City break

Ili ga voliš ili mržiš! Šareni i bučni Napulj iskonska je Italija i grad koji miriše na pizzu

Donosimo vodič i preporuke što vidjeti u trećem najvećem talijanskom gradu u kojem postoji čak 1500 pizzerija
 Depositphotos

Jedan od najpoznatijih talijanskih gradova, Napulj, ujedno je jedna i od najpopularnijih destinacija na Mediteranu. Tijekom svoje 3000 godina duge povijesti prošao je niz mijena, a danas slovi za treći najveći i ujedno najgušće naseljen grad Italije. U svakom slučaju, Napulj je bučan, kaotičan i veseo, a njegov je centar (inače površinom jedna od najvećih europskih gradskih jezgri) 1995. godine uvršten i na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Grad je to u kojem je rođena pizza, nad kojeg se nadvija Vezuv koji je 79. godine uništio obližnje Pompeje i Herkulanej (danas odlična opcija za dnevni izlet iz Napulja) i čija je luka 12. najveća putnička u Europi. Kroz nju godišnje prođe oko šest i pol milijuna ljudi.

image
Depositphotos

TOP 5 ZNAMENITOSTI

1. Castel Dell'Ovo
Ovaj dvorac, jedan od njih ukupno sedam koliko ih Napulj ima, sagrađen je u 12. stoljeću, što ga čini najstarijim napuljskim dvorcem. U njemu, a ime mu doslovno znači "dvorac jajeta", trenutno se nalazi etnološko-prapovijesni muzej u kojem se mogu razgledati keramički predmeti i drugi artefakti s napuljskog područja, a na dvorac ćete neizbježno naići kad budete šetali tamošnjim Lungomareom, napuljskom šetnicom dugačkom 2,4 kilometra. Prema legendi, u njegovim je temeljima zakopano magično jaje. Da se razbilo, dvorac bi bio uništen.

image
Figurniy Sergey/Depositphotos

2. Nacionalni arheološki muzej
Originalnim imenom Museo Archeologico Nazionale, ovaj muzej ima jednu od najljepših svjetskih kolekcija antičkih antikviteta, od kojih mnogi potječu upravo iz slavnih Pompeja, i to iz rane faze iskapanja.

image
Depositphotos

3. Cappella Sansevero
Ovo neobično zdanje sagrađeno je 1590. godine i od tada je, zahvaljujući svojim brojnim posebitostima, predmet mračnih glasina, među ostalim i onih o znanstvenim eksperimentima koje je u palači do Capelle Sansevero provodio njezin "dizajner", ekscentrični mistik Raimondo di Sangro, princ od Sansevera. Inače, radilo se o privatnoj kapeli obitelji Sansevero, a poslije i grobnici. Bogato je ukrašena u 18. stoljeću zahvaljujući upravo princu. Neke od skulptura u njoj su doista impozantne, do mjere da je gotovo nemoguće vjerovati da su isklesane, a u kapeli se nalaze i dva "anatomska stroja" koja prikazuju ljudski krvožilno-mišićni sustav. Izrađeni su na pravim kosturima, s pomoću žice, svile i voska. U kapeli je i niz masonskih simbola, sve zajedno odličan temelj za različite teorije.

image
Fabio Sasso/agf/Sipa Press/Profimedia

4. Via San Gregorio Armeno
Ovo nije samo prilika za šoping, i to za Napulj unikatnih suvenira, nego i za upoznavanje lokalnog života i kulture. Naime, upravo se tamo mogu kupiti različite figurice od terakote za jaslice, tzv. presepi. No, prizori jaslica nigdje nisu toliko elaborantni kao u Napulju. U tom su gradu i najbolji majstori koji ih izrađuju.

image
Fiorella Macor/Depositphotos

5. Palazzo Reale (Kraljevska palača)
Izgradnja Kraljevske palače počela je 1600. godine kao jedne od četiri palače koje su na napuljskom području koristili burbonski kraljevi. I samo pročelje prikazuje mramorne statute nekadašnjih vladara, a unutra su svakakva čuda - od kazališta, preko stepeništa od bijelog mramora, do niza vrijednih predmeta.

image
Depositphotos

OBAVEZNO PROBATI
Napulj je opsjednut hranom, a neizbježno je da zbog odlične gastronomske ponude to postanu i njegovi posjetitelji. Kao što smo već naveli, u Napulju se dogodila prva pizza. Naime, prva pizzerija otvorena je upravo u tom gradu: Antica Pizzeria Port'Alba, davne 1830. godine. Danas ih je čak 1500 u gradu. Isto tako, tamo je rođena i popularna pizza Margherita. Izumio ju je 1889. godine pizza majstor Raffaele Esposito kad su ga zamolili da napravi pizzu za talijanskog kralja Umberta I. i njegovu suprugu, kraljicu Margaretu. On je za njih izradio vrlo jednostavnu inačicu, sa svježim rajčicama, mozzarellom i bosiljkom, a ime je dobila po kraljici.

image
Romolo Tavani/Depositphotos

JESTE LI ZNALI?
Napulj je dom jednog od najvećih kazališta u Europi - Real Teatra di San Carlo. Ujedno to je i najstarija aktivna operna kuća na europskom kontinentu, a interijer je bogato ukrašen. Zdanje se navodno može pohvaliti i odličnom akustikom, a govori se da privlači jednu od najglasnijih i najnepristojnijih publika u Italiji. Zanimljivo je, pak, što se snage prirode tiče, da Vezuv nije jedini vulkan koji prijeti gradu. Naime, nedaleko od grada nalazi se Campi Flegrei, tzv. supervulkan koji se sastoji od 24 kratera. Za kraj, Napulj često povezuju i s organiziranim kriminalom, a sve zahvaljujući lokalnoj mafiji po imenu Camorra. Riječ je o jednog od najstarijih kriminalnih organizacija u Italiji, koja je osnovana još u 17. stoljeću, a navodno ima oko 50.000 članova.

image

Kazalište San Carlo

Adriano_spano/Depositphotos

U NOVČANIKU...
pivo (pola litre, u lokalnom pubu): 33 kn
kava (u boljem kafiću): 15 kn
ručak: 53 kn (fast food, menu); 75 kn (jednostavan ručak u poslovnoj četvrti); 190 kn (večera za dvoje u lokalnom pubu)
taksi (vožnja od 8 kilometara): 106 kn
smještaj (prosječna cijena hotela s tri zvjezdice): 485 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:45