CITY BREAK

Kako uživati u Londonu, a ne bankrotirati? Imamo popis 20 besplatnih doživljaja i atrakcija

Povratne aviokarte kompanije Ryanair mogu se pronaći već za 30-ak eura, pa je idealan trenutak za low budget izlet

Big Ben i zgrada parlamenta u Londonu

 Copyrightkarel Miragaya/Copyright: Karel Miragaya

Pravo je vrijeme za posjet Londonu. Gužve koje su bile u Londonu za vrijeme kraljičine smrti više nema, grad se vratio u svoju rutinu, a listopad je još uvijek dovoljno topao mjesec da grad možete razgledavati pješice. U prilog posjetu Londonu idu i odlične cijene aviokarata. Niskobudžetna aviokompanija Ryanair u listopadu nudi povratne avio karte na relaciji Zagreb-London za samo 26 eura.

Iako su aviokarte jeftine, London je dosta skup grad. No, to ne mora biti tako. Možete naći dosta povoljan smještaj u londonskim hostelima koji vrlo pristojni, a gradske znamenitosti možete razgledati i besplatno. Lonely Planet, svjetski poznati turistički portal i izdavač turističkih vodiča napravio je popis 20 atrkacija u Londonu koje možete posjetiti potpuno besplatno i uživati u ovom multikulturalnom gradu i unutar budžeta.

Posjetite odlične muzeje i divite se impresivnim kolekcijama

Jedna od preporuka je posjet Nacionalnoj galeriji čije su stalne zbirke za posjetitelje uvijek besplatne. Turistički portal navodi kako je najbolje vrijeme za posjet muzeju ujutro ili petkom navečer, a u Nacionalnoj galeriji nalazi se impresivna umjetnička zbirka. Još jedan muzej je besplatan za posjetitelje, Britanski muzej (British Museum) koji u posjedu ima osam milijuna predmeta, od kojih je u svakom trenutku izloženo 80.000 tisuća. Ako ste pak ljubitelj moderne umjetnosti, onda nikako nemojte zaobići Tate Modern, isto besplatan, koji u stalnom sastavu ima djela Pollocka, Warhola, Matissea i Picassa.

image

British Museum

Wan Rosli Wan Othman/Depositphotos

Muzej koji bi svakako trebalo posjetiti je Nacionalna galerija portreta, ali je ona zatvorena do proljeća 2023., no umjesto toga zaputite se u Muzej Londona. U tom ćete muzeju svakako saznati samu povijest grada i malo ćete ga bolje razumjeti. Nezaobilazan je i posjet Victoria & Albert muzeju dekorativne umjetnosti koji sadrži predmete iz cijelog svijeta, a kolekcija se proteže na 4,5 milijuna predmeta. Mnogo veću zbirku, oko 80 milijuna predmeta, ima Prirodoslovni muzej koji će vas odmah oduševiti. Tu je i Muzej znanosti na pet katova u kojem bi se mogli zadržati cijeli dan. Ako želite znati kako je London izgledao u 19. stoljeću, posjetite Muzej Sir Johna Soanea koji je otvoren u kući tog poznatog arhitekta te se, uz male prilagodbe, nije mijenjala od njegove smrti. A ako želite pogledati još dalje u povijest, prema 18. stoljeću, obavezno posjetite malu galeriju Wallace Collection, koja se nalazi u Blizini poznate Oxford Street, i dalje odličan pogled na nekadašnji aristokratski život.

Uživajte u prirodi i živopisnim tržnicama

Želite li vidjeti London iz druge perspektive, uputite se prema Greenwich Parku s kojeg se pruža prekrasan pogled na cijeli grad. Ako vas vrijem posluži, planirajte i piknik u ovom prekrasnom parku. Jednako zadivljujući je i Hampstead Heath park koji također gleda na London. U parku se nalaze i tri divna jezerca u kojima se, za vrijeme ljetnih mjeseci, može i kupati, te zoološki vrt. Također, i ovaj park idealno je mjesto za piknik.

image

Greenwich Park, London

Depositphotos

Lonely Planet preporučuje i odlazak u Kensington Gardens, u kojima se osim prekrasne prirode, nalazi i niz spomenika poput onog princu Albertu, Petru Panu, Galeriju Serpentine, i Dijanino memorijalno igralište na kojemu je prije nekoliko godina postavljen i spomenik preminuloj princezi. Iz Kensington Gardensa, koje možete obilaziti gotovo cijeli dan, možete i krenuti kroz niz kraljevinskih parkova koji očaravaju svojom ljepotom - Regent‘s Park, Hyde Park, Green Park i St James‘s Park.

image

Albert Memorial, Kensington Gardens

Vitor Marigo/Depositphotos

A za još jedan nevjerojatan pogled na grad, posjetite Sky Garden koji se nalazi u središtu Londona i potpuno je besplatna, no svoj posjet morate rezervirati unaprijed. Iako ćete ga dosta sretati kada obilazite grad, nemojte zaboraviti stati pokraj Big Bena i zgrade parlamenta. Obavezno stanite, pogledajte jednu od najvažnijih londonskih zgrada i svakako se fotografirajte. U neposrednoj blizini nalazi se i Buckinghamska palača, gdje se svakog ponedjeljka, srijede, petka i nedjelje u 11 sati održava ceremonija smjene straže kraljevske garde. Ceremonija je zaista impresivna i stavite je na svoju listu.

image

Borough Market, London

Photographer: Ac Manley/Depositphotos

London je jedan od onih gradova u kojem se stalno nešto događa, a njegove tržnice zaista su živopisne. Borough Market jedna je od poznatijih tržnica u gradu koja je 2014. godine proslavila svoj 1000. rođendan. Impresivna brojka, zar ne ? Bilo da želite nešto kupiti ili samo uživati u prizorima s tržnice, obavezno ju posjetite. Isto vrijedi i za tržnicu Portobello Road u četvrti Notting Hill (scene poznajete iz istoimenog filma s Julijom Roberts i Hughom Grantom) koja je zapravo tržnica antikviteta, rabljene odjeće, ali i ulične hrane. Samo pazite, tržnica je zatvorena nedjeljom. Blizu Convent Gardena, jedne od poznatijih tržnica, nalazi se crkva Svetog Pavla koju stanovnici zovu i Glumačka crkva jer se u njoj nalaze spomenici Charlieju Chaplinu i Vivien Leigh i svakako je vrijedi posjetiti.

Osim ulične hrane, morate istražiti i uličnu umjetnost istočnog Londona. Istočni London, odnosno ulice oko Brick Lanea dom su impresivnih grafita koji pokazuju duh tamošnje zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:03