Razglednica

Dom "Monaca juga", šarmantnih gradića i jedne od najvećih kolonija morskih lavova

Stiješnjen između golemih zemalja Brazila i Argentine, Urugvaj često pada u drugi plan. Potpuno nezasluženo! Evo po čemu je poznat
 /Depositphotos

Montevideo

Glavni grad Urugvaja, u kojemu živi gotovo polovica stanovništva te zemlje, eklektični je miks neoklasicističke i kolonijalne arhitekture, afričkih utjecaja i modernog europskog stila. Najstariji dio grada predivni je Ciudad Vieja s nizom znamenitosti, među kojima su Puerta de la Ciudadela, jedini ostatak zidina koje su nekada opasivale grad, te Plaza Independencia. Ne smije se propustiti grandiozni Palacio Salvo (na slici) te Palacio Legislativo koji je izrađen od čak 30 različitih vrsta i boja mramora. Svakako treba kročiti i na 22 kilometra dugu promenadu uz more, tzv. Ramblu.

image
Erlantz Perez/Depositphotos

Punta del Este

Najpoznatijoj urugvajskoj plaži i tamošnjim resortima tepa se da su "Monaco juga" ili, pak, "Saint-Tropez Južne Amerike". U svakom slučaju, nadimci govore sve - lijepi i bogati dolaze tamo hvatati ten i častiti se skupim gastronomskim delicijama, okruženi zlatnim pijeskom i jahtama. U blizini se nalaze i dva otoka od kojih je jedan, Isla de Lobos, rezervat prirode i mjesto gdje prezimljuju kitovi. Isto tako, na jednoj od tamošnjih plaža nalazi se poznata skulptura La Mano (ruka).

image
Kobby Dagan/Depositphotos

Colonia

Ovaj mali grad jedan je od najstarijih u Urugvaju, a njegov Barrio Historico, odnosno stari grad uvršten je i na UNESCO-ov popis svjetske baštine. U starom gradu pronaći ćete niz znamenitosti, povijesnih zgrada i ruševina, a možete se ukrcati i na trajekt koji će vas za samo sat i 15 minuta odvesti do Buenos Airesa.

image
/Depositphotos

Cabo Polonio

Sa svojih 100 stanovnika koji dobacuju moderne tekovine života, Cabo Polonio jedno je od netaknutih područja Urugvaja. I sam dolazak do njega je prava pustolovina. To možete ili automobilom s pogonom na sva četiri kotača ili tako što ćete prehodati čak sedam kilometara pješčanih dina. Napuštene plaže oko tog mjestašca omiljeno su okupljalište morskih lavova. Upravo tamo se nalazi jedina od najvećih kolonija morskih lavova u Južnoj Americi.

image
Erlantz Perez/Depositphotos

Casapueblo

image
Ricardo Augusto Kühl/Depositphotos

Ako volite umjetnost ili vas privlači ekscentričnost, velike su šanse da će vam se ovaj objekt uvući pod kožu. Riječ je o bivšem studiju apstraktnog umjetnika Carlosa Paéza Vilaróa koji danas služi kao hotel, galerija, muzej i kafić. Vila koja ima ukupno devet katova rastegla se po rubu litice kao da i sama predstavlja skulpturu. Nalazi se u Punta Balleni, udaljenoj 13 kilometara od Punte del Este.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:12