NEOBIČNI JAPAN

Stanovnici ove zemlje za Božić jedu KFC piletinu, dožive 1500 potresa godišnje, ali i dugo žive

Azijska država poznata je po samurajima, nindžama i gejšama, a mi donosimo nekoliko manje poznatih i fascinantnih činjenica o Japanu

Kyoto, Japan 

Nakon dvije i pol godine strogih covid ograničenja, Japan se 11. listopada otvara za sve turiste. Prvo je postepeno otvaranje početkom ove godine još podrazumijevalo znatna ograničenja, primjerice u broju dana pa čak i obveznoj pratnji lokalnog turističkog vodiča. No ograničenja više nema, a zbog velikog udara na ekonomiju zbog izostanka turista, ova će ih zemlja sad nastojati privući ciljanom kampanjama, a za domaće putnike su pripremili i različite popuste.

Mi vam pak donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ovoj neobičnoj, fascinantnoj zemlji koja je u mnogočemu drukčija od ostatka svijeta.

Dom više od 30 nacionalnih parkova

Iako je prva asocijacija na Japan mnogima prenapučenost i napredna tehnologija, Japan je zapravo zemlja nevjerojatnih prirodnih ljepota, a Japancima je vrlo bitno da su u skladu s prirodom. Zasigurno ste negdje vidjeli da Japanci grle stabla, i to je istina, ta tradicija još postoji, a imaju i brojne zen vrtove u kojima pronalaze mir. Japan je dom i više od 30 nacionalnih parkova, a čak četiri lokaliteta nalaze se na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine zbog svoje izuzetne prirodne vrijednosti. Jedan od njih je najvažnija, najpoznatija i sveta planina Fuji. Fuji se nalazi nedaleko od Tokija, vulkanska je aktivna planina (iako je zadnji put erumpirala 1708. godine) te je s 3776 metara najviši vrh Japana.

No, nije Fuji jedina planina u Japanu. Na čak tri četvrtine zemlje su planine i šume. Oni koji žele uživati u ljepotama prirode ove azijske zemlje u Japan će se uputiti u proljeće. Proljeće je vrijeme kada cvate sakura, odnosno trešnjini cvjetovi, i svi parkovi u zemlji prekriveni su njihovom nježnom bojom.

Vatreni prsten

Japan je dio Pacifičkog vatrenog prstena, područja na Tihom oceanu gdje se nalaze čak tri aktivne tektonske ploče, pa je ondje otprilike tisuću vulkana koji su bili aktivni u posljednjih 11.000 godina. Pacifičkom vatrenom prstenu, osim Japana, pripadaju Indonezija, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Filipini, Sjedinjene Američke Države, Čile, Kanada, Gvatemala, Rusija, Peru, Salomonovi Otoci, Meksiko i Antarktika.

Zbog aktivnog područja na kojem se nalazi u Japanu se godišnje dogodi oko 1500 potresa. Zanimljivo je kako su Japanci, upravo zbog učestalih potresa, razvili drugačiju mjeru za potrese. Dok cijeli svijet potrese mjeri magnitudama, odnosno snagom potresa u njegovu epicentru, skala shindo kojom se koriste u Japanu mjeri stupanj potresa na zemljinoj površini, na određenom području.

image

Fuji, Japan

Depositphotos

Riba, riba i samo riba

U zemlji sushija i općenito sirove ribe pojede se najviše morske hrane na svijetu. Godišnje Japanci pojedu više od 17 milijuna tona ribe, te su najveći uvoznici morskih plodova. Gotovo za svaki obrok u Japanu koriste se morski plodovi, a čak 20 posto njihovih proteina dolazi od sirove ribe. No, vole Japanci i sirovo meso, a poslastica im je sirovo konjsko meso koje zovu basashi.

image

Sushi

Shaiith/Depositphotos

Pržena piletina za Božić

Manje od dva posto populacije u Japanu su katolici, te Božić nije veliki blagdan u Japanu. Ali, Japanci ipak imaju božićnu tradiciju. Umjesto tradicionalne božićne večere koja se održava u katoličkim zemljama, Japanci za Božić jedu prženu piletinu. I to ne bilo koju, nego onu popularnog lanca KFC. To je tradicija koja je počela 1970. godine, kada se u Japanu otvorila prva poslovnica KFC-a, koja je očito imala odličnu marketinšku kampanju jer danas više od 3,6 milijuna Japanaca slavi Božić uz KFC-ovu piletinu.

image

Kentucky Fried Chicken

Otok dugovječnosti

Nakon Hongkonžana Japanci su najdugovječniji narod na svijetu. Prosječni životni vijek u Japanu je 84 godine, a više od 28 posto stanovništva ima 65 i više godina, što je ujedno i najveći udio na svijetu. Također, u Japanu živi više od 80.000 ljudi koji su stariji od 100 godina, a gotovo 90 posto njih su žene. Većina stogodišnjaka živi na japanskom "otoku dugovječnosti" Okinawi, gdje je i vrlo niska razina bolesti. Japanci, posebno oni na Okinawi, ističu da je tajna njihove dugovječnosti u konceptu ikigai, što u doslovnom prijevodu znači - razlog postojanja.

image

Japanci su poznati po dugovječnosti

Depositphotos

Tanuki

Japanski rakunski pas, tanuki, autohtona je vrsta u Japanu, ali i podvrsta "običnog" rakunskog psa koji obitava u kopnenoj Aziji. Iako nalikuje na rakuna, s njim nema veze, nego dolazi iz porodice srodne vukovima, lisicama i psima. Tanuki je ikona u japanskom folkloru, a danas se uzgaja u zatočeništvu za globalnu trgovinu krznom. Tanuki je jedina podvrsta iz porodice Canidae koja hibernira.

image

Tanuki

Depositphotos

Jeste li znali?

Fascinantna zemlja prepuna je bizarnih činjenica. U Japanu mjeseci nemaju imena, nego samo brojeve. Broj 4 smatra se nesretnim brojem. Vrlo često ni hoteli nemaju sobu s brojem četiri, taj se broj izbjegava gdje god je moguće. Japan ima najveći broj automata za sve potrepštine - od namirnica do gadgeta. Smatra se da je omjer jedan automat na svaka 23 Japanaca. Japanci naprosto obožavaju Fantu i imaju najviše različitih okusa tog pića. Uzgajaju i četvrtaste lubenice kako bi ih lakše slagali. Rijetko se koriste pećnicom, neki stanovi je uopće nemaju, a godišnje upotrijebe oko 24 milijarde štapića za jelo. Imaju više kućnih ljubimaca nego djece, a u Japanu se može posvojiti odrasla osoba. Poznati su po točnosti, vlakovi im gotovo nikada ne kasne, a donedavno su imali zanimanje profesionalnog gurača putnika u vlakove. Jedina je zemlja na svijetu na čijem je čelu car, a Japanci su samo jednom čuli njegov glas, kada je proglasio kraj Drugog svjetskog rata. Iako su jedna od tehnološki najnaprednijih zemalja u svijetu, Japanci se vrlo često koriste analognim pomagalima, npr. telefaksom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 19:10