Nepogodni uvjeti

Zbog sigurnosti pauza do proljeća: poznato hrvatsko izletište zatvoreno za posjetitelje

Na službenim stranicama Vražjeg prolaza i Zelenog vira, u kojem su ove godine bile dvije nesreće, kao razlog navode niske temperature i stvaranje leda
 Matija Djanjesic/Cropix

Jedno od najrazvikanijih izletišta Gorskog kotara - Zeleni vir i Vražji prolaz - zatvorilo je svoja vrata sve do proljeća. Naime, prema pisanju bloga Under dreamskies na početku staze nedavno je osvanuo natpis da je izletište zatvoreno sve do proljeća iduće godine.

image
Izletište se nalazi u Primorsko-goranskoj županiji u blizini Skrada.
Matija Djanjesic/Cropix

Potvrdu te informacije pronašli smo i na službenim stranicama izletišta Zeleni vir.

"Izletište je od 19.11.2020. zatvoreno do daljnjeg zbog niskih temperatura i mogućnosti stvaranja leda na mostovima i duž staza te je ulaz zabranjen. Planirano ponovno otvaranje - ožujak 2021. godine", navodi se. U nastavku se isto tako napominje kako je inače tijekom obilaska izletišta potrebno imati adekvatnu obuću zbog skliske podloge te da je kanjon Vražji prolaz zahtjevan za obilazak. Stoga je nužno pridržavati se uputa na info tablama koje su postavljene duž kanjona.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Koliko bi to upozorenje trebalo ozbiljno shvatiti jest i činjenica da su ove godine upravo na području tog izletišta zabilježene dvije nesreće.

U studenom je u kanjonu Vražjeg prolaza planinar pao s 10 metara visine, a reagirala je i gorska služba spašavanja koja ga je na kraju i uspješno izbavila. Unesrećeni je, prenosilo se nakon nesreće, bio pri svijesti, dezorijentiran i pothlađen, s vidljivim ozljedama glave i lijevog prsišta. Prva nesreća dogodila se tri mjeseca prije toga.

image
Zeleni vir i Vražji prolaz proglašeni su rezervatom 1962. godine
Matija Djanjesic/Cropix

Vražji prolaz i Zeleni vir, dvije prirodne ljepote koje se nalaze nedaleko Skrada, još su 1962. godine proglašene posebnim geomorfološkim rezervatom. Njegova ukupna površina iznosi 200 hektara.

image
Za istraživanje kanjona potrebna je prikladna oprema
Matija Djanjesic/Cropix

Vražji prolaz se inače smatra jednim od najljepših kanjona Gorskog kotara. Dug je 800 metara, a na pojedinim dionicama širok svega dva metra. Kroz kanjon prolazi potok Jasle, a na kraju prolaza, 14 metara iznad potoka Jasle, nalazi se otvor u stijeni, odnosno ulaz u špilju Muževa hiša. Sama špilja dugačka je 200-njak metara, a na njezinom se kraju nalazi dvorana s jezercem. U njoj obitava i zaštićeni šišmiš potkovnjak.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Zeleni vir pak se odnosi izvor Iševnice koja izvire u špilji ispod 70 metara visoku stijenu smještene između dva šumovita obronka, s čijeg se vrha obrušavaju dva potočića. Jedan nestaje u usjeku, a drugi formira slap koji pada pred otvor špilje s jezercem te se ulijeva u potok Curak.

image
Matija Djanjesic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:02