PUT OKO SVIJETA

Čuda prirode koja oduzimaju dah: ovo su najljepši nacionalni parkovi na svijetu

Otkako je davne 1872. godine osnovan prvi nacionalni park, Yellowstone u SAD-u, diljem svijeta "niknulo" ih je više od 4000
NP Iguaçu, (Brazil i Argentina)
 Ricardokuhl/Getty Images/istockphoto

Nakon što je davne 1872. godine osnovan prvi nacionalni park - legendarni Yellowstone u Sjedinjenim Američkim Državama - diljem svijeta "niknulo" je njih još više od 4000. Neki od najgrandioznijih nalaze se osim u SAD-u, u Australiji i Kini, ali i malena Hrvatska ima "svog konja za trku" - Plitvička jezera, koja se nerijetko nalaze na popisu najboljih i najljepših nacionalnih parkova u svijetu, tik uz neke od "giganta" kojima se bavimo u ostatku teksta.

NP Kruger (Južnoafrička Republika)

image
NP Kruger, Južnoafrička Republika
Jannie_nikola/Getty Images/istockphoto

Ovaj nacionalni park predstavlja jedno od najvećih "utočišta divljine" na afričkom kontinentu. Prostire se na 19.485 kilometara četvornih, a dom je "velike petorke" - lava, slona, nosoroga, afričkog bivola i leoparda.

NP Dolomiti (Italija)
image
NP Dolomiti, Italija
Oleh_slobodeniuk/Getty Images

Smješten u regiji Veneto, a nekada poznat pod imenom NP Dolomiti Bellunesi, taj je čudesan nacionalni park uspostavljen 1988. Prostire se na "skromnih" 32 kilometra četvorna, no prizori u njemu naprosto su nadnaravni.

NP Iguaçu (Brazil i Argentina)
Nacionalni park Iguaçu sastoji se od dva sestrinska parka smještena u Brazilu i Argentini. Razdvaja ih istoimena rijeka koja tvori i slapove Iguaçu Falls, jedne od najvećih na svijetu (dvostruko su veći od slapova Niagare, primjerice).

NP Grand Canyon (SAD)
image
NP Grand Canyon, SAD
Ansonmiao/Getty Images

Sasvim zasluženo, radi se o jednom od najslavnijih i najboljih parkova na svijetu. Sam kanjon zbog svoje veličine i ljepote (najveći je i najdublji na svijetu) spada u svjetska čuda prirode - dugačak je 446 kilometara, širok i do 29 kilometara, a dubok čak 1857 metara.

NP Göreme (Turska)
image
NP Göreme, Turska
Dem10/Getty Images

Smješten u središnjoj Anatoliji, u regiji Kapadokija, park je poznat po svojim neobičnim stjenovitim formacijama i nevjerojatnim nastambama nekadašnjih stanovnika tog područja. Prostire se na površini od gotovo 100 četvornih kilometara.

NP Zhangjiajie (Kina)
image
NP Zhangjiajie, Kina
Aphotostory/Getty Images/istockphoto

Smješten u provinciji Hunan, Zhangjiajie je najstariji kineski nacionalni park. U biti je dio većeg parka, Wulingyuana, a može se pohvaliti s više od 3000 vrhunaca i stjenovitih formacija. Jedna od glavnih litica visoka je čak 1080 metara i nazvana je "Avatar Hallelujah Mountain". Upravo je u tom parku 2002. godine otvoreno i najveće svjetsko vanjsko dizalo - Dizalo Stotinu zmajeva - koje vozi na visinu od oko 330 metara.

NP Fiordland (Novi Zeland)
image
NP Fiordland, Novi Zeland
Rawpixel/Getty Images/istockphoto

Snijegom prekriveni vrhunci, fjordovi, vodopadi, Fiordland ima sve. Prostire se na 12.607 kilometara četvornih, a parkom je proglašen 1952. godine. Najveći i najdublji fjord u njemu zove se Doubtful Sound, a dubok je 421 metar.

NP Whitsunday Islands (Australija)
image
NP Whitsunday Islands, Australija
4fr/Getty Images

Nalazi se u Queenslandu, a čini ga grupa od 74 otoka koji se nalaze u srcu Velikog koraljnog grebena. Upravo tamo nalazi se prema mnogima i najbolja plaža na svijetu - Whitehaven. Njoj se može pristupiti samo avionom, helikopterom ili brodom.

NP Vulkan Arenal (Kostarika)
image
NP Vulkan Arenal, Kostarika
Ganztwins/Getty Images/istockphoto

Riječ je o jednom od najaktivnijih kostarikanskih vulkana, visokom 1633 metara, a nalazi se u središnjoj regiji te zemlje Alajueli. Vulkan doduše nije eruptirao već deset godina, no stručnjaci smatraju da trenutno "samo spava".

NP Komodo (Indonezija)
image
NP Komodo, Indonezija
Uso/Getty Images/istockphoto

Park je smješten između otoka Sumbawa i Flores, a osnovan je s ciljem zaštite komodskih varana. No, s vremenom je postao utočište - osim za 5700 varana - i za više od 1000 vrsta riba, 260 vrsta koralja, 70 vrsta spužvi i najmanje 14 vrsta kitova. Park se sastoji od tri velika otoka i 26 manjih.

NP Torres Del Paine (Čile)
image
NP Torres Del Paine, Čile
Mbprojekt_maciej_bledowski/Getty Images/istockphoto

Smješten u Patagoniji, Torres del Paine proglašen je 2013. godine osim svjetskim čudom. U njemu ima svega - netaknutih šuma, ledenjačkih jezera, vrhunaca, a obiluje i florom i faunom,

NP Serengeti (Tanzanija)
image
NP Serengeti, Tanzanija
Pierivb/Getty Images/istockphoto

Ako želite svjedočiti najmasovnijoj migraciji životinja na svijetu, to je mjesto za to. Prostire se na 1,5 milijuna hektara savana i dom je "velike petorke". Na jeziku naroda Masai njegovo ime znači "beskrajne ravnice".

NP Banff (Kanada)
image
NP Banff, Kanada
Sara_winter/Getty Images/istockphoto

Ovaj nacionalni park, smješten sat i pol vožnje od Calgaryja, može se pohvaliti s 260 različitih vrsta ptica i tisuća i tisućama kilometara pješačkih i hiking staza. Jedan je od najstarijih nacionalnih parkova u Kanadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:54