FENOMEN

Ulaze na koncerte i u restorane, smiju u džamije... Evo zašto su mačke prave kraljice u Istanbulu

Procjenjuje se da na ulicama Istanbula živi više od milijun mačaka lutalica o kojima brinu gradske vlasti, ali i sami stanovnici
Mačke na mostu Galata među ribarima
 Sahir Sezer Dincer/Unspleash

Aja Sofija, Plava džamija, palača Topkapi, kula Galata, mačke… Mačke? Otkud mačke u ovom nizu? Zvuči neobično, ali da, mačke su jedna od atrakcija Istanbula o kojoj brojni turisti nakon posjeta gradu pričaju gotovo jednako kao o najvažnijim građevinama, shoppingu, fenomenalnoj hrani i svemu ostalom što ovaj turski grad čini jednim od najvibrantnijih i turistički najpopularnijih na svijetu, piše portal Putni kofer.

image
Mačka u džamiji u Istanbulu
Süheyl Burak/Unsplash

Teško je znati točan broj, ali procjenjuje se da na ulicama Istanbula živi više od milijun mačaka lutalica. Iako smo upotrijebili riječ lutalice, to nipošto ne znači da su one zapuštene ili neuhranjene, naprotiv, od stanovništva dobivaju hranu i najbolju moguću njegu, svugdje su dobrodošle pa se ponekad čini da su one prave vladarice grada, a ljudi samo njihovi sluge.

image
Emre E/Unsplash

Gradske vlasti na nekoliko su lokacija postavile male mačje kućice u koje se one mogu skloniti u hladnim mjesecima, a na svakom se koraku mogu vidjeti i hranilišta za mačke. Uz to, brojni im stanovnici samoinicijativno ostavljaju hranu, maze ih i brinu o njima.

Mačke su svugdje dobrodošle i od nikud ih se ne tjera. Ugodno se smjeste na jastučić na terasi restorana, ulaze u trgovine, a dozvoljeno im je ući čak i u džamiju. Legendarna je i scena u kojoj mačka u Istanbulu ulazi na koncert filharmonije i ostaje tijekom cijele izvedbe.

image
Mačka u Istanbulu
Babamurat Usmanov/Unsplash

Ali otkud toliko mačaka u gradu? Vjeruje se da početak seže u doba Otomanskog carstva, kad su na brojnim brodovima koji su pristajali u Konstantinopol mačke bile uobičajeni putnici jer su tamanile štakore, miševe i druge nametnike. S brodova su silazile u grad, gdje su se množile, a stanovnici su ih prihvaćali jer su u većinom drvenim kućama i sami imali problema s nametnicima.

Tu je i religijski razlog, jer se mačke u islamu smatraju čistim životinjama, o kojima je pisao i sam prorok Muhamed. Primjerice, u jednoj od više priča u kojima se spominju mačke, Muhamed je odrezao rukav košulje kako ne bi probudio mačku koja se na njemu sklupčala i zaspala.

Istanbulske mačke zvijezde su i društvenih mreža. Facebook stranica Cats of Istanbul ima gotovo 83 tisuće pratitelja, a na Instagramu njihove dogodovštine prati više od 20 tisuća ljudi.

O ovom nevjerojatnom fenomenu snimljen je i prekrasan dokumentarac Kedi, za koji trailer možete pogledati ovdje.

Poruka filma je: „U ovom gradu obična mačka živi nevjerojatan život“, pa vam ne preostaje ništa drugo nego posjetiti ovaj predivan grad i uvjeriti se u to iz prve ruke!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2023 13:57