BIJEG OD HLADNOĆE

Na sunčanom Cipru je i usred zime oko 20 stupnjeva, evo kako do tamo i što vidjeti

Grad Pafos sa Zagrebom povezuje direktna linija Ryanaira, a povratna karta za produženi vikend može se naći već za 50-ak eura
 Kirillm/Getty Images

Niske temperature, vjetar, na mnogim mjestima i kiša i snijeg... Dok se jedni vesele zimskom ugođaju, drugi razmišljaju o tome kamo pobjeći na nekoliko dana i osjetiti barem malo sunca.

Trenutačno najpraktičnija takva opcija, do koje se može direktnim letom iz Hrvatske, ciparski je grad Pafos, za koji dvaput tjedno i u zimskom redu letenja iz Zagreba polazi niskotarifna kompanija Ryanair. Ovog je tjedna tamo bilo između 17 i 20 stupnjeva, a takvo se vrijeme očekuje i u narednim tjednima, jer je prosječna ciparska temperatura u veljači 18 stupnjeva.

image

Panoramom Pafosa dominira zvonik crkve Agia Kyriaki Chrysopolitissa

Ais60/Getty Images/istockphoto

Polasci su ponedjeljkom i petkom, kao i povratni letovi za Zagreb, pa je moguće iskombinirati produženi vikend od petka do ponedjeljka, ili provesti na Cipru pet radnih dana. Kad smo krajem ovog tjedna provjeravali cijene, najjeftinija je opcija bila polazak u petak, 3. veljače, i povratak u ponedjeljak, 6. veljače. U tom je terminu povratna karta s uključenom samo manjom torbom ili ruksakom stajala oko 50 eura. Vikend iza tek je pet eura skuplji, no i za većinu ostalih termina koje smo gledali, uz nekoliko iznimki, povratna karta stajala je manje od 100 eura.

Cipar je najsunčaniji europski otok, a zbog svog položaja, ima ugodnu klimu i malo kišnih dana.

Otok je podijeljen na dva dijela, južni, u kojem prevladava grčko stanovništvo, te sjeverni, koji se naziva Turska Republika Sjeverni Cipar, i priznata je samo od Turske. Ona zauzima trećinu otoka, i za prelazak u taj dio morate proći granicu i platiti posebno osiguranje. Dok na ostatku Cipra nema roaminga, već se može koristiti normalno bilo koja mreža iz EU, na ovom dijelu otoka treba isključiti mobilne podatke, jer se prebacujete na tursku mrežu.

Grad Pafos, do kojeg ćete sletjeti ako ste krenuli iz Zagreba, ljeti je odredište za kupanje, sunčanje i vodene sportove, ali i zimi nudi pregršt sadržaja kojima ćete bez problema ispuniti dane. Mjesto se ponosi titulom europske prijestolnice pametnog turizma, koju je zaslužio zbog održivosti, pristupačnosti, digitalizacije, kulturne baštine i kreativnosti.

U gradu se život odvija na šetnici, koja se proteže pet kilometara duž obale, a Kato je četvrt uz more, s nizom arheoloških nalazišta i najvećom atrakcijom mjesta, tvrđavom Pafos.

image

Tvrđava Pafos

Kirillm/Getty Images/istockphoto

U blizini je i arheološki park, uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine, koji uključuje lokalitete i spomenike iz razdoblja od 4. stoljeća prije Krista, pa sve do srednjeg vijeka. Posebno su impresivni mozaički podovi četiriju rimskih vila, kuće Dioniza, Tezeja, Aiona i Orfeja. Oko 16 kilometara udaljeno od Pafosa nalazi se i Afroditino svetište, smješteno unutar arheološkog nalazišta Palaipaphos, do kojeg možete uzeti taksi ili platiti izlet u lokalnoj agenciji.

Za razgledavanje cijelog otoka idealno je unajmiti automobil, cijene su sada, zimi, bitno niže nego u špici sezone, no treba imati na umu da se na Cipru vozi lijevom stranom ceste. Druga je opcija lokalni autobus koji povezuje gradove, no u tom slučaju ovisite o voznom redu i morate biti spremni na dosta hodanja od stanice do najvažnijih znamenitosti.

Ako krećete u obilazak cijelog otoka, ne propustite posjetiti nacionalni park Akamas, s prekrasnim koritima, Afroditine kupke i Adonisove slapove, samostan Agios Neophytes, poznati turistički grad Larnaca, glavni grad Nicosiju, u kojem se nalazi i granica za prelazak u turski dio otoka... Cipar ima prekrasnu prirodu, brojna arheološka nalazišta, šarmantne gradove i izvrsnu kuhinju, koja je kombinacija grčkih i turskih specijaliteta - i sve to na ugodnom proljetnom suncu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:49