PROMJENA SMJERA

Isplati li se u Amsterdam bez coffee shopova i Crvene četvrti? Itekako, evo što vidjeti i raditi!

Gradske vlasti žele ograničiti upotrebu marihuane u Amsterdamu, te promovirati neke druge, još zanimljivije turističke ponude
Amsterdam
 Panostock/Imagesource/Profimedia/Panostock/Imagesource/Profimedia

Iako zbog pandemije tek oni najhrabriji putuju svijetom, mnoge destinacije već naveliko razmišljaju o novim turističkim ponudama za tekuću godinu, ali i vrijeme nakon što se sve granice otvore za turiste. Jedna od njih je i Nizozemska koja bi mogla potpuno promjeniti turističku sliku svog najpoznatijeg i najposjećenijeg grada, Amsterdama.
Gradske vlasti, iako su već nekoliko puta najavljivale isto, planiraju zatvoriti poznate coffee shopove u kojima je dozvoljena konzumacija marihuane. Naime, svi coffee shopovi, kojih trenutno ima 166 u Amsterdamu, ostali bi otvoreni, no samo za domaće stanovništvo, dok bi turistima ulazak u iste bio ograničen. Kao glavni razlog za takvu odluku gradske vlasti navode kontrolu lanca opskrbe lokalnih coffee shopova, ali i smanjivanje uporabe droge na tom području. Također, navode kako bi tako lakše mogli upravljati gradom, koji turistima nudi mnogo više od uživanja u marihuani u coffee shopovima.
Osim coffee shopova, za turiste bi mogla biti zatvorena i Crvena četvrt, poznata po prostituciji. To su oduke kojima gradske vlasti žele okrenuti turizam u drugom smjeru i turistima pokazati da Amsterdam nisu samo Crvena četvrt i coffee shopovi, a u prilog tome idu i mnogobrojna istraživanja koja su se provodila među turistima koji su posjetili Amsterdam. Istraživanja pokazuju kako je sve manji interes turista za obilaskom Crvene četvrti i coffee shopova, te da najčešće dolaze u Amsterdam kako bi istraživali prekrasan grad, najčešće na biciklima, ali i uživali u bogatoj kulturnoj ponudi.

image
Crvena četvrt u Amsterdamu
Kenzo Tribouillard/Afp

A toga Amsterdamu sigurno ne nedostaje. Grad je prepun kulturnih sadržaja koji će ispuniti dan svakom posjetitelju, a ukoliko ova odluka zaživi i Amsterdam ostane bez svoje dvije prepoznatljive turističke atrakcije, donosimo vam pet jednako privlačnih ponuda koje možete istražiti i uživati u ovom prekrasnom nizozemskom gradu koji vas sigurno neće razočarati ako ga uvrstite na svoju listu mjesta koje morate posjetiti 'kada sve ovo prođe'.

1. Vožnja kanalima
Amsterdam je poznat po svojim kanalima, a mnogi će vam reći da je upravo vožnja po tim kanalima najbolji način da upoznate grad. Mogućnosti su razne, od onih luksuznih na brodovima u kojima se toče šampanjci i poslužuje kavijar dok plovite kroz ovaj arhitektonski zanimljiv grad, do onih koji više nalikuju na javni gradski prijevoz. Takve vožnje dopuštaju vam da u svakom trenutku možete odabrati svoju stanicu ulaska i izlaska iz broda. No, većina turista uglavnom bira onu klasičnu vožnju, bez stajanja, u trajanju otprilike sat vremena, koja prolazi oko svih poznatih gradskih lokacija.

2. Vožnja biciklom
Amsterdam je definitivno grad bicikala. Centar grada zatvoren je za automobile i najveći broj lokalaca koristi upravo bicikl kao prijevozno sredstvo. Nemojte se brinuti ako kod kuće ne pedalirate tako često. Amsterdam ima odličnu biciklističku mrežu, možete unajmiti bicikl na svakom koraku, ali se i priključiti nekom od turističkih razgleda gradom na dva kotača. U svakom slučaju, jedan je od najboljih načina da istražite grad, tempom i rasporedom kojim želite.

3. Muzeji
Nikako ne smijete zaobići obilazak najpoznatijih muzeja u Amsterdamu. To svakako uključuje posjet Državnom muzeju u Amsterdamu (Rijksmuseum) koji se nalazi u velebnoj i povjesnoj zgradi koja je obnovljena, a nakon njega definitivno obiđite i Gradski muzej (Stedelijk) koji se nalazi u neposrednoj blizini. Posjetiti Amsterdam i ne otići u Van Gogh muzej koji čuva najveću zbirku djela ovog umjetnika zaista bi bilo šteta. Također, u Amsterdamu se nalazi Rembrantov muzej i Kuća Anne Frank koji je jedan od najposjećenih muzeja u Amsterdamu.

4. ARTIS Amsterdam Royal Zoo
Iako je jedan od manjih u Europi, ujedno je i jedan od najstarijih zooloških vrtova u Europi. Nalazi se u samom centru Amsterdama i u njemu se nalazi jedini muzej mikroba u svijetu, Micropia. Također, ima odličan akvariji i planetarij te je savršeno mjesto za obitelji s djecom, ali i one koji naprosto žele uživati u lijepom danu i upoznati svijet životinja.

5. Park Vondelpark
Svatko će vam u svom gradu preporučiti da posjetite glavni park, a u Amsterdamu je to definitivno Vondelpark, koji nazivaju i plućima grada. Poput Central parka u New Yorku, Vondelpark je neizostavna stanica kada ste u posjetu Amsterdamu. Kao i svaki gradski park, nudi mogućnost za rekreativne sportove, ali i samo uživanje u prirodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:39