Nadnaravna ljepota

Novi Zeland - zemlja "originalnog Hobitona" i špilja sa svijetlećim crvima

Novi Zeland je dom i najstrmije ulice na svijetu, ali i tzv. plaže vruće vode
Baldwin Street, najstrmija ulica na svijetu
 Ruslankaln/Getty Images

Hobbiton
Od svih “Hobitona” i hobitskih kućica te naselja diljem svijeta, Novi Zeland ima onaj “originalni”. Naime, Peter Jackson, redatelj i koscenarist trilogije “Gospodar prstenova”, napravljene prema knjigama J. R. R. Tolkiena, upravo je nedaleko od grada Waikato “kreirao” Shire i u njemu selo Hobbiton.

image
Boyloso/Getty Images

Plaža vruće vode
Na Sjevernom otoku Novog Zelanda (jednom od dva glavna koji čine tu zemlju, drugi je Južni), na poluotoku Coromandel nalazi se nešto poprilično nevjerojatno - tzv. hot water beach, odnosno plaža vruće vode gdje si tijekom oseke možete rukama u pijesku iskopati prirodni jacuzzi.

image
Zulufriend/Getty Images

Tongariro
U zemlji u kojoj je 30 posto njezine površine zaštićeno, i u kojoj ima doista nevjerojatnih nacionalnih parkova, jedan se nacionalni park posebno ističe. Riječ je o nacionalnom parku Tongariro nedaleko od najvećeg novozelandskog jezera Taupo. Sam park nosi dvostruki naslov UNESCO-ove svjetske baštine - prvi zbog tamošnjih vulkana i prirode, a drugi zbog važnosti za maorsku kulturu. Osim toga, Tongariro je i jedan od najstarijih nacionalnih parkova na svijetu, a jedna od njegovih najvećih atrakcija je tzv. Tongariro Alpine Crossing, 19,4 kilometra duga staza za koju je potrebno oko devet sati hoda.

image
Fyletto/Getty Images/istockphoto

Waitomo
Od niza neobičnih stvari na Novom Zelandu, ova je možda jedna od najčudnijih. Riječ je o doista posebnom špiljskom sustavu koji osvjetljavaju tisuće svjetlećih crva, specifičnih za Novi Zeland.

image
Marcelstrelow/Getty Images/istockphoto

Bay of Islands
Bay of Islands ili Zaljev otoka jedna je od najpopularnijih destinacija na Novom Zelandu, meka za jedrenje, a sve zahvaljujući činjenici da spomenuti zaljev krase čak 144 otoka i otočića. Cijeli ekosustav je iznimno bogat - tamo možete vidjeti sve od kitova do pingvina, a na istom se području nalazi i slavna stjenovita formacija Hole in The Rock (rupa u stijeni).

image
Actionadventure/Getty Images/istockphoto

Rotorua
Za to se područje kaže da “tamo zemlja govori”. Naime, riječ je o jednom od najaktivnijih geotermalnih područja na svijetu, prepunom vulkanskih kratera, termalnih izvora, kipućeg blata i gejzira. U blizini je i popularni Wai-O-Tapu s izvorima upečatljivih boja i slavnim Champagne Poolom.

image
Kanawa_studio/Getty Images

Rekordi
Novi Zeland je poseban po mnogočemu, a ovo su samo neke od zanimljivih činjenica. Također je prva država na svijetu koja je ženama dala pravo glasa. Na Novom Zelandu se nalaze grad s najdužim imenom na svijetu - Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu te najstrmija ulica na svijetu, Baldwin Street, s nagibom od 19 stupnjeva. I da, ovce su hit. Ima ih deset puta više od ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:20