Guinnessov rekorder

Najkraći let na svijetu traje samo 53 sekunde i spaja predivne škotske otoke

Avion Loganaira na letu LM711 povezuje otoke Westray i Papa Westray u arhipelagu Orkney
 Pecold/Depositphotos

Samo 53 sekunde, kada je povoljan vjetar i kada putnici nemaju puno prtljage, a dvije minute i 40 sekundi u suprotnom slučaju. Naime, upravo toliko traje let na najkraćoj službenoj zračnoj putničkoj liniji na svijetu, inače "dobitnici" titule Guinnessove rekorderke - riječ je o letu Loganaira pod oznakom LM711.

Avion na toj liniji prevaljuje put od skromnih 2,7 kilometara, što je manje od duljine piste na nekom od velikih aerodroma, a povezuje Westray, otok na rubu škotskog arhipelaga Orkney, s jednim od još manjih i udaljenijih otoka pod imenom Papa Westray.

image

Arhipelag krase brojna arheološka nalazišta, a neka od njih su i pod zaštitom UNESCO-a

Depositphotos

Linija prometuje cijelu godinu i predstavlja spas za 80-ak stanovnika Papa Westraya. Ljeti se njome voze i turisti, željni uživanja u predivnom arhipelagu. Avion leti dva do tri puta dnevno, a sam let, kažu upućeni, nije baš najugodnije iskustvo. Naime, avion je veličine kampera, u njegovu kabinu stane osam putnika, buka je velika, a nema ni mjesta ni WC-a. Putnici ne mogu birati gdje će sjediti, nego dobiju mjesta koja u najvećoj mjeri zadovoljavaju uvjet raspodjele težine u zrakoplovu koji pak, usput rečeno, postiže maksimalnu brzinu od 240 kilometara na sat. No, odlično je što možete izbliza gledati što pilot radi.

image

Arhipelag Orkney čini 70 malih otoka

Giuseppe Masci/Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:10