Šri Lanka

Predivno carstvo čaja, hramova i nevjerojatne palače u "lavljoj stijeni"

Ovu zemlju u južnoj Aziji krase neobične prirodne ljepote, ali i niz ljudskom rukom napravljenih atrakcija koje je zaštitio UNESCO
 Khoroshunova Olga/Depositphotos

Sigiriya

Sigiriya ili Lions Rock (lavlja stijena) jedna je od ukupno osam šrilankanskih atrakcija upisanih na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Kompleks na golemoj stijeni, nastao u petom stoljeću, služio je i kao palača, tvrđava i samostan, a smatra ga se jednim od najznačajnijih urbanističkih projekata tog doba. Upravo je ona dom i jednom od najstarijih planiranih vrtova na svijetu. Neki Sigiriyu (na fotografiji gore) smatraju osmim svjetskim čudom.

Leopard i slon

Šri Lanka ima zavidnu floru i faunu, no dva stanovnika posebno seističu. Jedan od njih definitivno je najveći predator te zemlje, leopard. Njegova staništa štiti velik broj parkova, no jedan se posebno ističe. Riječ je o nacionalnom parku Yala na jugu zemlje, koja ima najveću koncentraciju leoparda na svijetu. Ljubitelje slonova, pak, s druge strane, zanimati će da se upravo na Šri Lanci, u nacionalnim parkovima Kadulla i Minneriya može svjedočiti najvećem svjetskom okupljanju azijskih slonova (tzv. Gathering).

image
Kyslynskyy/Depositphotos

Nuwara Eliya

Ljubitelji čaja ovdje dolaze na svoje. Naime, ovaj grad, ali i istoimeni okrug, smješten na nadmorskoj visini od oko 1800 metara, slove kao najznačajnije područje za uzgoj čaja u toj zemlji. Područje je poznato po umjerenoj klimi, ponekad ga nazivaju i "mala Engleska", jer su se tamo odmarali britanski kolonijalisti, a nad sam grad nadvija se i najviša planina Šri Lanke, Pidurutalagala.

image
Jörg Hackemann/Depositphotos

Dambulla

Grad Dambulla dom je najvećeg i najbolje očuvanog špiljskog kompleksa budističkih hramova na Šri Lanci. Tamošnje špilje dom su njih čak 80, a pet najvećih povezano je u tzv. Zlatni hram, koji se nalazi i na UNESCO-ovoj listi. U hramovima se nalaze 53 statute Bude.

image
Depositphotos

Gal Viharaya

Gal Viharaya ili "kameni hram" u gradu Polonnaruwi, dom je predivnih statua Bude, isklesanih u stijenama. Upravo njih smatra se dokazom nevjerojatnog umijeća nekadašnjih šrilankanskih klesara.

image
Depositphotos

Kandy

Sveti grad Kandy nevjerojatno je bitan za budiste, a mnogi tamo odlaze kako bi pohodili Temple of the Tooth (hram zuba), koji se nalazi u kompleksu palače izgrađene u četvrtom stoljeću, a u kojem se nalazi Budin zub.

image
Surangaweeratunga/Depositphotos

Ribari na štulama

Jedan od pamtljivih šrilankanskih prizora upravo su oni - ribari na štulama. Riječ je o načinu ribolova koji se primjenjuje od Drugog svjetskog rata, a kojem su tamošnji domišljati ribari pribjegli kako bi se dovinuli nestašici hrane i velikim gužvama na standardnim područjima gdje se hvatala riba. Praksa danas izumire.

image
Depositphotos

Galle

Ovaj utvrđeni grad, koji su Nizozemci izgradili 1883. godine, nalazi se na samom jugu zemlje i s tri je strane okružen oceanom. U okolici, pak, nalaze se neke od najljepših plaža u zemlji.

image
Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:24