City break

Grad svjetla, romantike, mode, umjetnosti... Da, Pariz bi svatko trebao posjetiti barem jednom

Francuska prijestolnica grad je s mnogo lica, a mi donosimo što svakako vidjeti, doživjeti, okusiti i kakve su prosječne cijene
 Ekaterina Pokrovsky/Depositphotos

Grad ljubavi i svjetla, modna prijestolnica svijeta... Pariz možda ima puno lica, no mnogi se slažu u istom: riječ je o jednom od najljepših gradova na zemaljskoj kugli... Dom je, kažu, i jedne od najljepših ulica, dva kilometra dugih Elizejskih poljana koje se protežu od Trga Sloge, najvećeg trga u Parizu, pa sve do Slavoluka pobjede... Dodaju da je dom i najljepšeg mosta na svijetu, mosta Aleksandra III. Kako god bilo, superlativi se samo nižu, a ne sumnjamo da će na tamošnjih 37 mostova i 6100 ulica ama baš svatko pronaći nešto za sebe. I da, najkraća - Rue des Degréss - broji samo 5,75 metara. Najduža je Rue Vaugirard s 4,3 kilometara.

TOP 5 ZNAMENITOSTI

1. Eiffelov toranj
Iako je sada praktički simbol Pariza, to nije uvijek bio slučaj. Smatrali su ga ružnim, tek privremenom strukturom s rokom trajanja od 20 godina, nakon čega ga je trebalo uništiti. Neki su čak govorili da "taj beskorisni komad metala" uništava ljepotu glavnog francuskog grada, dok je pisac Guy de Maupassant, smatrajući ga preružnim da bi ga gledao, ručao u njegovu podnožju jer je to bilo jedino mjesto gdje ga ne vidi. No, kao što vidimo, preživio je i ponosno stoji. Za najbolji pogled na njega uputite se u Jardins du Trocadéro, a za najbolji pogled na grad upravo na njega i njegovih 300-tinjak metara visine (otprilike 75 katova). Do samog vrha inače vodi 1665 stepenica, no možete se popeti tek do 674., za što će vam, ovisno o fizičkoj spremi, trebati od 30 do 45 minuta. Imajte na umu dvije stvari - pri najvećem vjetru vrh tornja oscilira samo 12 centimetara, dok mu se pri najvećim temperaturama visina mijenja za čak do osam centimetara. I da, ilegalno je prodavati umnožene isprintane fotografije Eiffelova tornja noću, čak i ako je riječ o vašoj fotografiji. Naime, osvjetljenje od ukupno 200 tisuća žaruljica smatra se zaštićenim umjetničkim djelom.

image
Depositphotos

2. Pariške katakombe
Pariz je možda grad svjetla, no ima i svoju mračnu stranu. To su, moglo bi se reći, Pariške katakombe. U biti radi se o nekadašnjim podzemnim kamenolomima koji su povezani hodnicima, a u koje su krajem 18. stoljeća, kako bi se olakšao pritisak na pariška groblja, premještene kosti iz zajedničkih grobnica. Kompleks je dugačak 1,7 kilometara i proteže se 20 metara ispod površine. Čuvaju više od šest milijuna ljudskih ostataka.

image
Depositphotos

3. Louvre
Najveći muzej umjetnosti na svijetu broji čak 72.735 četvornih metara, a dom je najslavnije slike na svijetu, "Mona Lise" Leonarda da Vincija. Mnogi koji je tamo pogledaju uživo ostaju zapanjeni njezinom veličinom - tek 77 puta 53 centimetra. No, "Mona Lisa" je samo jedan od ukupno 38 tisuća izložaka. Da ih sve pogledate, pod uvjetom da svakom posvetite samo 30 sekundi, trebalo bi vam čak 200 dana.

image
Depositphotos
image
Matej Kastelic/Depositphotos

4. Katedrala Notre-Dame
Često se smatra da je Eiffelov toranj najposjećenija atrakcija Pariza, no to je u biti ova crkva. To zdanje pariška je "nulta točka", odnosno centar grada. Sagrađena je između 12. i 14. stoljeća, u gotičkom stilu, a njezina dva tornja - iako se tako čini - ipak nisu "blizanci". Jedan je, naime, veći od drugog. Godine 2019. crkva je ozbiljno stradala u velikom požaru, što je rastužilo cijeli svijet.

image
Perig Morisse/Depositphotos

5. Montmartre
Sjeverni, najviši dio Pariza "penje se" do visine od 127 metara, a predstavlja splet krivudavih ulica, starih kuća, vinograda i crkve Sacré-Cœur. U istom se području nalazi i groblje Montmartre, na kojem počivaju brojne slavne osobe. Inače, Montmartre je prostor na kojem su stvarali i inspiraciju tražili neki od najvažnijih umjetnika 20. stoljeća, među njima Vincent van Gogh i Henri Matisse. Jedno su vrijeme tamo živjeli i Pablo Picasso i Amedeo Modigliani.

image
Depositphotos

OBAVEZNO PROBATI
U Parizu definitivno nećete ostati gladni. Krenimo redom. Prvo, bageti i njihov opojni miris koji se širi iz bezbrojnih pekarnica. Drugo, puževi, ako vas to privlači, odnosno Escargot, kopneni puž pripremljen s maslacom, peršinom i češnjakom. Treće, ratatouille, odnosno jelo od patlidžana, luka, paprike, rajčice, tikvice s češnjakom... Četvrto, foie gras, delikatesa spravljena od guščje li pačje jetre. A za desert? Naravno, macarons, i to u svim mogućim izvedenicama - od tradicionalnog čokoladnog do onog s okusom matche ili lavande, a svi punjeni ganacheom ili kremom. Ako ste ravnodušni prema tom predivnom kolačiću, tu su crêpes, odnosno palačinke.

image
Gemena Communication/Depositphotos

JESTE LI ZNALI?
Pariz ima čak pet kipova slobode, a čak su i onaj najslavniji na svijetu, u New Yorku, Amerikancima poklonili Francuzi. Također, Pariz, kao što smo već spomenuli u uvodu teksta, ima nadimak grad svjetla. Malo tko zna zašto ga je dobio. Naime, Pariz je bio jedan od prvih europskih gradova koji je instalirao ulična rasvjetu, preciznije Luj XIV. je u 17. stoljeću naredio da se ulice u osvijetle u većoj mjeri kako bi grad postao sigurniji. U Parizu je rođen i prvi koktel, Bloody Mary, ali - suprotno općem vjerovanju - ne i tradicija lokota ljubavi. Prema jednoj verziji, ona je pokrenuta u Srbiji, u Vrnjačkoj banji, no kako je Pariz grad romantike, u njemu su lokoti postali iznimno popularni, do mjere da se pod njihovim teretom, čak 45 tona ljubavi, srušila i ograda Pont des Artsa. Iznimno zanimljivo, Pariz nema prometnih znakova "stop" na svojim prometnicama, ali se zato hvali s 450 parkova i vrtova. U njemu raste 484 tisuće stabala, s tim da je brojač stabala službeno zanimanje, a da cijeli grad prehodate od južne do sjeverne točke treba vam dva sata. Za kraj, žene prema zakonskom reliktu iz 1800-ih godina nisu smjele nositi hlače u javnosti sve do relativno nedavno, odnosno do 2012. Naravno da su ih nosile, no taj je zakon, koji je ženama branio nošenje tzv. muške odjeće, službeno ukinut tek prije deset godina.

image
Depositphotos

U NOVČANIKU...
pivo (pola litre): 53 kn
kava (u boljem kafiću): 37 kn
ručak: 76 kn (fast food); 114 kn (jednostavan ručak u poslovnoj četvrti); 394 kn (večera za dvoje u lokalnom pubu)
taksi (vožnja od 8 kilometra): 144 kn
smještaj (prosječna cijena hotela s 3 zvjezdice): 750 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 03:48