LJETOVANJE U GRČKOJ

Ryanair iz Zagreba od lipnja vozi i na jedan divan grčki otok, evo što tamo vidjeti i raditi

Glavni aduti Kosa su predivne pješčane plaže, bogata povijest i živahan noćni život. Nova linija počinje voziti od lipnja
 Benedek/Getty Images

Niskotarifni prijevoznik Ryanair dodao je još jednu liniju iz Zagreba, onu za grčki otok Kos. Linija kreće od lipnja i vozit će do kraja rujna, a karte za jedan smjer trenutno stoje od 86 do 100 eura.

Kos pripada otočju Dodekaneza i jedan je od većih i popularnijih grčkih otoka, a njegovi su glavni aduti predivne pješčane plaže, bogata povijest i živahan noćni život.

Na otoku površine 287 četvornih kilometara živi oko 31.000 stanovnika, nalaze se brojni arheološki lokaliteti, poput impresivnog Asklepijevog svetišta. U antici je Asklepieion bio lječilište, a ime je dobio po Asklepiju, sinu Apolona i zaštitniku zdravlja i medicine. Tu je i Antička gimnazija, dio kompleksa helenističkog i rimskog razdoblja koji također uključuje Akropolj, Hipodrom, Nimfej, vrlo razrađenu strukturu koja datira iz 3. stoljeća prije Krista, kao i ruševine hramova Afrodite i Herkula.

image

kos

Digiclicks/Getty Images

Antička Agora uključuje ostatke antičkog grada Kosa i nalazi se u blizini luke. Drevni grad je imao široke ulice, svetišta, stadion, gimnaziju i druga naselja. Na otoku se nalazi i nekoliko starih rimskih vila, dvoraca, šarmantnih sela i živahnih gradova.

Mjesta koja vrijedi posjetiti su grad Kos, gradovi Kardamaina, Mastihari, Tigaki, Mandraki, a među živopisnim selima ističe se Zia.

S obzirom da linija iz Hrvatske kreće u ljetnim mjesecima, najposjećenije atrakcije otoka vjerojatno će ipak biti plaže. A njih na Kosu ne nedostaje!

image
Salarko/Getty Images/istockphoto

Mnoge od njih su idealne za sportove na vodi, poput jedrenja na dasci i ronjenja, a neke od popularnijih su Thermes, Paradise, Mastichari i Agios Stefanos.

S obzirom na idealan položaj, posjetitelji Kosa često odlaze na izlet brodom do poznatog turističkog mjesta Bodrum u Turskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:47