DRUGAČIJI ODMOR

Zašto ovog ljeta ne biste doživjeli domaće i upoznali ruralnu Hrvatsku

Udaljite se od mora i upoznajte zaleđa dalmatinskih gradova, otkrijte Varaždin, Žumberak, Bilogoru i odmorite se daleko od gužve

Skywalk vidikovac na biokovu

 Zvonimir Barišin/Cropix

Ljeto većinu ljudi odmah asocira na more, plažu, odmor uz zvuk cvrčaka... Uistinu, naš je Jadran prekrasan i nema ništa ljepše nego osvježenje od ljetnih vrućina potražiti u njegovom plavetnilu i u hladu mirisnih borova. No iako je Jadran s razlogom najpoznatiji hrvatski turistički adut, ne propustite upoznati i ono što se krije u njegovu zaleđu, u mirnim mjestima koja njeguju tradiciju i baštinu, koja nude aktivni odmor, autohtonu hranu, autentični doživljaj i susret s ljudima koji svoj kraj i baštinu vole i žive svim srcem.

Zašto ovog ljeta ne biste doživjeli ruralnu Hrvatsku i upoznali mjesta koja će vas potpuno osvojiti?

Ruralni prostor zauzima velik dio hrvatskog teritorija, to prostranstvo obuhvaća nacionalne parkove, parkove prirode, adrenalinske i zabavne parkove, vidikovce i brojna poljoprivredna gospodarstva, u njemu nastaju stotine i stotine domaćih, autohtonih proizvoda, on vrvi izobiljem tradicije i kulturne baštine... Savršena je to ideja za bijeg od gradske vreve, područje je to u kojem se pune baterije, u kojem se čovjek budi uz zvukove domaćih životinja i pjev ptica te miris svježe pokošene trave i procvjetalog cvijeća.

image

Večka kula

Ivana Nobilo/Cropix

Uputite se u splitsko zaleđe, gdje ćete se iz prve ruke uvjeriti u istinitost izreke da je ljepota u jednostavnosti. Posjetite Sinj, obiđite Muzej Sinjske alke, uputite se u obližnji Trilj i upoznajte njegovu kulturnu, povijesnu i sakralnu baštinu, a kao posebnu poslasticu preporučujemo Grabske mlinice. Obilazak tog zaštićenog kulturnog dobra uistinu vraća posjetitelja u prošlost. Sklop starih mlinica nastao je u čistoj i netaknutoj prirodi uz izvor rijeke Grab, po kojoj su mlinice i dobile ime. Najstarije datiraju iz 17. stoljeća, a gradile su se sve do 19. stoljeća. Najfascinantnije je to što su neke i danas u funkciji i u njima se može vidjeti kako se melje brašno na starinski način.

image

Grabske mlinice u Trilju

HTZ

Zaleđe Splita skriva još jedan gradić koji vrijedi upoznati. To je Vrgorac, grad pršuta, vina, a kad je sezona, i najmirisnijih i najsočnijih jagoda. Iznad Makarske, pak, nadvilo se Biokovo, moćna planina s "nogama u moru i glavom u oblacima". Najnovija atrakcija Biokova je nebeska šetnica "Skywalk" otvoren prije dvije godine, na kojem se možete prošetati vidikovcem prozirnog, staklenog poda, s impresivnim pogledom na planinu, more i cijelu okolinu. Adrenalinski doživljaj za pamćenje!

Ako se nađete u blizini Zadra, nakon što ste uživali u gradu, šetali Kalelargom, slušali Morske orgulje i slikali se na Pozdravu suncu, svakako se uputite u njegovo zaleđe. Oduševit će vas Nacionalni park Paklenica, mjesto savršene ljepote, kao stvoreno za aktivni i adrenalinski odmor i za uživanje u prekrasnoj prirodi. Lokalno stanovništvo o parku se brine i pazi na njega kao na svoj dom, i ta je ljubav prema svom kraju vidljiva na svakom koraku. Na ulazu u kanjon oduševit će vas pogled na penjače. Ako niste toliko sportski vješti i raspoloženi da im se pridružite, nema problema. Kroz kanjon, osim ozbiljnijih planinarskih staza, vode i ugodne šetnice prikladne za svakoga. Jedino pazite da u ljetnim mjesecima na nogama imate prikladnu, čvrstu obuću i ponesite dovoljno vode, ipak je to Velebit.

image

Pogled na prekrasnu prirodu u NP Paklenica

Ivana Nobilo/Cropix

Možda ovog ljeta nećete uspjeti krenuti put mora? Bez brige, i kontinentalna Hrvatska krije nebrojene mogućnosti za opuštajući, zabavan i uzbudljiv odmor.

Ruralna Hrvatska nudi niz opcija i za avanturiste i ljubitelje aktivnog odmora - od robinzonskih objekata, do planinarenja i šetnji u prirodi, raftinga, kajakinga, kanuinga, jahanja pa do lokalnih ili međunarodnih biciklističkih staza na kojima će svoju savršenu dionicu pronaći, kako početnici, tako i prekaljeni biciklisti željni novih izazova. Nakon fizičkog napora, tu su rijeke i jezera, wellness i toplice za opuštanje... Za one koji više vole "zagrebati" u prošlost ili kulturološke sadržaje, ruralna Hrvatska skriva brojne kulturne znamenitosti, tradicijska sela, etnozbirke, sakralne objekte, dvorce, muzeje i galerije...

Posjetite Varaždin i njegovu okolicu, odsjednite u jednoj od "kuća za odmor s pričom", upoznajte barokni grad, male proizvođače koji njeguju baštinu i tradiciju, prepustite se gastronomskom hedonizmu u restoranima i seoskim domaćinstvima... A za bijeg u prirodu predlažemo izlet na Dravu, gdje se možete okušati u raftingu, vožnji SUP-ova, kajakingu, a sve to u netaknutoj divljini varaždinske rijeke.

image

Stari grad Varaždin

Zoran Jelača/HTZ

Za one koji vole konje i jahanje, savršena je destinacija Bilogora. Tamo ozbiljno računaju na razvoj konjičkog turizma, uredili su više od 90 kilometara staza za jahanje, povezali se sa svim obližnjim županijama u kreiranju jedinstvenih tura i iskustava za svoje goste. Čak i ako ste neiskusni u tom sportu, na bilogorskim seoskim domaćinstvima i u konjičkim klubovima rado će vas upoznati s tim plemenitim životinjama, dati vam osnovnu poduku i odvesti vas na vaše prve jahačke avanture.

Kao i u cijeloj ruralnoj Hrvatskoj, svaki od tih izleta završit će s bogatom trpezom, domaćom hranom, kapljicom vina i osmjehom na licu vaših domaćina, kojima ćete sigurno, nakon predivnog iskustva, obećati ponovo se vratiti.

Druga godina nacionalne kampanje "Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!"

Nakon odličnih promotivnih rezultata, ostvarenih tijekom prošlogodišnje provedbe nacionalne kampanje "Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!", Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, ovog je proljeća nastavila s aktivnostima promocije raznolike ponude hrvatskih ruralnih destinacija, s fokusom na domaće tržište. Zaštitno lice te uspješne kampanje poznata je voditeljica Doris Pinčić, a zanimljivi videomaterijali za cilj imaju promociju ovog proizvoda koji nudi mogućnost odmora u čistoj prirodi, ali i domaće uzgojenu hranu, jedinstvene doživljaje, autohtona iskustva te kvalitetnu uslugu.

"Putnici više nego ikada prije traže kvalitetu, autohtonost, održivost i sigurnost. Pritom također žele upoznavati manje poznate destinacije, kao i kulturu života lokalnog stanovništva. Navedene trendove prepoznajemo i uvažavamo te ih ističemo u sklopu ove kampanje, koja je tijekom prošle godine ostvarila odlične promotivne efekte, a turistički promet u kontinentalnim ruralnim područjima rastao je i do 40 posto", istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Drugi val kampanje provodit će se u razdoblju od rujna do listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 19:03