KAMO NA SKIJANJE

Brine vas pretopla zima? Evo na kojih pet skijališta ove zime sigurno neće nedostajati snijega

Na Jahorini i Vlašiću još nema snijega, na slovenskim skijalištima ga je malo, no u Austriji, Italiji i Francuskoj situacija je bolja
 Zargondesign/Getty Images/istockphoto

Sezona skijanja u punom je jeku, no zbog visokih temperatura na brojnim se destinacijama bore s manjkom snijega i uređenjem staza koje se tope. Od Hrvatskoj najbližih skijališta u susjednim zemljama, na Jahorini i Vlašiću u BiH primjerice uopće nema snijega, a slovenska skijališta stoje nešto bolje. Na stazama u Kranjskoj Gori ima 30-ak centimetara snijega, ali radi samo 8 od 14 vučnica i manje od polovice staza. Još je manje snježnih padina otvoreno za skijanje na Pohorju, tek 8 od ukupno 24 kilometra. Zato ove zime treba tražiti nešto dalje i više planine, na kojima sezona skijanja redovito traje sve do proljeća. Visine snijega preuzeli smo s dvije relevantne stranice, Snow Forecast i Bergfex, a ostale informacije su sa službenih stranica skijališta.

Obertauern, Austrija

Nadmorska visina: 1630 m - 2313 m

Visina snijega: 80 cm

Dužina staza: 100 km

image

Obertauern, Austrija

Rainmax/Getty Images/istockphoto

Obertauern je najsnježnije skijalište u cijeloj Austriji, udaljen od Zagreba niti četiri sata vožnje. Sezona traje do prvih svibanjskih dana, a počinje krajem studenog. Oko sto kilometra staza, žičara s kabinom, 19 sedežnica i 6 vučnica, odlični hoteli i restorani jamstvo su ispunjenog zimskog odmora. U blizini je i Mozartov grad, magični Salzburg, stari rudnici soli i izvrsni restorani koji će upotpuniti doživljaj ovog dijela Austrije. Dnevni ski pass u Obertauernu stoji 53 eura, a sedmodnevni 324,50 eura.

Val d‘Isère, Tignes, Francuska

Nadmorska visina: 1500 m – 3500 m

Visina snijega: 105 cm

Dužina staza: 300 km

image

Val-d‘Isere, Francuska

Haveseen/Getty Images/istockphoto

Kilometri i kilometri skijaških staza, od onih za početnike do onih koji vole bržu, avanturističku vožnju, sve to ima ovo poznato francusko skijalište. Među skijašima je popularno i zbog velike ponude izvanskijaških sadržaja: restorana, hotela, wellness centara, apres ski zabava... Ski pass stoji 55 eura po danu za odrasle, 46 za mlade i umirovljenike, a cijena za sedam dana iznosi 330, odnosno 276 eura.

Val Thorens, Francuska

Nadmorska visina: 2300 - 3230 m

Visina snijega: 110 cm

Dužina staza: 150 km

image

Val Thorens, Francuska

Delpixart/Getty Images/istockphoto

Skijalište koje nudi idealnu kombinaciju skijanja i zabave osim vrhunskih staza ima i veliku ponudu zabavnih sadržaja: sanjkalište, zip-line, karting, brojne hotele, restorane i wellness centre... Skijaški centar otvoren je od studenog do početka svibnja, ima 3 kabinske žičare, 4 vučnice, 15 sedežnica te stazu za snow boarding. Jednodnevni ski pass stoji 63 eura, a sedmodnevni 416.

Val Gardena, Italija

Nadmorska visina: 1236 – 3342 m

Visina snijega: 60 cm

Dužina staza: 150 km

image

Val Gardena, Italija

Nicolamargaret/Getty Images/istockphoto

Smještena u južnom Tirolu, Val Gardena je biser Dolomita i jedno od najpopularnijih skijališta u Italiji. Čak i da ne padne dovoljno snijega, što je rijetkost, 80 posto staza je prekriveno topovima za umjetni. Dio je kompleksa Dolomiti Superski, s okolnim skijalištima, a u njoj se održava i utrka FIS Svjetskog kupa. Najduža staza, La Longia, duga je čak 10 kilometara i proteže se duž 1273 metra nadmorske visine. Jednodnevna skijaška karta za odrasle stoji 69 eura, a tjedna 368 eura.

Ischgl, Austria

Nadmorska visina: 1400 m – 2320 m

Visina snijega: 50 cm

Dužina staza: 239 km

image

Ischgl, Austrija

Kyryl Gorlov/Getty Images/istockphoto

Smješteno na samoj granici sa Švicarskom, dio staza ovog skijališta nalazi se u jednoj, a drugi u drugoj zemlji. Prekrasni pejzaži, otvorena snježna prostranstva, staze i za početnike i za iskusne skijaše te dobra ponuda zabavnih sadržaja čine ovo jednim od popularnijih austrijskih skijališta. Jednodnevni ski pass stoji 67 eura, a za sedam dana cijena je 381 euro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:42