DALEKA PUTOVANJA

Nije samo istrošeni klišej: Bahami su uistinu raj na zemlji, mjesto gdje živi Bog

Na otoku vječnog ljeta dnevne temperature ni usred zime ne padaju ispod 25 stupnjeva. Godišnji je prosjek gotovo 29 stupnja.
Paradise plaža na Rajskom otoku
 Lucky-photographer/Getty Images/istockphoto

Raj na zemlji, najljepše mjesto na svijetu, mjesto na kojem živi bog... Sve su to opisi Bahama, atlantskog otočja s više od 700 otoka, grebena, sprudova, atola i ostalih sličnih geografskih toponima. Teško je, zapravo, pobjeći od takvih tvrdnji jer ako želite uteći europskoj zimi, na ovom ćete mjestu naći sunce, plažu, opuštenost, kristalno čisto more te ćete jednostavno uživati.
“Dobro došli na Bahame, a oni sretnici koji žive ovdje, dobro došli kući”, glavni je i najveći natpis koji će vas dočekati čim sletite u zračnu luku u Nassauu, glavnom gradu Bahama.
Dok stojite u redu za carinsku i kontrolu putovnica, simpatičan bend s trojicom vremešnih članova koji uz gitare i bubnjeve uživo sviraju lagane karipske ritmove uljuljat će vas u domaću atmosferu i učiniti da već kroz glazbu osjetite svu egzotiku koju Bahami nude.
Put nas je odveo u Nassau u prvom dijelu prosinca pa je prvo što smo napravili kada smo izašli iz zračne luke poskidali sa sebe “europsku odjeću”, jaknu i dugu majicu jer dočekalo nas je više nego ugodnih 27 Celzijevih stupnjeva. Na Bahamima, naime, nema zime, to je područje vječnog ljeta jer tamo dnevne temperature ni u ovo doba ne padaju ispod 25 Celzijevaca, a posljednji put natruhe snijega, pomiješane doduše s kišom, na ovom otočju zabilježene su još davne 1977. godine.
Godišnji prosjek temperature je gotovo 29, a vrhunac su četiri ljetna mjeseca (lipanj - rujan) kada je rijetko ispod 32 stupnja. Makar, ljeto je ujedno i kišno doba (nisu tako česti niti toliko razorni, ali uragani znaju proći ovuda svakih nekoliko godina) pa je zimski period zapravo najidealnije vrijeme da se posjeti ovo prekrasno otočje.
Kombinacija s oko 320 sunčanih dana godišnje te fascinantan krajolik kojim dominiraju tirkizno more i pješčane plaže dugačke koliko vam pogled seže čine Bahame jednim od najrazvikanijih, najatraktivnijih i najpoželjnijih turističkih destinacija svijeta. Lokalno se stanovništvo voli pohvaliti činjenicom kako je, tako ide priča, jedna od najbistrijih površina koja se može vidjeti na Zemlji iz svemira more uokolo bahamskih otoka. Temperatura mora je i u prosincu bila 24-25 stupnjeva, odnosno pravi užitak za kupanje koje se nikako ne smije propustiti. Plaže su pravo prostranstvo pijeska, ne možete krivo izabrati da odete na koju god od njih desetak samo u široj okolici Nassaua, jer sve su pravi praznik za oči i dušu.

image
Podvodni svijet na Bahamima raj je za ronioce.
Damocean/Getty Images/istockphoto

Turistički (i internetski) vodiči savjetovat će plažu Cable, ali to je možda više po inerciji jer tamo uglavnom odlaze turisti koji dolaze s nekim od mnogobrojnih brodova. Nassau je, naime, jedna od obaveznih postaja prilikom krstarenja Karibima, pa putnike s brodova uglavnom usmjeravaju na spomenutu plažu. Daleko od toga da vam se i Cable Beach neće svidjeti ili da tamo nećete naći mjesto za sebe i svoj ručnik jer toliko je dugačka i velika da možete naći svoj kutak i nesmetano uživati dok bezbrižno pijete koktel (u kojem neizbježno mora biti ruma) na ležaljci s baldahinom pod nekom od palmi koja se njiše.
Zbog lokacije našeg smještaja tijekom desetodnevnog boravka u Nassau, a bilo je to u jednom Atlantis Resortu na Rajskom otoku (Paradise Island), koji je mostom odvojen od centra grada, najviše smo vremena provodili na plaži Cabbage koja jednako tako oduzima dah čim stupite na nju. Prizori zalaska sunca su posebno dojmljivi, još ako uz to dodate večeru u nekom od brojnih restorana, pojavit će se želja da nikada ne odete od tamo.

image
Atlantis Resort u Nassau po noći.
Wibs24/Getty Images/istockphoto

Međutim, da biste u takvoj idili mogli uživati, morate biti spremni i sve to platiti. Jer sva egzotika, sva ljepota Bahama nije nimalo jeftina. I to u svakom obliku, na svakoj razini. Jasno, kada govorimo o hrvatskom platnoj moći jer treba imati na umu da su Bahami omiljeno odredište Amerikanaca - Florida je udaljena samo 30-ak minuta leta zrakoplovom - i po tome su praktički određene cijene i standardi. S obzirom na to da si američki turisti mogu priuštiti puno više nego većina hrvatskih, Bahami su za naše prilike veliki luksuz. Kao potvrda toga je činjenica da je cijena života na Bahamima frapantnih 86 posto viša negoli u Hrvatskoj. U gradu smo, u običnoj zalogajnici u koju navratite prigristi nešto usputno dok šećete centrom, porciju conch frittersa, njihova zaštitnog znaka koji je na jelovniku baš svakog restorana, jeftinog i skupog, platili 12 dolara. Koji dolar više stoji ako se odlučite za cheesburger. Ako hoćete “pravi” ručak ili večeru, nećete proći ispod 30 dolara po osobi. Uzmemo li srednji tečaj (oko 6,5 kuna za jedan dolar) to je oko 200 kuna.
Početna cijena boce lokalnog piva imenom Kalik (inače vrlo pitko i dobro pivo) u najobičnijim barovima i kafićima je pet dolara, s time da cijena raste što je lokacija atraktivnija. Kava je također u tom rangu. Cijena četiri gin-tonika u noćnom klubu? Devedeset dolara.
U trgovinama je litra mlijeka tri dolara, kilogram naranči pet dolara... Koji dolar manje ćete platiti ako si date truda pa prošećete uz obalu malo izvan centra grada, do Arawak Caya, popularnog odredišta zbog beach barova poredanih u niz i oslikanih u živahne, jarke pastelne boje. Tamo dolazi i lokalno stanovništvo jer je to najbolje mjesto da se iskuša spomenuti conch u svim oblicima.

image
Turistima je jako zanimljiv Straw market na kojem se svašta može kupiti, uz obavezno cjenjkanje.
Deebrowning/Getty Images

Prijestolnica Nassau ima tek nešto manje od 300.000 stanovnika, a obilazak većine važnijih turističkih i povijesnih lokaliteta, spomenika, trgova, crkvi, utvrda i slično pješice će trajati maksimalno dva sata. Naravno, ne uključujući posjete, recimo, vrlo popularnom Gusarskom muzeju u kojem ćete ostati sat i pol te osjetiti povijesni duh Bahama uz interaktivne sadržaje te ukrcavanje na repliku gusarskog broda i slušati priče o Crnobradom, možda i najslavnijem svjetskom piratu koji je upravo od Nassaua u 18. stoljeću napravio sjedište svog gusarskog “carstva”.
Dvije su glavne ulice u Nassau, idu paralelno uz luku i tu je smješteno mnogo trgovina i poglavito suvenirnica u kojima je izbor raznoraznih memorabilija zaista širok. Za one dubljeg džepa tu su i ekskluzivne trgovine, poput Cartiera ili Rolexa, a za one snalažljive tu je potpuna suprotnost: Straw market, odnosno Slamnati sajam. Riječ je o svojevrsnom buvljaku u središtu grada koje je naziv dobilo jer se tamo najviše prodaju ručno izrađeni predmeti od slame, ali možete naći sve i svašta, od cigara i rezbarenih drvenih skulptura preko haljina do brodova u boci i magnetića za hladnjake. Lokalci će vas nagovarati i nuditi, sasvim pristojno, bez povlačenja za rukav, da kupite nešto kod njih, a najbolji dio svega je da je tamo cjenkanje zapravo pravilo, pa oni umješniji početnu cijenu od, recimo, deset dolara mogu spustiti sve do tri dolara. Reklo bi se, zahvalno mjesto za hrvatske turiste...

image
Grad Nassau poznat je po šarenim fasadama.
Henrik Landfors/Getty Images/istockphoto

Izvan tog užeg centra Nassaua, ako odete samo koju ulicu dalje, nema se što puno vidjeti, sve to blještavilo iščezne, a naići ćete i na oronule, neugledne kuće koje je načeo zub vremena i koje će ukazati da se Nassau samo jednim dijelom preobratio u moderan grad.
Nije da je to pokvarilo ukupan dojam, dapače posjet Bahamima nudi nezaboravne doživljaje. Za one koji vole odmarati i izležavati se na kilometarskim pješčanim plažama, Bahami su pravi izbor. Čim se sjetite dana ispunjenih suncem, morem, palmama i ostalim prirodnim tropskim ljepotama, natjerat će vas da si obećate kako na Bahame morate opet otići.

Što treba obići (osim plaža)?
U gradu Nassau vrijedno posjeta je zoološki vrt Ardastra kojem su glavne “zvijezde” flamingosi koji imaju i svoj uigrani show. Bit ćete oduševljeni s papigama koje govore, kao i sa 50 drugih vrsta, prije svega ptica, ali i ostalih životinja, među kojima su i neke autohtone vrste.
Od povijesnih lokacija najviše pozornosti izazivaju tvrđave s kojih se nekada topovima pucalo po gusarskim brodovima. Od tri koje su očuvane u jako dobrom stanju i besplatne su za obilazak, obišli smo dvije, Montagu (najstarija) i Fincastle, koja je najatraktivnija iz razloga što do nje vodi točno 66 stepenica kraljice Elizabete, a koje su krajem 18. stoljeća u kamenu isklesali robovi.
Izvan Nassau postoji mogućnost brojnih dnevnih izleta s brodom na ostale otoke gdje vam nude još gomilu bahamskih prirodnih ljepota - još ljepše od već najljepših plaža, pa do aktivnijeg odmora u vidu ronjenja i istraživanja podmorja. Nismo se stigli upustiti u takvu avanturu, ali fotografije sugeriraju da bi bilo zgodno otići na otok Harbour kojim dominiraju roskaste plaže koje boju dobivaju mješavinom drobljenih korala s pijeskom.

Bahamski dolar i iskrivljeni engleski
Bahami imaju svoju valutu, bahamski dolar, ali kako je utjecaj SAD-a izrazito snažan, njegova je vrijednost potpuno istovjetna američkom dolaru (1=1). Svugdje možete plaćati objema valutama, nema razlike, samo bi poželjno bilo prije odlaska “riješiti” se bahamskih novčanica jer ćete ih teško promijeniti u kune.
Engleski je službeni jezik, ali malo “iskrivljen” s kreolskim naglaskom, pa vam često neće biti odmah jasno što vam lokalno stanovništvo želi reći. No, kako su svi vrlo glasni, pa k tome još i pristupačni i brbljavi, to je najmanji problem.

Hotel sa sobom od 25.000 dolara za noć
Rajski otok (Paradise Island) na kojem smo bili smješteni zapravo je veliki kompleks hotela, apartmana i privatnih vila namijenjen isključivo za turiste, lokalno stanovništvo tu ne živi nego samo radi. Tu je, pak, sve podređeno turizmu, puno je umjetno izgrađenih atrakcija, a krajolikom dominira glamurozni hotel Atlantis koji je čest motiv za razglednice.
Most između dva Atlantisova tornja zapravo je 10-sobni apartman u kojem noćenje stoji paprenih 25.000 dolara i ne može se rezervirati za manje od četiri noći. Unutrašnjost je u potpunosti od mramora, ima i kasino koji je veći nego cijeli Jelačić plac, a marina je sidrište za neke od najljepših jahti svijeta.

image
Pogled na Atlantis resort iz Nassaua.
Worachatsodsri/Getty Images/istockphoto

U sklopu Atlantisa nalazi se i zaljev delfina - možete plivati s njima za 150 dolara - no glavna je atrakcija vodeni park s brojnim toboganima, akvarij s morskim psima, kornjačama, piranama, umjetna rijeka kojom možete ploviti na luftiću i još gomila opcija (jet-ski, padobran) za one koji bi htjeli unijeti malo adrenalina u svoj odmor.
Uz holivudske zvijezde i neki Hrvati žive na Bahamima
Ne čudi kako su Bahami na dobrom glasu među slavnim osobama, pa stoga još manje čudi da su na nekom od brojnih otoka nekretnine kupili poznati holivudski glumci, pjevači, ljudi iz šoubiznisa...
Tako posjede na Bahamima imaju, među ostalima, Sean Connery i Johnny Depp (obojica su kupili nekretnine nakon što su tamo snimali filmove, što dovoljno govori koliko su bili očarani ljepotom Bahama), Nicolas Cage, Mariah Carey, Michael Jordan, David Copperfield, Lenny Kravitz, Shakira, Tiger Woods...
Zanimljivo, kao stanovnici Bahama upisani su i neki Hrvati, prije svega tenisačice i tenisači koji tamo koriste blagodati poreznih olakšica, odnosno neplaćanja nikakvih taksi na prihode, dobit, zdravstvo... zbog čega su Bahami i svojevrsni porezni raj.
Na toj listi su Mate Pavić, Ivan Dodig, Ivo Karlović i Petra Martić.

Prvo ‘otkriće’ Kristofora Kolumba
Jedan od bahamskim otoka, San Salvador, bio je, tako se tvrdi, prvo pristanište Kristofora Kolumba kada je 1492. krenuo u otkrivanje Novog svijeta. Danas se oko toga spori, ali zvuči zanimljivo.

image
Spomenik Kristoforu Kolumbu u Nassau
Virsuziglis/Getty Images/istockphoto

Kroz povijest su Bahamskim otocima vladali Španjolci, gusari, pa Englezi koji su tamo uspostavili svoju koloniju s lokalnim crnačkim stanovništvom kao robovima. Ropstvo je ukinuto 1807. koje je tako postalo utočište i brojnim robovima iz SAD-a. Bahami su neovisnost stekli tek 1973. godine, ali su i dalje tehnički dio britanskog Commonwealtha, pa je službeno vladarica Bahama još uvijek kraljica Elizabeta II, iako ima samo simboličku ulogu, jer sve odluke donosi guverner.

Lokacija za tajnog agenta 007
Dok mnogi povezuju krajolike Bahame s filmskim serijalom “Pirati s Kariba”, Hollywood je davno prije otkrio Bahame kao zahvalnu lokaciju za snimanje. Primjerice, tu su se snimala četiri filma o Jamesu Bondu, prvi još 1965. sa Seanom Conneryjem, a kasnije su slijedili “Špijun koji me volio” (1977., Roger Moore), Dozvola za ubojstvo (1989., Timothy Dalton), Casino Royale (2006., Daniel Craig).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:42