AVANTURA NA KOTAČIMA

Volite li roadtripove? Ovo su najduži na svijetu, za rekordera će vam trebati godinu dana

Ako se otisnete na putovanje jednom od ovih cesta proći ćete tisuće kilometara, a usput i vidjeti nevjerojatne prirodne ljepote

Interstate 80

 /Depositphotos

Dugi, prekrasni, nerijetko izazovni... Ako tražite roadtrip iz snova, neki od opisanih u tekstu mogao bi biti upravo to. Naime, odlučili smo istražiti koje su to točno najdulje prometnice na svijetu i pronašli smo ozbiljne rekordere na kojima ćete, ako se otisnete na njih, skupiti desetke tisuća kilometara, a usput ćete vidjeti i nevjerojatne prirodne ljepote. Ovo je deset najdužih prometnica na svijetu, prema nekima i neki od top najfamoznijih roadtripova za prave avanturiste.

Panamerički autoput

U originalu Pan-American Highway, ova mreža autocesta povezuje Aljasku s jugom Argentine - prolazi kroz 14 zemalja, šest vremenskih zona i dva kontinenta. Onima koji se odvaže na nju potrebno je oko godinu dana da je prijeđu. Naime, Panamerički autoput dugačak je 48.280 kilometara te je najduža prometnica na svijetu. Počinje u zaljevu Prudhoe Bay, prolazi kroz Kanadu, SAD, Meksiko i Središnju Ameriku te se, nakon kratke pauze zbog Darién Gapa, nastavlja u Kolumbiji, Ekvadoru, Peruu, Čileu i završava na jugu Argentine. Upisana je i u Guinnessovu knjigu rekorda.

image
Cezary Wojtkowski/Depositphotos

Australska autocesta 1

Ako slijedite ovu mrežu autoputa, originalnim imenom Highway 1, dugačku 14.500 kilometara, napravit ćete krug oko Australije. Ta autocesta prolazi kroz sve veće gradove - Adelaide, Melbourne, Sydney, Brisbane, Cairn, Darwin i Perth - ali i tropske močvare, pustinje te prolazi uz samu obalu. Uspostavljena je 1955. te je najduža neprekidna prometnica na svijetu kojom možete neprekinuto putovati. Onima koji krenu u tu pustolovinu obično treba tri mjeseca da ju prijeđu.

image
Michael Crawford-hick/Copyright Michael Crawford Depositphotos-hick

Transsibirski autoput

Dugačak čak 11 tisuća kilometara, Transsibirski autoput, odnosno transsibirska mreža autocesta, počinje u St. Petersburgu, prolazi kroz srce Rusije sve do Vladivostoka. Izgradnja je počela krajem 19. stoljeća, a slovi za jednu od najizazovnijih cesta na svijetu. Poznata je po vrlo opasnim vremenskim uvjetima, a time i uvjetima vožnje. Temperature zimi redovito padaju daleko ispod ništice, a snježne oluje su uobičajena pojava.

image
/Depositphotos

Transkanadska autocesta

Dug čak 7821 kilometar, ovaj autoput prolazi kroz cijelu Kanadu. Povezuje istok i zapad te zemlje, među ostalim i najbitnije gradove - Vancouver, Calgary, Edmonton, Regina, Winnipeg, Ottawa, Montréal i Québec. Uspostavljena je 1962., a poznata je po tome što prolazi kroz predivne krajolike.

image
/Depositphotos

Zlatni četverokut

U originalu Golden Quadrilateral National Highway, ova mreža autocesta najveći je cestovni projekt u Indiji. Povezuje četiri metropolitanska područja - Delhi, Mumbai, Chennai i Kalkutu te tvori četverokut po kojem je i dobila ime. Dugačka je ukupno 5846 kilometara. Njezina je izgradnja počela 2001. godine, a završila 2012.

image
Rohit_bhakar/Depositphotos

Tongsan Expressway

Tongsan Expressway ili Kineska nacionalna autocesta G010 sa svojih 5700 kilometara slovi kao najduža kineska prometnica. U biti, slovila je jer ju je s vremenom “progutao” G15 Shenyang–Haikou Expressway. U svakom slučaju, povezuje Tongjiang u provinciji Heilongjiang na istoku zemlje i Sanye u provinciji Hainan na samom jugu. Njezina ukupna dužina iznosi 5700 kilometara, a prolazila je i kroz provincije Jilin, Liaoning, Shandong, Jiangsu, Shanghai, Zhejiang, Fujian i Guangdong.

image
Zhu Jipeng/Zhu Jipeng - Imaginechina Depositphotos

U.S. Route 20

Dugačka 5415 kilometara, ova prometnica proteže se od istoka do zapada SAD-a i prolazi kroz 12 saveznih država. Njezina je izgradnja bila završena 1926. godine. Počinje u Bostonu u Massachusettsu, a završava u Newportu u Oregonu. Ako krenete njome, odvest će vas i na jezero Michigan i u jedan od najslavnijih nacionalnih parkova na svijetu, Yellowstone. Ovaj put jednako je famozan kao i slavni Route 66, a na njoj se nalazi i fotogenični Julien Dubuque most.

U.S. Route 6

Ova prometnica duga 5148 kilometara počinje u Provincetownu u Massachusettsu, a završava u Bishopu u Kaliforniji, nedaleko granice s Nevadom. Kroz povijest je nekoliko puta modificirana, a “puno” ime joj je Grand Army of the Republic Highway. Njezina najduža inačica, od 1936. do 1964. , završavala je u Long Beach u Kaliforniji te je kao takva u tom periodu bila najduža autocesta u SAD-u.

image
/Depositphotos

Interstate 90

Čak 4862 kilometara dugačka, ova autocesta slovi kao najduža interstate autocesta u SAD-u. Počinje u Bostonu, a završava u Seattleu te prolazi kroz 13 saveznih država. Na nju se nadovezuje čak 16 pomoćnih ruta koje vode do gradova kao što su Chicago, Cleveland i Buffalo. Ako krenete njome, čekaju vas fantastična mjesta, a među njima tzv. najmanja crkva na svijetu - Cross Island Chapel.

image
/Depositphotos

Interstate 80

S 4666 kilometara po duljini je za petama I-90. Počinje u Teanecku u New Jerseyju, a prolazi kroz 11 saveznih američkih država prije nego završi u San Franciscu. Prati sličnu rutu kao i Lincoln Highway iz 1913., prva autocesta u SAD-u. Povezuje brojne gradove - Oakland, Sacramento, Reno, Salt Lake City, Omaha, Des Moines i Toledo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 22:14