Istraživanje klikom

Od muzeja do Stonehengea i Loch Nessa: vodimo vas na virtualno putovanje Velikom Britanijom!

Istražite s nama urbanu košnicu Londona, drevni Stonehenge, bazaltne stupove Prolaza divova i misteriozni Loch Ness
 Leon Sosra/Cultura Rf/Profimedia/Leon Sosra/Cultura Rf/Profimedia

Pandemija koronavirusa nam je možda poremetila mnoštvo planova, no ne odustajemo. Možemo i dalje maštati, planirati i sanjariti o destinacijama koje ćemo istraživati u "novom normalnom". Ili - ali, stvarno, zašto ne - već sada virtualno putovati.

Upravo takvo jedno iskustvo pripremili smo vam u nastavku teksta. Vodimo vas u virtualni obilazak predivne Velike Britanije! Zato, spakirajte se... U biti, ostavite se kofera, ispecite kokice i udobno smjestite na kauč. Za ovu je pustolovinu iz udobnosti vašeg doma potreban tek jedan klik miša!

Takozvani "otok" nezaobilazna je stanica svakog putnika. Sasvim zasluženo. Ta država doista nudi sve - od urbane košnice svoje prijestolnice, Londona, do predivne prirode, odličnih muzeja i misterioznih atrakcija koje su i dan danas predmet istraživanja.

Ovaj naš, virtualni izlet u Veliku Britaniju, započet ćemo upravo u Londonu, i to na jednom od njegovih neprepoznatljivijih simbola - London Eyeu. Riječ je o poznatoj atrakciji uz Temzu koja posjetiteljima omogućava da velebni grad pogledaju iz ptičje perspektive, a to možete učiniti i vi upravo ovdje. Kako bi se lakše snašli u ovom velikom gradu, na lijevoj strani ekrana nalazi se njegova mapa s turističkim atrakcijama te jednostavno možete kliknuti na onu koju želite posjetiti. Također, imate gumb s informacijama koji vas vodi na stranicu Trip Advisora kako biste mogli saznati mišljenja i iskustva ostalih o lokaciji koju razgledavate.

image
British Museum
Viktor Forgacs/Unsplash

Nakon Londona iz ptičje perspektive, vrijeme je za muzej i vodimo vas ni manje ni više nego u jedan od najpoznatijih na svijetu - British Museum. Malo tko nije čuo za ovaj legendarni muzej smješten u srcu Londona. Ako ste posjetili britansku prijestolnicu, šanse da ste kročili u ovu instituciju vrlo su velike. I to ne bez razloga. Zbirka je naprosto impozantna.

Za virtualno razgledavanje muzeja postoji nekoliko opcija. Prvo, u ponudi je čak 45 virtualnih, specijaliziranih izložbi - i tu ima svačega, od obuće iz islamskog svijeta, preko afričkih tekstila, do budističke umjetnosti u Mianmaru. U ovoj opciji izloške i objašnjenja vezana uz njih prelistavate kao fotografije.

Druga opcija je virtualna šetnja po muzeju (podrum, prizemlje, polukat te prvi, drugi i treći kat) u stilu Google Street Viewa, a treća je, kako smo je nazvali, “virtualna muzejska videoigrica”, iako to nije u doslovnom smislu riječi. Naime, muzej nudi interaktivno iskustvo pod nazivom “The Museum of the World”.

Ako kliknete na tu opciju, otvara se sučelje kojem je glavni moto “History connected”, u prijevodu povezana povijest, i na vašem će se ekranu otvoriti vremenska crta s točkicama različitih boja koje su povezane s nekoliko geografskih cjelina - Afrika, Amerike, Azija, Europa i Oceanija. Osim toga, nudi se i šest dodatnih kategorija za istraživanje - umjetnost i dizajn, život i smrt, moć i identitet, religija i vjerovanje te trgovina i konflikt. Uz pomoć tih kategorija “šećete” po vremenskoj crti i istražujete “točkice”, koje zapravo predstavljaju artefakte. Klikom na neki od njih otvara se novi prozor s dodatnim objašnjenjem artefakta (u tekstualnom i audio formatu, koji, primjerice, sadrži i izjave kustosa), kartom svijeta te poveznicama na slične artefakte. Svaki klik na artefakt praćen je i audio efektom. Važno je napomenuti da su audio objašnjenja, kao i ona tekstualna, na engleskom.

image
Stonehenge uk
Kimber Nilsson/Unspleash

Ako ste se zasitili muzeja, na redu je nova atrakcija - Stonehenge. Riječ je o jednom od najpoznatijih zdanja na svijetu. Pretpostavlja se da je gradnja tog kruga sazdanog od ogromnih kamenih blokova, a koji se nalazi u engleskom okrugu Wiltshire, nedaleko Salisburyja, počela još prije 5000 godina te da je bilo potrebno čak 1000 da bi ga se dovršilo. I, znate li da ni dan danas nije sa sigurnošću utvrđeno kako je točno izgrađen? Naime, neki od blokova teže čak 22 tone ili čak četiri afrička slona. Oni lakši kao dva prosječna automobila... Zanima vas? Onda kliknite ovdje. Čeka vas detaljno istraživanje uz popratna objašnjenja.

Predzadnja destinacija na koju vas vodimo ima zanimljivo ime - Prolaz divova (u originalu Giant causeway). Riječ je o prirodnoj ljepoti koja se nalazi u Antrimu na sjeveroistočnoj obali Sjeverne Irske. Riječ je o doista nesvakidašnjem prizoru - oko 40.000 međusobno povezanih bazaltnih stupova koji su nastali tijekom vulkanske erupcije prije više desetaka milijuna godina. Istražite to područje pomoću interaktivnog sučelja.

image
Loch Ness
Tallie Robinson/Unsplash

Za kraj virtualnog obilaska Velike Britanije, ponovno jedna misterija, možda jedna od najpoznatijih na svijetu. Možda i pogađate - Loch Ness. Ovdje doista nećemo više trošiti riječi, nego vas pustiti da pomno istražite jezero. Tko zna, možda upravo vi pronađete to neuhvatljivo čudovište?

image
Dvorac Eilean Donan
Nicholas Beel/Unsplash
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:37