BIJEG NA JUG

Dosta vam je tmurnih i hladnih dana? Imamo par ideja za topli zimski odmor unutar Europe

Blage zime, u najgorem slučaju vjetrovite i kišne, niske cijene i mogućnost osame glavni su aduti ovih destinacija

Madeiru nazivaju otokom vječnog proljeća

 Depositphotos

Zima u Europi ne mora biti vjetrovita, snježna, kišna i tmurna. Može biti većinom sunčana i vesela, a u najgorem slučaju tek kišovita i vjetrovita. Očekivano, takva blaga zima koju krase temperature i od vrlo toplih 20-ak stupnjeva čekat će vas na jugu kontinenta, a dodatni je plus da ćete u ovom zimskom periodu u tom području izbjeći i velike gužve i visoke cijene. U nastavku prenosimo najbolje europske destinacije za topli zimski odmor prema izboru Lonely Planeta.

Malta

U ovoj malenoj otočnoj državi, ljeti ćete se vjerojatno pržiti, no zimi ćete uživati u vrlo blagim temperaturama koje se penju i do 17 stupnjeva. No, obavezno ponesite jaknu koja će vas zaštititi od vjetra koji je u zimskim mjesecima svakodnevna pojava. U svakom slučaju, vrijeme će vam dopustiti da istražujete tamošnju prirodu, ali i kulturne i povijesne spomenike kojih Malta doista ima na pretek.

image
Robert Wilson/Depositphotos

Cipar

Cipar se može pohvaliti s čak 340 sunčanih dana godišnje pa je, prema mišljenju Lonely Planeta, "najsigurnija opcija za toplu zimu". Naravno, ta je opcija dostupna u obalnim područjima, pogotovo na istoku zemlje, koja su topa i suha, dok primjerice u tamošnjim, gotovo 2000 metar visokim planinama Troödos možete uživati u snijegu.

image
Depositphotos

Algarve, Portugal

Ukratko, najmanje 300 sunčanih dana godišnje i niz plaža koje se hvale ljepotom i čistoćom. Algarve, najjužnija portugalska pokrajina, već dugo slovi kao vrlo popularna zimska destinacija, ali i raj za surfere koji se mogu okušati na valovima zahvaljujući temperaturi mora koja iznosi 14 stupnjeva.

image
Depositphotos

Kreta, Grčka

Najveći grčki otok hvali se dnevnom zimskom temperaturom od ugodnih 16 stupnjeva, no to ne vrijedi i kad padne mrak i dobrano zahladi. U svakom slučaju, ako se pametno i slojevito odjenete moći ćete bez imalo problema uživati u ljeti krcatima, a sada mirnim gradovima Heraklion i Chania. U slučaju lošeg vremena, na Cipru se nalazi jedan od najboljih grčkih muzeja - Arheološki muzej Heraklion.

image
Marek Slusarczyk/Depositphotos

Sicilija, Italija

Iako vremenski uvjeti znaju biti promjenjivi, definitivno vas u prosjeku čeka osam sati sunca dnevno što, morate priznati, uopće nije loše u usporedbi s tmurnim i sivim zimskim danima. Mimo ugodne temperature, tamo će vas dočekati i boje i mirisi - citrusi na vrhuncu, pun o svježeg voća i povrća te ribe. Ako vas vrijeme nikako neće služiti, uputite se do Villae Romana del Casale koja se može pohvaliti s najznačajnijom zbirkom podnih rimskih mozaika na svijetu.

image
Depositphotos

Seville, Španjolska

U ovom španjolskom gradu dočekat će vas za zimu vrlo ugodnih 17 stupnjeva te prosječno šest sati sunca dnevno. No, s druge strane, vrlo vjerojatno i kiša pa nikako nemojte zaboraviti ponijeti kabanicu ili kišobran. Ako vam kiša dojadi, posjetite Flamenco Dance Museum.

Madeira, Portugal

Otok Madeira i inače je poznat kao otok na kojem vlada vječno proljeće. Naime, blaga zima tamo je praktički najnormalnija stvar, a temperature rijetko pada ispod 14 stupnjeva. Čak i je i more toliko toplo da se u njemu možete kupati. Zahvaljujući takvim vremenskim uvjetima, Madeira je u zimskim mjesecima odlična za ljubitelje planinarenja.

image
Depositphotos

Tirkizna obala, Turska

Tirkizna obala odnosno turska rivijera s prosječnih 10 sati sunca dnevno u zimskim je mjesecima odlična opcija za planinarenje i uživanje u morskom tirkizu po kojem nosi ime, ali u osami, dakle bez ogromnih gužvi. Za one koji zbilja žele izazov, tamo se nalazi i jedan od 10 najboljih trekova na svijetu, 500 kilometara dugačak Likijski put.

image
Khmelnytskyi Viacheslav/Depositphotos

Balearski otoci, Španjolska

Iznimno popularni ljeti, šarmantni zimi. Ibiza više nije prenapučena, Mallorca je još jeftinija i tiša, dok Menorca (najmanje posjećena) nudi još veće opcije mira i uživanja u planinarenju. Zahvaljujući vrlo ugodnoj temperaturi mora, roniti se može cijele godine.

image
Depositphotos

Kanari, Španjolska

Na ovom biste otočju mogli pronaći sve za idealan zimski predah - pješčane dine, vulkanske parkove, planine pošumljenih padina, šarena sela i, najbolje od svega, spektakularne temperature. Najtopliji su Tenerife i Gran Canaria s maksimalnih zimskih 22 stupnjeva.

image
Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:25