ZA LILIPUTANCE

Uđeš, izađeš i to platiš funtu i pol: turisti su ludi za ovom minijaturnom kućom u Walesu

Najmanja kuća u Velikoj Britaniji široka je manje od dva metra i visoka oko tri, a zadnji stanar bio je visok 190 centimetara
 Olliemtdog/Getty Images/istockphoto

Najmanja kuća u Velikoj Britaniji turistička je atrakcija u velškom gradiću Conwy koju svake godine posjećuje tisuće turista. Uočljive crvene fasade, široka je manje od dva metra i visoka oko tri, može se razgledati od ožujka do listopada, a taj, vrlo kratki obilazak turiste stoji 1,5 funti. Turisti se ne smiju penjati na kat jer je statika loša, no mogu ući u prizemlje i pogledati gornji kroz otvor kroz koji vode ljestve.

Kuća je sagrađena u 16. stoljeću i bila je naseljena sve do 1900. godine, a posljednji je stanovnik bio lokalni ribar Robert Jones, koji je bio visok 190 cm! Tada je kućica proglašena neprikladnom za život, a njezin je vlasnik, koji se također zvao Robert Jones, s urednikom lokalnih novina obilazio i mjerio sve male kuće u zemlji kako bi dokazao da je njegova najmanja i tako ju zaštitio od rušenja.

Gradić Conwy poznat je po srednjovjekovnom dvorcu s tornjevima i obrambenim zidinama, ali i plažama jer leži na moru, a većina turista koji ga posjećuju ne propušta priliku za sliku uz minijaturnu kuću u ulici Lower Gate.

Iako je većina recenzija za ovu atrakciju na platformi Tripadvisor pozitivna, te se naglašava da cijena nije visoka pa nema veze što obilazak kratko traje, dio posjetitelja pisalo je kako su razočarani jer je "najmanja kuća u Velikoj Britaniji" - mala. I da nema u njoj baš puno toga za vidjeti.

AirBnb u preuređenom golubarniku

Prošle je godine pak objavljeno da je najmanja kuća za najam preko platforme Airbnb otvorena u belgijskom gradu Liege. Radi se o preuređenom golubarniku u potkrovlju stare kuće, ukupno površine od jedva desetak četvornih metara.

S obzirom da je preuređeni golubarnik u međuvremenu nestao s popularne platforme, čini se da interesa za smještaj u ovom minijaturnoj prostoru nije bilo previše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:37