KATAR IZBLIZA

U javnosti nema alkohola, psovki ni poljubaca, a stanovnici više od nogometa vole utrke deva

U jednoj od najbogatijih država svijeta luksuz je na svakom koraku, a navijače čekaju neka sasvim drukčija pravila i običaji

Doha West Bay

 Depositphotos/

Krajem studenog sve će oči biti uprte u Katar. Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru započinje 20. studenog, a trajat će punih 28 dana, sve do 18. prosinca. Na ovom nogometnom prvenstvu, koje se prvi put održava u arapskom svijetu i tek drugi put u Aziji, natjecat će se 32 zemlje svijeta, a u tih gotovo mjesec dana očekuje se veliki priljev turista i navijača iz cijeloga svijeta.

Katar slovi za jednu od najbogatijih zemalja svijeta, još 1939. godine na njezinu je teritoriju pronađena nafta te je naftna industrija vodeća gospodarska grana u državi. Samostalnim emiratom postaje 1971. godine, kada se odvaja od britanske uprave i odlučuje da se neće priključiti Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tu je odluku donijela dinastija Al Thani, koja je na čelu Katara još od Osmanskog carstva, a od 1995. na čelu je emir Tamim bin Hamad Al Thani.

Samo putovanje u Katar dosta je skupo, no zemlja je to koju svakako treba posjetiti.

Katar je muslimanska zemlja i kulturološki se jako razlikuje od zapadnih zemalja. Iako je jedna od turistički razvijenih zemalja, s mnogobrojnim luksuznim hotelima, u Kataru ćete se morati pridržavati državnih pravila. Prvo koje kao turist i u ovom slučaju navijač morate zapamtiti je da je alkohol u Kataru zabranjen. No, nije sve tako sivo. Naime, neki barovi i klubovi dopuštaju piće, ali svakako je konzumiranje alkohola u javnosti protuzakonito. Stoga zaboravite slike navijača koji piju pivo na trgovima. Konzumiranje alkohola bit će dozvoljeno na stadionu, pod određenim uvjetima, no ne smije se iznositi izvan stadiona.

image

Doha iz zraka

Depositphotos/

Mora se paziti i na fizički kontakt u javnosti. Naime, postoje geste koje treba izbjegavati za vrijeme boravka u Kataru, a isto tako je zabranjen fizički kontakt između muškarca i žene u javnosti i može dovesti do uhićenja. No, ako se supružnici drže za ruke, neće napraviti veliki propust. Također, zabranjen je zajednički život nevjenčanih osoba, kao i seks izvan braka, a kršenje tih zakona može dovesti i do zatvorske kazne i deportacije.

Postoje mnoge geste koje se smatraju uvredljivima u Kataru, a jedna od njih je psovanje. Kako će se to regulirati za vrijeme svjetskog prvenstva još nije poznato, ali pomalo je nevjerojatno zamisliti gomilu navijača za vrijeme utakmice, a da uz to ne kažu veliki broj psovki. Ono što se u Kataru smatra uvredljivim je i pokazivanje palcem prema gore, pokazivanje prstom na osobu ili stvar, kao i dozivanje osobe jednim prstom. Ako sjedite ispred nekoga tko je stariji ili viši od vas, nikako nemojte prekrižiti noge, zapravo bi bilo najbolje da to uopće ne radite tijekom boravka u Kataru.

Iako prilično konzervativna zemlja, puna zakona i pravila koja su nama zapadnjacima, u najmanju ruku, čudna, Katar je nakon dolaska sadašnjeg emira na vlast postao mnogo liberalnija zemlja nego prije. Žene imaju pravo glasa, a nemuslimanke ne moraju nositi hidžab ili nikab u javnosti, ali će se morati pokriti prije ulaska u džamiju. I muškarci i žene moraju se odijevati pristojno - nema kratkih hlača, kratkih majica, a pogotovo ne treba nositi majice koje otkrivaju ramena jer ona moraju biti pokrivena. Što se tiče kupaćih kostima, oni su dozvoljeni u hotelskim bazenima i nekim mjestima, ali ne i na javnom plažama, za koje vrijedi bonton kao i u ostatku zemlje.

image

Stadion Aspire Zone

Depositphotos

Službeni jezik zemlje je arapski, no gotovo svi u Dohi govore engleski. Glavni grad Doha je i najnapućeniji, čak 99 posto stanovništva živi u Dohi. Zemlja je otvorena prema strancima i turistima te su mnogi stranci odabrali živjeti i raditi u Dohi. Može se reći i da je Katar najsigurnija zemlja svijeta jer ima najmanju stopu kriminala. Naravno, budući da je i turistička zemlja, zabilježeno je više slučajeva džeparenja pa je ipak preporučljivo da se pripazi na osobne stvari.

Iako su domaćini nogometnog prvenstva, Katarci su zapravo zaluđeni drugim sportom - utrkama deva. Katarci ih toliko vole da imaju i TV kanal na kojem se svakodnevno može pratiti ovaj nacionalni sport. Deve se za utrke svakodnevno treniraju, a postoje i roboti koji upravljaju devama umjesto ljudskih jahača. Ako su utrke deva nacionalni sport, onda je definitivno sokol nacionalna životinja (op.a. službeno je nacionalna životinja arapski oriks, a nacionalna ptica je sokol). Smatra se da čak 80 posto muške populacije u Kataru u jednom trenutku svojeg života posjeduje vlastitog sokola. Posjedovanje sokola simbol je moći i statusa, a tradicija treniranja sokola za lov dolazi od Beduina te se nastavila do današnjeg dana. Sokoli su danas toliko cijenjeni da imaju vlastitu bolnicu i tržnicu u Dohi, a često su i putnici u zrakoplovu, gdje im je dozvoljeno i sjediti na vlastitom sjedalu.

image

Sokolovi su nacionalne ptice

Ivanoel28/Getty Images/istockphoto

No, nemaju samo sokolovi poseban tretman u Kataru. Čistokrvni arapski konji uzgajaju se na farmi Al Shaqab u Dohi. Sama farma izgrađena je u obliku potkove, no zanimljivo je kako tamo ove plemenite životinje imaju i vlastiti bazen, jacuzzi, ali i trake za trčanje.

Katar je poznat i po svojoj aviokompaniji. Qatar Airways ima flotu od 234 zrakoplova koji lete na 173 destinacije u svijetu. Sjedište ove aviokompanije je u Dohi, gdje se nalazi i jedan od najboljih aerodroma na svijetu. Međunarodna zračna luka Hamad proglašena je trećom najboljom zračnom lukom u cijelom svijetu, a ujedno je i jedna od najprometnijih. Smatra se da će za vrijeme svjetskog prvenstva u Kataru biti 1300 letova dnevno.

Zbog velikog broja letova, ali i zbog toga što je Doha jedno od važnijih čvorišta u zrakoplovnom prometu, stanovnici čak 90 zemalja svijeta mogu u Katar ući bez vize, i to čak na 30-90 dana. Sve to čini Katar jednom od najbolje povezanih zemalja svijeta.

ŠTO JESTI I PITI?

Već smo naglasili da je Katar turistička zemlja, tako da nećete imati problema u pronalaženju bilo koje svjetske kuhinje, no preporučujemo da obavezno probate neke od lokalnih specijaliteta i pića. Nacionalno jelo je machboos, začinjena riža koja se poslužuje s različitim vrstama mesa. Svakako treba probati i kousa mahshi, punjene tikvice s crvenim umakom, a tu je i warak enab, punjeni listovi grožđa. Oni koji žele pojesti nešto na žlicu mogu odabrati saloonu, gulaš od raznih vrsta povrća i mesa. Za desert probajte luqaimat, male okruglice pržene u ulju i prekrivene šećernim sirupom. Što se tiče pića, tu nema rasprave. Svakako probajte karak chai, jaki čaj koji Katarci piju svakodnevno.

ŠTO VIDJETI?

Upoznajte kulturu na gradskoj tržnici Kada budete u Dohi, svakako trebate posjetiti žilu kucavicu grada, njihov bazar Souq Waqif, koji se razlikuje od ostalih arapskih tržnica po tome što više nalikuje velikom trgovačkom centru nego tržnici. Zgrada u kojoj se nalazi tržnica obnovljena je 2006. godine, a danas se tu osim prodavaonica hrane, odjeće, obuće, suvenira i ostalih stvari nalaze restorani i shisha barovi. Katar je poznat po svojoj umjetnosti te se preporučuje razgledati Muzej umjetnosti. U Dohi ima mnogo odličnih muzeja, a ako želite više saznati o ovoj bliskoistočnoj državi, Nacionalni muzej je pravo mjesto za vas. Jedna od poznatijih zgrada u Dohi je ona Islamskog kulturnog centra Al-Fanar, u kojoj možete proći mini tečaj arapskog jezika, ali i saznati više o islamskoj religiji i kulturi.

image

Islamski kulturni centar Al-Fanar

Mabdelrazek/Getty Images

Ako pak želite upoznati Katar izvan Dohe, imate mnogobrojne mogućnosti. Najvažnija katarska kulturna baština je tvrđava Al Zubarah, koja se nalazi na mjestu gdje je nekoć bio važan lučki grad. Al Zubarah se nalazi na popisu UNESCO-a, kao i petroglii u Al Jassasiyi, koji se mogu istražiti. U srcu pustinje nalazi se rezervat prirode koji nazivaju unutarnje more i pravo je čudo prirode. Khor Al-Adaid vodeno je područje u pustinji, dom rijetkih i ugroženih vrsta, i apsolutno je veličanstven prizor. Nedaleko od grada Al Khora nalazi se prekrasna šuma mangrova Al Thakira. Nevjerojatna prirodna ljepota koju su stvorila stabla različitih vrsta mangrova dovoljan je razlog za posjet ovoj prirodnoj atrakciji, no one željne avanture i adrenalina razveselit će informacija da mogu unajmiti kajak i istraživati ovo šumsko područje.

SNALAŽENJE PO DOHI

Doha je apsolutno jedinstvena, a mnogi je opisuju i kao najčišći grad na svijetu. Ondje živi čak 99 posto populacije, pa ne čudi da Doha ima i najdužu biciklističku stazu na svijetu. Iako je benzin u Kataru vrlo jeftin i u Dohi se većinom stanovnici voze automobilom, grad ima vrlo dobru podzemnu željeznicu. Ona je odlično povezana i s gradovima Al Wakrah i Lusail, gdje se nalazi i možda najimpresivniji stadion na kojem će se igrati Svjetsko prvenstvo, pa vjerujemo da će upravo taj način prijevoza biti najpopularniji među turistima. Doha ima i taksislužbu Karwa, kao i Uber, a svi hoteli nude mogućnost organiziranja prijevoza. Ono što će biti korisno svima koji se odluče za privatan smještaj u Dohi je to što imaju i aplikaciju za dostavu hrane, Talabat.

image

Souq Waqif, glavna tržnica u Dohi

Depositphotos/

Kako u Katar? Direktni letovi, skup smještaj ili agencijski aranžmanis

Najstrastveniji nogometni fanovi već su proučili različite mogućnosti odlaska u Katar kako bi uživo bodrili “vatrene” na Svjetskom nogometnom prvenstvu, no sigurno će biti i onih kojima će nogometna euforija porasti nakon početka natjecanja i eventualnih prvih pobjeda naše reprezentacije. Opcije za odlazak na SP su različite, no jedno im je zajedničko - put u Katar je prilično skup.

Prometna povezanost, srećom, nije problem jer Qatar Airways nudi direktne letove za Dohu po cijeni od šest, sedam tisuća kuna. Ulaznice stoje od 60 do 200 eura i njih, kako se čini, neće biti teško nabaviti. Najskuplja stavka je smještaj, ali i osobna potrošnja jer su u Dohi cijene ozbiljno visoke.

U trenutku pisanja ovog teksta, oko mjesec dana prije početka prvenstva, najniža cijena jednog noćenja za jednu osobu koju smo našli na Bookingu je oko 4000 kuna, a radi se o sobi u hotelu s dvije zvjezdice. Hoteli malo boljeg standarda po noćenju stoje od deset do čak 25 tisuća kuna.

Budući da će većina navijača ipak ostati više noći u Dohi, kad su već prešli toliki put, trošak prijevoza, smještaja i ulaznica može se popeti i do 50 tisuća kuna za putovanje od šest, sedam dana.

Za navijače je Katar sagradio i “navijačka sela”, najavljena kao financijski prihvatljiviju opciju smještaja. U njima će noćenje stajati oko 200 eura, a prve fotografije pokazuju da se radi o dosta neatraktivnom nizu kontejnera. Dostupni će biti i šatori u kojima će noćenje stajati oko 3000 kuna.

Za one koji vole brigu o organizaciji prepustiti drugima idealni su paket-aranžmani koji su već neko vrijeme na tržištu.

Sportske novosti nedavno su objavile ponudu koju je dobio Klub navijača Mi Hrvati za smještaj na kruzeru Golden Horizon. Tamo smještaj u kabini za tri osobe stoji od 2000 do 2900 eura za noć, ovisno o duljini boravka.

Aranžmane za Katar na svojim stranicama najavljuje agencija Speranza, ali bez detalja i cijena, a individualna putovanja za Dohu nudi i agencija Jammark.

Detaljno razrađeni program pronašli smo na stranicama Ban Toursa koji je za svoje putnike pripremio tri programa, od kojih svaki traje šest dana i pokriva dvije utakmice “vatrenih”, ali i kompletnu uslugu na lokaciji.

Aranžmani uključuju direktni povratni let, smještaj, transfere, razglede, izlete, lokalne vodiče, pa čak i obroke. Paketi stoje 37.750 kuna (za termin 26. 11. - 2.12 i utakmice protiv Belgije i Kanade), odnosno 39.750 (za termine 22. 11. - 28.11., Maroko i Kanada, te 30. 11. - 7. 12., Belgija i eventualna prva utakmica nastavka natjecanja).

O ovim aranžmanima koji ne nude samo uživanje u vrhunskom nogometu nego i upoznavanje kulture, gastronomije i same destinacije razgovarali smo s Lukom Kalemberom iz Ban Toursa.

- Ban Tours je pripremu aranžmana počeo prije više od godinu dana tijekom kojih su kolege u više navrata putovali u Katar s ciljem pripremanja cjelokupnog aranžmana. Nakon odrađenih pet europskih te šest svjetskih prvenstava dobro smo znali čime se želimo voditi: upoznavanje zemlje koju posjećujemo, uz neizostavni adrenalin praćenja “vatrenih” uživo - rekao je Kalember. Pripremaju i dodatne aranžmane ako Hrvatska prođe skupinu jer za sva ova tri paketa, kaže, vlada odličan interes, pune se podjednako, a ima i klijenata koji će tamo boraviti tijekom cijele grupne faze.

- Jest da ovaj aranžman puno košta, ali nije skup. Ako osobe koje žele putovati u Katar pogledaju sve mogućnosti putovanja na Svjetsko prvenstvo, kao i uvjete, znamo da će doći do istog zaključka - uvjeren je predstavnik agencije Ban Tours.

Što se tiče smještaja, putnici mogu birati žele li noćiti u kabinama za dvije osobe na najnovijem MSC Cruiseru World Europa koji je smješten u marini praktično u samom centru Dohe. Druga je mogućnost zgrada na elitnom The Pearlu gdje su dostupni jednosobni i dvosobni apartmani za dvije ili četiri osobe.

U cijenu su uključeni i “dune bashing”, vožnja SUV-ovima kroz pustinju, druženje u pustinjskom kampu uz roštilj, razgledavanje svih znamenitosti Dohe s vodičem i obroci u dva vjerojatno najbolja restorana u Kataru.

- Velika sportska događanja idealna su prilika za upoznavanje drugih zemalja i kultura. U Ban Toursu oduvijek kreiramo putovanja na vrhunske sportske događaje s ciljem obogaćivanja naših životnih iskustava, s mnogo dodatnih sadržaja - istaknuo je Kalember. L. Mindoljević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:21