GASTRO TJEDAN

Zavšio 21. Gastro Turopolja: Bogat ukusnom hranom, humanitarnim programo i odličnom atmosferom

Središnja jesenska manifestacija u Velikoj Gorici održana je od 10. do 16. listopada i oduševila posjetitelje bogatim programom

Gradonačelnik Krešimir Ačkar na manifestaciji

 Josip Škof

Od ponedjeljka 10. pa sve do nedjelje 16. listopada svi zainteresirani mogli su uživati u Gastro tjednu u velikogoričkim restoranima. Njih deset (Bistro Babriga, Ugostiteljski obrt Grof, restorani Modena, Fork, Mon ami, PapaMo, Pivnica Turopolje, Bistro pizzeria Ziher, Hayat grill, konoba Stari podrum) otvorilo je svoja vrata i ponudilo vrhunske specijalitete domaće i inozemne kuhinje, kao i slastice i fina vina. Svatko od njih pripremio je ono po čemu su posebni i poznati. Tradicionalna jela, morski specijaliteti, plate, burgeri, štrudle – na bogatom meniju svatko je mogao pronaći nešto za sebe.

U petak 14.10. u Centru za posjetitelje održano je predavanje "Povezivanje lokalnih proizvođača i građanstva na primjeru modela Solidarne razmjene" u organizaciji Razvojne agencije Grada Velika Gorica i Inventivna rješenja d.o.o., kao u uvod u vikend prepun zanimljivih događanja.

Novost u dvadesetogodišnjoj povijesti ovog događanja, čiji su organizatori Turistička zajednica Velike Gorice i Udruženje obrtnika, bio je subotnji – Dječji Gastro, gdje su se predstavili velikogorički mališani, učenici i mladi. Od najmanjih izlagača, iz dječjeg vrtića Ciciban, do srednjoškolaca iz Srednje strukovne škole, svi su se pripremali i rasprodali suvenire ili hranu koju su pripremili. Pet učeničkih zadruga s područja Velike Gorice predstavilo je proizvode koje su vrijedno pripremali svojim rukama: od domaćih pekmeza, nakita, ukrasa, začina, čajeva do suvenira, marama, magneta i satova. Za zabavni dio, uz gostovanje mađioničara Joze Boze, bili su zaduženi mladi talenti: folklorni ansambl Turopolje pokazao je bogatstvo narodnih nošnji i tradicijskih plesnih koraka ovog kraja, dječji zbor Cvrkutavci uveselio je publiku svojim glazbenim nastupom, a članovi plesnih klubova Barbara i Megablast pokazali su brojne plesne točke i oduševili sve prisutne.

image

Gastro Turopolja

Josip Škof

Uz brojne sportske i kreativne igraonice za koje su bile zadužene udruge Klokan Sport i Veseli planet, nastupe svojih vršnjaka i izuzetno bogatu ponudu slanih i slatkih specijaliteta za koje su se pobrinuli ugostitelji (UO Grof, Stari podrum, Memy, Restoran Fork, BBQ Hot yard, Cheese‘n‘Go) i društva žena, djeca su mogla provesti cijeli dan na otvorenom. Popodnevni dio subote bio je rezerviran za nastupe domaćih grupa: mlade snage Mungos Brothers Blues Banda, Saturnus band i Tamburaški sastav Harmonija.

Nedjeljni program bio je rezerviran za tradicionalno natjecanje u pripremi kotlovine u kojem je sudjelovalo 23 ekipe. Peteročlani žiri u sastavu Tomislav Špiček, Domagoj Jakopović Ribafish, Zlata Sušec Muck, Mile Butorac i Marin Kučiš imao je ozbiljnog posla i težak zadatak odlučiti tko su najbolji među njima. Pobjednici natjecanja u pripremanju kotlovine, u žestokoj konkurenciji, bili su članovi udruge "IZVORNI OBIČAJI" iz Zagreba, dok je drugo mjesto osvojilo gostujuće dobrovoljno vatrogasno društvo iz Slovenije - PGD Lokrovec Dubrova. Birala se i najveselija ekipa (KUD Veseli Prigorci), a najljepše uređeni stol imali su DVD Velika Buna, KUD Stari grad Lukavec i Ukrajinska zajednica Velike Gorice koja je na Gastru Turopolja pokazala brojne specijalitete svoje kuhinje.

I ove godine Gastro je imao humanitarni predznak: udruga Buvljakuše i Radio Banovina prikupljali su donacije za dječaka Doriana Pucekovića koji boluje od spinalne mišićne atrofije, a udruga VG Legacy prikupljala je donacije za otvaranje prve socijalne trgovine Velikoj Gorici – Robin Food. "Naši su sugrađani pokazali veliko srce i uključili se u prikupljanje pomoći za nekoliko humanitarnih akcija, a kroz to se osjetilo zajedništvo cijelog grada, što me jako raduje" – rekla je direktorica Turističke zajednice Velike Gorice Maja Toth.

Tijekom oba dana vikenda posjetitelji su mogli uživati u bogatoj ponudi velikogoričkih dana meda i 4. Gospodarskog sajma na kojem je sudjelovalo preko 30 izlagača: sirevi, proizvodi od buče i meda, likeri, prirodna kozmetika te rukotvorine, nakit, ukrasi... samo su dio onog što su posjetitelji mogli kupiti i ponijeti sa sobom kao uspomenu iz Turopolja.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar obišao je također sve izlagače u društvu svojih suradnika te je istaknuo kako je ovakvim manifestacijama cilj spojiti što veći broj građana i obrtnika: "Ovo je dan na kojem cijela Velika Gorica ima priliku družiti se, a naši obrtnici imaju prilike pokazati radove svojih ruku. I idućih godina obogaćivat ćemo ovaj sadržaj kako bi manifestacija bila još kvalitetnija" istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:25