SVJETSKA METROPOLA

Putovanje u New York je preskupo? Ovo iskustvo iz prve ruke možda vas uvjeri u suprotno

Fotograf Domagoj Sever u NY-u je proveo 13 dana te je potrošio nešto manje od 13 tisuća kuna. Otkrio nam je kako uštedjeti i uživati

New York iz zraka

 Domagoj Sever

Kip slobode, Empire State Building, Brooklyn Bridge, Grand Central Station, sve su to dobro poznate lokacije i onima koji nisu bili u New Yorku, gradu koji nikad ne spava i koji se nalazi na bucket listi gotovo svakog putnika. Ove godine kvačicu pored New Yorka stavio je Domagoj Sever, fotograf, travel blogger, stručnjak za društvene mreže i vlasnik agencije za marketing i promociju Croatian Nomad. Domagoj je dio srpnja, umjesto na moru, proveo u Velikoj Jabuci te je s nama odlučio podijeliti svoje iskustvo.

- New York me oduševio. Putovanje je zaista bilo odlično, mnogo smo toga vidjeli, puno smo hodali i još uvijek nam je ostalo nekoliko stvari na popisu za sljedeći put. Kao fotografu, moram reći da je New York doista neiscrpan izvor inspiracije, toliko je toga zanimljivog, od kultnih lokacija do sitnica, poput vjeverica u parku. Zaista jedno predivno iskustvo - govori nam Domagoj, koji je u New Yorku proveo 13 dana u srpnju.

Iako su putovali dosta dobro pripremljeni, kaže da bi volio da mu je netko rekao za neke "tips&tricks" koje je s nama podijelio. Naime, svi su ga plašili da je New York užasno skup i da će potrošiti jako puno novca. Bio je svjestan toga, no kući se vratio ugodno iznenađen.

image

Bryant park

Domagoj Sever

- Istina, New York je zaista skup grad. No, morate odlučiti koji su vam prioriteti. Mi smo htjeli obići što više i fokusirali smo se na to. Peglali smo sve na karticu, ne mogu reći da smo škrtarili, ali već smo dosta putovali pa smo znali kako gdje uštedjeti koju kunu. Iznos koji smo potrošili smo zbrojili tek u Zagrebu i ispalo je da smo u 13 dana New Yorka potrošili 12.865 kuna po osobi - govori nam Domagoj i navodi kako se najviše može uštedjeti na četiri stavke: avionske karte, smještaj, hranu i ulaznice.

- Avionske karte kupite dosta ranije, pretražite povoljnije karte na stranicama kao što su Skyscanner, Kayak, Momondo, Expedia itd. Mi smo letjeli Air Franceom preko Pariza, a vratili smo se KLM-om preko Amsterdama - dodaje Domagoj.

Smještaj su pronašli u Harlemu i iz vlastitog iskustva Domagoj navodi kako uopće nije riječ o tako opasnom kvartu kakav ga glas prati.

image

Ulice New Yorka

Domagoj Sever

- Smještaj u New Yorku je jako skup i puno više se oglašava na Airbnbu nego na Bookingu. Mi smo odlučili da nećemo rezervirati na Manhattanu, nego malo dalje, ali da smo svejedno metroom brzo u samom centru. Našli smo super smještaj u Harlemu, kontaktirali smo direktno vlasnike i pregovarali za cijenu. Uštedjeli smo više od 1000 dolara - govori Domagoj i napominje da su dosta i kuhali u stanu, ali su si, uz McDonald‘s, Burger King i street food, priuštili i nekoliko ručkova, a među njima ističe ručak od tri slijeda u Trump Toweru za 25 dolara.

Velika mu je želja bila letjeti iznad New Yorka i to mu se ostvarilo. Iako je znao da će mu to biti najskuplja investicija na putovanju, nije se mogao vratiti, a da ne napravi nekoliko fotografija ovog prekrasnog grada iz zraka.

image

Zgrade New Yorka

Domagoj Sever

- Let helikopterom je dosta skup, ali možete uhvatiti popuste do 70 posto na datume kad nije rezervirano puno termina. Moram biti iskren, dobio sam i influencerski popust, tako da ako imate neke brojke na društvenim mrežama, šaljite mail i pitajte. Također, ako se odlučite za vožnju helikopterom, izbacite odlaske na vidikovce poput Empire State Buildinga jer ćete iz helikoptera imati odličan pogled - savjetuje Domagoj.

image

Vožnja helikopterom

Domagoj Sever

Dane u New Yorku provodio je od jutra do mraka s fotoaparatom u ruci, a najviše su ga se dojmili parkovi, zgrade i muzeji poput Guggenheima, koji je pravo arhitektonsko čudo, ali i odlična lokacija za fotografiranje. Muzeji u New Yorku su do izbijanja pandemije imali jednom tjedno besplatan ulaz, no Domagoj kaže da više nije tako. Za besplatne ulaznice treba se prijaviti online i one nestanu u nekoliko minuta. Iako New York ima veliki broj muzeja, odredite one koje zaista želite vidjeti. Također, jedna od lokacija koju Domagoj preporučuje kao "must see" u NY-u je gradska knjižnica New York City Library. Ulaznica u glavnu dvoranu knjižnice se naplaćuje, no ima dnevno tri besplatna termina za po 25 ljudi.

image

Wall Street

Domagoj Sever

- Caka je u tome što se morate prijaviti i doći barem pola sata ranije kako biste dobili naljepnicu za turu. Moj vam je savjet da dođete čak i sat vremena prije, ali čekanje se zaista isplati. Ono što, primjerice, ne bih napravio sljedeći put je platio više za bolja mjesta na Broadwayu. Išli smo gledati kultni ‘Phantom of the Opera‘ i uzeli smo skuplje ulaznice, odnosno bolja mjesta. No kada smo došli, vidjeli smo da nije bilo potrebe jer su sva mjesta dobra, gledališta su strma i sve se dobro vidi - govori Domagoj.

U New Yorku je najbolje kretati se podzemnom željeznicom jer je odlično povezana i svugdje možete doći u razumnom vremenu. Cijena tjedne karte za metro iznosi 33 dolara i to je nešto u što morate uložiti. Nismo kupovali američku SIM karticu jer svugdje u gradu imaju WiFi signala pa nije bilo potrebe. Što se tiče samog Cental Parka, za njega morate odvojiti skoro cijeli dan. Jako je velik, ima puno mjesta za istraživanje i fotografiranje, a Domagoj savjetuje da unajmite bicikl i na dva kotača istražite najpoznatiji park na svijetu.

image

Domagoj Sever u Central Parku

Domagoj Sever

- Postoje organizirani turistički brodovi koji vode do Kipa slobode, no on se može dobro vidjeti i besplatno. Naime, trajekt za The Staten Island je besplatan i vozi svakih pola sata, a prolazi pored Kipa slobode pa tako možete uloviti dobru fotku.

Neplanirano, Domagoj je završio i u shoppingu te ističe da robna kuća Marshals ima odlične popuste. Naime, prtljaga im je kasnila nekoliko dana i morali su kupiti odjeću te su malo prošli poznate robne kuće, kupili poklone i neophodnu odjeću.

image

Kip Slobode

Domagoj Sever

Nekoliko puta se budio u cik zore kako bi napravio dobre fotografije. Naime, u višemilijunskom gradu s nekoliko milijuna turista teško da ćete naći fotolokaciju koja nije krcata ljudima. Jedna od takvih je popularni Dumbo, ulica s koje se pruža prekrasan pogled na Manhattan Bridge. Tamo je, kaže Domagoj, najbolje uloviti izlazak sunca, dok za nevjerojatni zalazak preporučuje Tudor Bridge. Na onom možda najpoznatijem, Brooklyn Bridgeu, uvijek ima ljudi, ali nemojte propustiti šetnjicu brooklynskom promenadom s koje se pruža nevjerojatan pogled na Manhattan, savjetuje.

image

Uspinjača za otok Roosevelt

Domagoj Sever

Također, za dobar doživljaj Domagoj preporučuje da pogledate postoje li prihvatljive ulaznice za NBA tekme ili bejzbol utakmice na Yankee stadionu u Bronxu.

- Što god znali o New Yorku, on će vas opet iznenaditi. To je grad koji zaista ne spava, životan je, užurban, bogate povijesti i definitivno jedan od onih u koji se ponovo morate vratiti. Mi smo oduševljeni i iako smo se vratili umorni kao nikada, prehodali više nego u jednoj godini, zaista se isplatilo vidjeti takvu svjetsku metropolu - zaključuje fotograf.

image

Pogled prema Manhatthanu

Domagoj Sever

30 LOKACIJA KOJE SE ZAISTA ISPLATI POSJETITI

1. Central Park

Park površine oko 3,4 kilometara kvadratnih jedno je od najposjećenijih mjesta u New Yorku. Najbolje ga je obići biciklom.

2. Muzeji - Guggenheim, MoMA, Metropolitan museum...

Njujorški muzeji su impresivni sami po sebi te su kao takvi odlične lokacije za fotografiranje. Informirajte se na njihovim stranicama o besplatnim ulaznicama.

3. Brooklynski most

Obavezno je fotografiranje na ovom kultnom mostu, ujedno i najstarijem mostu u New Yorku, izgrađenom 1883. godine.

4. Times Square

Osvijetljeni trg žila je kucavica grada i jedno je od mjesta koje turisti najviše posjećuju, a u samoj blizini nalazi se i Broadway.

5. Vidikovci - Edge, Top of the Rock, Empire State Building...

Pogled na New York s visine zasigurno će oduševiti svakoga. Najpoznatiji vidikovac definitivno je Empire State Building, s kojeg se pruža nevjerojatan pogled.

6. The Vessel

Impozantna moderna skulptura izvrsna je lokacija za fotografiranje. Ima čak 16 katova, no nažalost zatvorena je za javnost, tako da je možete fotografirati samo izvana.

7. Dumbo (Down Under the Manhattan Bridge Overpass)

Gotovo da nema turista koji iz New Yorka ne ode bez fotografije na ovom fotopointu. Ulica iz koje se vidi Manhattanski most možda je i najfotografiranija u cijelom gradu, a najbolje je doći rano ujutro i hvatati izlazak sunca.

8. Flatiron Building

Trokutasta zgrada pojavljuje se u gotovo svakoj seriji ili filmu koji su snimani u New Yorku te je, osim same arhitekture, zbog toga vrlo zanimljiva mnogobrojnim turistima.

9. The High Line in Chelsea

Na zapadnoj strani Manhattana nalazi se ovaj linearni park, zelena i željeznička staza koju nazivaju i parkom u zraku. Godišnje ga posjeti oko osam milijuna turista.

10. Bryant Park

Smješten u samom centru Manhattana, Bryant Park centralno je mjesto događanja na otvorenom, uvijek prepuno ljudi, prijatelja i poznanika koji sjede na prepoznatljivim stolcima. Svakako je mjesto koje morate posjetiti.

11. Žičara Roosevelt Island

Žičara koja povezuje Manhattan i otok Roosevelt uzdiže se 70-ak metara u visinu te je odlično iskustvo za sve koji žele vidjeti New York iz ptičje perspektive.

12. Javna knjižnica u New Yorku (New York Public Library)

Ulaz u glavnu dvoranu besplatan je tri puta dnevno pa dođite što ranije u ovu prekrasnu knjižnicu.

13. Grand Central Terminal

Najpoznatija željeznička postaja odiše prošlošću. Zbog nevjerojatne arhitekture vrlo je fotogenična, a tu ćete osjetiti i dobru atmosferu.

14. The Oculus

Građevina u obliku bijele golubice nalazi se u memorijalnom djelu Ground Zero, na samom ulazu u Svjetski trgovački centar.

15. World Trade Center

Svjetski trgovački centar kompleks je zgrada kojih je nekada bilo sedam, no blizanci i zgrada sedam uništene su u terorističkom napadu 2001. godine.

16. 9/11 Memorial

Na mjestu srušenih blizanaca danas se nalazi memorijalni centar koji je svakako vrijedno posjetiti.

17. Kip slobode

Najprepoznatljivija skulptura na svijetu nalazi se na Otoku slobode.

18. Helikopter

Ako si možete priuštiti, svakako odite na vožnju helikopterom i uživajte u pogledu iz zraka.

19. Brooklyn Heights promenada

Riječ je o poznatom šetalištu s kojeg se lijepo vide cijeli Manhattan i Kip slobode.

20. Wall Street

Na Wall Streetu nalazi se sjedište njujorške burze, kao i poznata skulptura bika.

21. Little Island

Mali otok je umjetni otočni park na Pieru 55 u rijeci Hudson.

22. Yankee Stadium

Bejzbol je izvorni američki sport, a ovaj stadion jedan je od najpoznatijih na svijetu.

23. Coney Island

Poluotok u Brooklynu zabavni je park koji oduševljava sve generacije.

24. NBA tekma

Ako volite sport, pogledajte NBA utakmicu u New Yorku.

25. Broadway

Broadway je sinonim za New York i svakako je iskustvo koje se ne propušta.

26. Tudor City Bridge

Tudor City Bridge nalazi se na Manhattanu, a zapravo nije riječ o građevinskom objektu, već o jednoj od najfotografiranijih ulica u istoimenoj četvrti.

27. Trajekt za Staten Island

Do Staten Islanda možete doći besplatnim trajektom, a vožnja se isplati jer prolazite pokraj Kipa slobode.

28. Soba Nikole Tesle u New Yorker hotelu

Genij iz Like stvarao je i živio, a na kraju i umro u hotelu New Yorker, a njegove su sobe i danas otvorene za javnost.

29. Chinatown

Živopisna kineska četvrt pruža mnoštvo zanimljivih detalja za vaš fotoobjektiv.

30. Penn Station

Kroz ovu međugradsku željezničku postaju dnevno prođe 600.000 putnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:56