja, regija koja oduševljava turiste brojnim prirodnim i društvenim različitostima. Okružena hirovitom Dravom i moćnim Dunavom, Baranja skriva jednu od posljednjih netaknutih močvara Europe, nepregledna žitna polja, bogate vinograde i šume prepune divljači.

image
Eko centar Zlatna Greda
Marin Topić/

Preporučujemo da obilazak Baranje započnete u Kopačkom ritu, najstarijem parku prirode u Hrvatskoj. Poplavne šume, vlažni travnjaci, riječni rukavci, meandri i sprudovi čine splet magičnog područja jedne od posljednjih netaknutih europskih močvara koja svakih nekoliko mjeseci mijenja svoje ruho. Za posjetitelja željnog otkrića i uzbuđenja to znači da će ga u svako doba godine dočekati na svoj način posebni prizori: rascvjetale biljke, potopljene krošnje, jelenja rika, tisuće ptica predvođenih orlom štekavcem i njegovim dva i pol metra širokim krilima... Ne treba čuditi da je, osim za ljubitelje prirode, Kopački rit i odredište iz snova za sve ljubitelje fotografije. Kopački rit možete dublje istražiti sudjelujući u brojnim edukativnim programima, uživajući u vožnji kanuima, promatranju ptica, fotosafariju, slušanju rike jelena... Uz sjeverni dio Rita smjestio se ekocentar Zlatna Greda. Njihova kuća u prirodi nekadašnja je upravna zgrada jedne od baranjskih pustara, proizvodno-poljoprivrednih kompleksa građenih tijekom 19. stoljeća. Zlatna Greda posjetiteljima nudi niz sadržaja: team building, jahanje, bicikliranje, promatranje ptica i životinja, veslanje. Ovdje se nalaze i adrenalinski park, prvi u istočnoj Hrvatskoj, te vrlo zanimljiva škola u prirodi, posvećena temama bioraznolikosti, ekologije i održivog razvoja.

image
Memorijalni kompleks Batinska bitka
Zvonimir Jankovic/

Bor ili "vinska" te anya ili "majka" mađarske su riječi od kojih je skovano ime pokrajine Baranje - vinske majke. Utkana u sve pore njenog identiteta, kultura vina u Baranji je vidljiva na gotovo svakom koraku. Ipak, na nekim je mjestima naročito upečatljiva. Otkrijte vidikovac na Banskom brdu, na jednoj od najljepših hrvatskih vinskih cesta. Zavirite u njeno središte, podrum u Kneževim Vinogradima, najveći u Hrvatskoj. Zastanite potom u Suzi, pitoresknom selu u kojem oči suze od ljepote. Ne bojte se emocija, one su odlika pravih hedonista! Uostalom, emocionalni će vam kompas "poravnati" posjet još jednom baranjskom vinarskom biseru, podunavskom selu Zmajevac. U njegovim gatorima - podrumima iskopanima u vodom izdubljenim klancima surducima - vinska će vam majka otkriti sve tajne svojih bijelih i crnih čarolija. Kad ste već blizu, obavezno posjetite Batinu i spomenik najveće bitke Drugog svjetskog rata, s kojeg se pruža prekrasan pogled na zelenu tromeđu Hrvatske, Mađarske i Srbije.

image
Šetnica u Kopačkom ritu
Vjeran Vidaković/

Ljubitelji bicikla također će doći na svoje. Osim brojnih biciklističkih staza kroz šume i vinograde, u Baranji se nalazi križanje dvaju EuroVelo pravaca: br. 6 (atlantsko-crnomorska) te br. 13 (ruta Željezne zavjese). O popularnosti biciklizma u Baranji svjedoči i sve veći broj lokalnih biciklista rekreativaca koji najviše vole voziti bicikl pored riječnih rukavaca i rijeka na kojima uživaju ribolovci. Rijeke, jezera i ribnjaci posebno su bogati slatkovodnim kapitalcima poput šarana, smuđa, štuke i soma, a posebno se ističu lokacije Stare Drave kod Bilja i Starog Dunava kod Draža, na kojemu se nalazi i najatraktivnija plaža s prekrasnim zalaskom sunca. Osim ribolovne, Baranja ima bogatu lovačku tradiciju. Ovdašnje su šume bogate trofejnom divljači među kojom se na prvom mjestu ističe veličanstveni baranjski jelen, a potom i srna, divlja svinja te ostala pernata i sitna divljač. Najpoznatije hrvatsko lovište Podunavlje - Podravlje osnovano je davne 1697. godine, kad je princ Eugen Savojski od cara Leopolda I., kao nagradu za ratne zasluge, dobio Baranju. Ondje je ubrzo sagradio nekoliko lovačkih kurija i poznati dvorac Bilje.

image
Zalazak sunca na vinskoj cesti, Belje
Nenad Milić/

Gastronomiju smo ostavili za kraj putovanja jer nju ćete zapravo prepoznati na svakom koraku. Osim obilja ravnica, u baranjsku gastronomiju utkana je baština slavenske, mađarske, germanske i otomanske kuhinje. Ovdašnji kulinarski panteon čine divljač, razne riblje delicije (fiš, šaran na rašljama), paprikaš, čobanac, ali i težačka hrana poput graha u ćupu ili jela od tijesta. Posebno mjesto zauzimaju suhomesnati naresci i domaće mesne prerađevine: kulen, kulenova seka, kobasice, čvarci, slanina s neizostavnim sastojkom - čuvenom baranjskom mljevenom paprikom. Svaki pravi objed u Baranji počinje aperitivom - domaćom rakijom od dunje, šljive, kruške ili kajsije. Uz glavno jelo uvijek se nađe i neka sezonska salata ili ukiseljena zimnica. Ni na desertima se ne štede kalorije - knedle sa šljivama, rezanci s makom, taške ili gužvara s orasima, na vama je da odaberete i navalite. Još kad vam u pozadini domaćin u šarenoj nošnji zasvira tamburicu ili gajde, jednostavno ne želite završiti putovanje Baranjom i već počinjete planirati novi dolazak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 18:32