ISTRAŽIVANJE

Želite na putovanje, ali budžet vam je ograničen? Ovo su najjeftiniji gradovi za "city break"

Britanski portal Post Office analizirao je cijene tipičnih troškova turista: od kave i ručka do znamenitosti i smještaja
 Starcevic/Getty Images

Posjećivanje gradova, kratko putovanje u destinaciju s ciljem upoznavanja znamenitosti, kulture, gastronomije i života grada, jedno je najpopularnijih vrsta putovanja za koje u engleskom jeziku postoji zgodno i kratko ime koje sve govori – city break. Ako i vi razmišljate o kratkom „odmoru u gradu”, a budžet vam nije dovoljan za London, Pariz ili Amsterdam, nema razloga da odustanete. Britanski portal Post Office analizirao je cijene tipičnih troškova koje imaju turisti, od prijevoza, preko znamenitosti sve do smještaja i restorana, te otkrio koji su trenutno najpovoljniji gradovi za city break odmor.

image
Napa74/Getty Images/istockphoto

Na samom vrhu liste najpovoljnijih destinacija našla se grčka metropola Atena, u kojoj je prosječna cijena za dva noćenja za dvije osobe u hotelu s tri zvjezdice 101 euro, a mogu se naći i opcije koje su još povoljnije. Prosječna cijena obroka u restoranu za dvije osobe, s tri slijeda i kućnim vinom, u Ateni je 43 eura, što je najmanje od svih promatranih gradova.

Drugi je na listi portugalski Lisabon, u kojem kava stoji manje od 1,5 eura, malo pivo oko dva i pol eura, a obrok u restoranu za dvoje s vinom 47 eura. Dva noćenja u hotelu s 3 zvjezdice dvije osobe u Lisabonu će platiti u prosjeku 130 eura.

Na listi slijede poljski Krakow, Riga u Latviji i Budimpešta u Mađarskoj, a u top deset našli su se još Prag, Madrid, Berlin, Rim i – Dubrovnik.

Najskuplji gradovi Europe u ovom su istraživanju ispali Amsterdam i Venecija, ponajviše zbog velikog rasta cijena smještaja.

Detaljan popis sa cijenama u 2022. možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:37