Čuda prirode

Ovo je 10 najljepših i najneobičnijih plaža na svijetu. Među njima je i zelena!

Za neobičnu boju pijeska često su krivi mikroorganizmi ili vulkanska aktivnost
 Andrey Danilovich/Getty Images

Kad zamišljamo ili sanjarimo o “idealnoj plaži”, obično se vrtimo oko bijelog pijeska ili sitnih kamenčića te ravnih, kao glačalom ispeglanih stijena za izležavanje... Bude tu ponekad i neka palma. No, priroda je čudo i dala nam je doista zavidan izbor. U ovoj fotoposlastici vodimo vas na neke od najljepših, ali i najneobičnijih plaža na svijetu. Primjerice, jeste li znali da pijesak može biti zelen, ružičast, crn ili crven? I da su za tu boju često “krivi” vulkanska aktivnost ili mikroorganizmi? Ili, čak i ljudi, što je slučaj s američkim “staklenim plažama” koje su nastale zbog bacanja velikih količina staklenog otpada. More je napravilo svoje i zaoblilo rubove staklu te takve plaže pretvorilo u turističku atrakciju... Ovo je naš izbor najboljih.

Plaža Whitehaven, Australija
Ovu plažu s razlogom zovu najljepšom plažom Australije, ali i cijelog svijeta. Smještena je na otoku Whitsunday, najvećem u istoimenom arhipelagu koji se sastoji od ukupno 74 otoka, a smješten je uz obalu Queenslanda, na rubu Velikog koraljnog grebena. Plaži je moguće pristupiti brodom, avionom ili helikopterom. Dugačka je sedam kilometara.

image
Byrneck/Getty Images/istockphoto

Plaža ružičastog pijeska, Bahami
Ova plaža, dugačka gotovo pet kilometara, a djelomično široka i do 30 metara, doista je prilika za savršenu fotorazglednicu. Pijesak na njoj je, kao što i samo ime kaže, ružičast, i to zahvaljujući mikroskopskim insektima koji žive u koraljnim grebenima. Plaža se nalazi na otoku Harbour.

image
Zxvisual/Getty Images/istockphoto

Plaža katedrala, Španjolska
Smještena na sjeverozapadnoj obali Španjolske, ova plaža nedaleko od grada Ribadeo jamči dramatičnost zahvaljujući gigantskim izdubljenim liticama zbog kojih je dobila nadimak “plaža katedrala”. Stjenovite formacije nastale su tisućljetnom erozijom, a danas su sastavni dio neobične “šetnice” na plaži.

image
Llonigualquer/Getty Images/istockphoto

Skrivena plaža, Meksiko
Ova neobična plaža, koju se naziva i “plaža ljubavi”, nalazi se u Pacifičkom oceanu, u području nacionalnog parka Islas Marietas. Moguće joj je pristupiti samo za vrijeme niske plime, kroz vodeni tunel. Sama plaža smještena je unutar otvorenog kratera koji je navodno nastao kad je 1900-ih godina meksička vlada testirala bombu.

image
Ferrantraite/Getty Images

Staklena plaža, SAD
Ova neobična plaža je u Kaliforniji, kod grada Fort Bragg. Nažalost, raznobojno “stakleno kamenje” ima tužnu priču. Nastalo je zahvaljujući smeću, pogotovo staklu, koje se bacalo uz obalu pa ga je s godinama djelovanje mora usitnilo i zaoblilo. U okolici grada danas postoje tri staklene plaže.

image
Charles Wollertz/Getty Images/istockphoto

Papakolea, SAD
Ovo je doista posebno mjesto, čak i na području koje je poznato po impozantnim plažama - Havajima. Naime, ova havajska plaža - Papakolea na Velikom otoku - jedna je od ukupno četiri zelene plaže na svijetu. Takvu boju ima zahvaljujući kristalu olivinu, koji je čest sastojak lave te nastaje njezinim hlađenjem.

image
Katiedobies/Getty Images/istockphoto

Tursko stubište, Italija
Ova je plaža doista neobičan prizor i možda nije tipična plaža na koju biste pomislili, no zbog svoje ljepote zaslužuje biti na ovom spisku. Ime tih nevjerojatno bijelih litica koje se spuštaju u more poput stepenica znači “tursko stubište”, odnosno u originalu Scala Dei Turchi. Litice su na Siciliji, a u sklopu njih su i “standardne plaže”.

image
Fokkebok/Getty Images/istockphoto

Plaža crvenog pijeska, SAD
Ponovno smo na Havajima, ali ovaj put na otoku Mauiju, gdje postoji plaža s crvenim pijeskom. I za boju ovog pijeska zaslužna je vulkanska aktivnost. Inače, ovo je jedna od rijetkih crvenih plaža na svijetu (jedna od njih je u jednom drugom raju, na Galapagosu) pa s razlogom privlači pozornost posjetitelja.

image
Lidia Grosso Photography/Getty Images/istockphoto

Anse Source D’Argent, Sejšeli
Smještena na otoku La Digue, ova je plaža vjerojatno jedno od najrazvikanijih i najfotografiranijih na svijetu, a sve zahvaljujući kombinaciji velikih granitnih stijena, predivnog pijeska, kokosovih palmi i tirkiznog mora. Dugačka je otprilike jedan kilometar, a ponegdje široka 20 metara.

image
Simondannhauer/Getty Images/istockphoto

Plaža brodoloma, Grčka
Ova, samo s mora dostupna plaža, na grčkom otoku Zakynthosu, jedna je od najljepših u toj zemlji. Litice, azurno more, sitni bijeli šljunak, olupina broda koja se može istražiti ronjenjem - ova grčka plaža ima sve. Ime je dobila po ostacima broda koji je krijumčario cigarete, a koji se tamo nasukao 1980. godine.

image
Stocklapse/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:37