Gastronomski hitovi

Desert od graha, juha od algi... Koje od ovih svjetskih "street food" delicija biste probali?

Hrana je sastavni dio iskustva putovanja, a upravo egzotične okuse nerijetko nosimo kući kao najdraži suvenir
 Hadynyah/Getty Images

Hrana je jednostavno sastavni dio iskustva putovanja. Kad putujemo, nema ništa bolje nego uvući se u neku od uličica ili živopisnih tržnica i otkrivati tajne street fooda dotične zemlje. Često upravo te okuse nosimo kući kao jedan od najvažnijih suvenira. Naravno, nemoguće je istaknuti apsolutno sve street food delicije diljem svijeta, no mi smo napravili izbor njih desetak za koje se nadamo da će vas inspirirati - možda podsjetiti na okuse ako ste ih već iskusili, potaknuti da upravo neko od ovih jela uvrstite na svoju listu želja ili da se u njihovoj pripremi okušate u svojoj kuhinji. Što još reći nego - dobar tek!

Ramen
Malo tko posjeti Japan, a da ne proba ramen, jedno od najprepoznatljivijih japanskih jela. Svaka regija ima svoj stil, no baza je uvijek ista - rezanci u juhi na bazi mesa ili ribe, sa soja umakom i misom te niz dodataka: jaja, gljiva, sušenih algi, povrća... Iako se ovo jelo ekskluzivno povezuje s Japanom, neki tvrde da porijeklo zapravo vuče iz Kine. U svakom slučaju, neopisivo je fino, a što je srk glasniji, to je pohvala kuharu veća.

image
Wmaster890/Getty Images/istockphoto

Tacos
Ovo meksičko jelo proširilo se diljem svijeta poput uragana, a dolazi u nizu varijanti. Doista se možete igrati, no jedna je stvar neizostavna - tortilja od kukuruznog ili pšeničnog brašna koja se puni mesom, sirom, morskim plodovima, povrćem, dok se povrh toga stavlja čili, avokado, luk, salsa ili bilo koji drugi dodatak po volji. Najbolje od svega, ovo jelo ne zahtijeva nikakav pribor.

image
Rez-art/Getty Images/istockphoto

Samsa
U osnovi, vrlo jednostavno - meso, luk i začini zapakirani u tijeso. U prijevodu, nešto kao mala mesna pita. Samsa je jelo popularno na području Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana gdje se peče u tradicionalnim glinenim pećnicama, no i južna Azija ima svoju varijantu koja se naziva samosas. U recepturi najučestalije varijante samse nalazi se mljevena janjetina, no dolaze i s piletinom, krumpirom i tikvom.

image
Dimetradim/Getty Images/istockphoto

Poutine
Bez ikakve dvojbe, riječ je o najslavnijem kanadskom street foodu. Porijeklo vuče iz Quebeca, a sama riječ "poutine" znači "nered". Riječ je o jelu sastavljenom od prženih krumpirića, sirnog gruša te rijetkog smeđeg umaka na bazi mesa, koji se upravo zbog svoje rijetkosti fino rasporedi po svim sastojcima. Danas dolazi u nizu različitih inačica, a u njegovu se čast održavaju i festivali.

image
Boogich/Getty Images/istockphoto

Ceviche
Riječ je o nacionalnom peruanskom jelu, no možete ga probati u nizu latinoameričkih zemalja. Osnova je bijela riba ili, primjerice, kozice koje su marinirane u soku limuna ili limete te posluženi s čilijem i drugim dodacima, primjerice lukom i korijandrom, a često i s malim tvrdim tortiljicama. Predstavlja oličenje svježine - riba je sirova, no zato oprez gdje ga kupujete.

image
Cristian Palomeque/Getty Images/istockphoto

Tagine
Ovo berbersko jelo, koje ćete u Maroku naći doslovno na svakom uglu, ime je dobilo po specifičnoj vrsti glinene, često prelijepo ukrašene posude sa šiljastim poklopcem. Dolazi u različitim varijantama, mesnim i vegetarijanskim, a jedan od favorita definitivno je piletina kuhana u soku od limuna i maslina. Često se upotrebljavaju i kurkuma, đumbir, cimet, šafran, čili te paprika, a jelo se servira uz kruh. Tajna predobrog okusa ipak je u sporom kuhanju jer se, zahvaljujući neobičnom obliku poklopca, zadržava para te dolazi do kondenzacije. To znači da se jelo sprema s minimalnom količinom vode i praktički kuha u vlastitom soku.

image
Tbralnina/Getty Images/istockphoto

Falafel
Kuglice od boba ili slanutka te raznih biljaka i začina (peršin, korijander, češnjak, crveni luk, sol, papar, kim) u današnje su doba osvojile cijeli svijet. Falafel se u Izraelu smatra nacionalnim jelom, no omiljen je i prisutan na cijelom Bliskom istoku. Prema nekim verzijama, navodno potječe iz Egipta. Kuglice se mogu raditi u raznim veličinama, no najčešće su promjera dva centimetra i serviraju se s tahinijem, umakom od sezama.

image
Sveta_zarzamora/Getty Images/istockphoto

Halo halo
Čaša i u njoj bogatstvo boja i okusa. Upravo tako bi se mogao ukratko opisati filipinski desert čije ime u doslovnom prijevodu znači "miks-miks". Nije ni čudo. U njega doista ide svašta - od crvenog graha, kokosa, sirupa i voća do naribanog leda, kondenziranog mlijeka i sladoleda. U svojim najranijim varijantama sastojao se samo od kuhanog crvenog graha ili mung graha sa šećerom, mlijekom i komadićima leda.

image
Holgs/Getty Images/istockphoto

Bánh Mì
Ako na vijetnamskom termin "bánh mì" označava kruh i sve njegove vrste u općenitom smislu, ta je riječ s vremenom postala sinonim za ultrapopularni sendvič koji je postao zaštitni znak tamošnje street food scene. Uobičajeno se sastoji od bageta ispunjenog mesom, kriškama krastavaca, ukiseljenim mrkvama ili daikonom te majonezom. Naravno, dolazi u različitim inačicama.

image
Bhofack2/Getty Images/istockphoto

Vafl
Ako ste po prirodi sladokusac, jedan od zaštitnih znakova belgije - belgijski vafl - vrlo je vjerojatno već na vašoj listi želja. Iako danas dolaze u najrazličitijim mogućim varijantama i s različitim dodacima, tradicionalni belgijski vafl nije trebao nijedan - zaslađivao se u dovoljnoj mjeri već u procesu pripremanja. No, ponekad bi ga ipak malo posuli šećerom kako bi bio još primamljiviji.

image
Pxel66/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:13