VODIČ ZA ŠTEDLJIVE

I to je moguće! Ove atrakcije u inače skupom Londonu možete doživjeti potpuno besplatno

Muzeji, vidikovci, tržnice, parkovi... Pronašli smo fantastične lokacije u britanskoj metropoli za koje ne trebate izdvojiti ni centa
 Johnkellerman/Getty Images/istockphoto

Do Londona posljednjih godina nije skupo doći, povoljne avionske linije iz Zagreba i drugih hrvatskih gradova mogu se naći već za 50-ak eura. No, britanska metropola prilično je skup grad. Prosječna cijena hotelskog noćenja u Londonu, prema podacima stranice Budget Your Trip, je 224 eura, no u to ulaze i najekskluzivniji gradski hoteli. Povoljniji smještaj, koji uključuje hostele i privatne kuće, prema stranici Backpacker, u prosjeku stoji 33 eura za smještaj u višekrevetnoj spavaonici. Karta za javni prijevoz za jedan smjer košta nešto manje od tri eura.

Stranica Numbeo pak donosi prosječne cijene ostalih troškova. Obrok u srednje skupom restoranu za dvije osobe stoji 78 eura, pivo u pubu od šest do sedam eura, a prosječna cijena cappuccina je 3,8 eura.

Dobra je vijest za sve koji planiraju city break putovanje u ovaj grad da su brojne atrakcije i doživljaji potpuno besplatni. U nastavku donosimo nekoliko prijedloga za ispunjeni odmor u Londonu koji neće biti preveliki stres za novčanik.

Neki od najboljih svjetskih muzeja

Jedna od najboljih stvari u Londonu je njegova živa kulturna scena, a ulaz je u brojne muzeje uvijek besplatan. British Museum u posjedu ima osam milijuna predmeta, od kojih je u svakom trenutku izloženo 80.000 tisuća. Iskusni kažu da je najbolje doba dana za posjet Nacionalnoj galeriji, koja čuva impresivnu umjetničku zbirku, ranije ujutro ili petkom navečer, kad su najmanje gužve. Oni koji vole modernu umjetnost ne smiju propustiti Tate Modern, koji u stalnom sastavu ima djela Pollocka, Warhola, Matissea i Picassa. Svi ovi muzeji, ali i Muzej Londona, Prirodoslovni muzej, muzeji znanosti, pomorstva, rata i prirode su besplatni, samo na njihovim stranicama provjerite treba li zbog neke posebne izložbe bukirati ulaz unaprijed.

image

British Museum

Michael Mulkens/Getty Images

Zeleni londonski parkovi

Hyde Park je najveći i najpoznatiji u gradu, prostire se na 142 hektara, a umjetno jezero Serpentine dijeli ga na dva dijela, zapadni Hyde Park i istočne Kensingtonske vrtove. No, tu su i druge zelene površine na kojima možete uživati u parkovnoj arhitekturi, a u nekima i u spomenicima povijesnim velikanima. Iz Greenwich Parka pruža se prekrasan pogled na grad, u parku Hampstead Heath nalaze se tri jezerca i Zoološki vrt, a tu su i Regent‘s Park, Green Park, St James‘s Park...

image

Kensingtonski vrtovi

Chrisdorney/Getty Images/istockphoto

Šarene gradske tržnice

Obilazak gradskih tržnica i sajmova najbolji je način da se upije svakodnevni život stanovnika, a ako uspijete odoljeti želji da nešto kupite, i ova je aktivnost potpuno besplatna. Jedna od najpoznatijih tržnica s hranom, Borough Market, prepuna voća i povrća iz cijele Engleske, sljedeće slavi nevjerojatni 1010. rođendan. Tržnica Portobello Road u četvrti Notting Hill mjesto je za razgledavanje antikviteta, rabljene odjeće i unikatnih rukotvorina. Sajmove ćete naći i u Covent Gardenu i Greenwichu, a posebna je tržnica u Camdenu, trendi kvartu s povoljnim street food restoranima, tattoo shopovima, pubovima sa živom muzikom...

image

Camden market

Stockinasia/Getty Images

U središtu poslovne četvrti potražite Leadenhall Market, smješten u viktorijanskoj zgradi. U njemu ćete naći restorane, barove i jedinstvene trgovine, a fanovi će lako prepoznati i neka mjesta iz serijala filmova o Harryju Potteru.

image

Leadenhall Market

Starcevic/Getty Images

Najljepši pogled na grad

Možete li zamisliti da u urbanoj košnici poput Londona postoji tropski vrt skriven između 34. i 37. kata nebodera, iz kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na grad? A za posjet ne trebate ni jedan jedini euro.

image
Chunyip Wong/Getty Images/istockphoto

On zaista postoji, i to u zgradi koju nazivaju Walkie Talkie, na adresi Fenchurch Street 20. Ondje se nalazi Sky Garden, zeleni atrij na vrhu nebodera. Ulaznice su besplatne, ali trebaju se rezervirati nekad i tjednima unaprijed, pa budite brzi i na vrijeme planirajte posjet. Prilikom rezervacije trebate odabrati točno vrijeme ulaska, od 10 do 18 sati u tjednu ili od 11 do 21 sat vikendima. Lokalni portali otkrivaju kako obići ovu lokaciju u miru i bez gužvi, ali ipak uz određeni trošak. Ako rezervirate stol za doručak, koji počinje u 8.30, imat ćete mir i nećete morati odabrati vrijeme dolaska tjednima unaprijed. Dakako, morat ćete platiti doručak, a ista varijanta postoji i uz plaćanje koktela navečer ili jutarnjih satova joge koji se u atriju povremeno održavaju.

Još jedan besplatan vidikovac naći ćete u Oxo Toweru, u kojem se bez plaćanja možete popeti liftom na osmi kat i uživati u pogledu na rijeku i grad.

Smjena straže kod Buckinghamske palače

Dom britanske kraljevske obitelji raskošna je Buckinghamska palača, neizostavno mjesto svakog obilaska Londona. Ne propustite razgledati izvana impresivnu građevinu iz 1703. godine, koja je početkom 19. stoljeća nadograđena i uređeni su vrtovi koji ju okružuju, a za potpuni dojam posjetite ju u vrijeme slavne smjene straže. Ova besplatna "predstava" održava se svaki dan u 11 sati, popraćena je atraktivnom glazbenom kulisom, a ako želite uloviti mjesto s kojeg ćete imati najbolji pogled, dođite barem pola sata ranije.

image
Simonbradfield/Getty Images

Najbolje od ulične umjetnosti

London ima jaku urbanu scenu te neke od najboljih grafita i uličnih murala. Brojne su njegove ulice prave galerije na otvorenom, a možda najpoznatija po street art umjetninama je četvrt Shoreditch. U njoj gotovo da ne možete naći ulicu bez slike na pročelju, a ovdje su svoje radove ostavili i neki od najpoznatijih svjetskih street art umjetnika. Impresivnom količinom murala može se pohvaliti i istočni London, odnosno ulice oko Brick Lanea, a najveći legalni zid s grafitima pronaći ćete u tunelu u Leake Street. Riječ je o transformiranom starom željezničkom tunelu koji je oslikan na festivalu koji je 2008. organizirao najpoznatiji ulični umjetnik na svijetu, Banksy.

image

Ulica Brick Lane u istočnom Londonu poznata je po uličnoj umjetnosti

Coldsnowstorm/Getty Images

Stari rimski hram, konzervatorij i neonsko "smetlište"

London Mithraeum stari je rimski hram posvećen mitološkom biću Mitra i jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nalazi se ispod zgrade Bloomberga u poslovnom dijelu grada i može se posjetiti bez plaćanja. Jedna od najboljih kulturnih lokacija u Londonu je Barbican, gdje ćete, dakako, morati platiti ulaznice za koncerte, predstave i filmove. No, na trećem katu zgrade nalazi se mala besplatna tajna Londona: konzervatorij s tropskim biljkama, kaktusima i cvijećem. Potrebna je najava, no ulaz se ne plaća.

U četvrti Walthamstow nalazi se mjesto omiljeno među skupljačima lajkova na Instagramu: trgovina God‘s Own Junkyard (u prijevodu "božje smetlište"). Riječ je o preuređenom starom skladištu prepunom neonskih svjetala, retro znakova i svjetlećih natpisima raznih vrsta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:30