MEKSIKO

Zemlja čiji glavni grad tone, koju leptir monarh obožava, a Dan mrtvih je najveseliji blagdan

Meksiko je prepun iznenađenja, od vibrantnih gradova, neobičnih običaja do fascinantne prirode
 Depositphotos/

Mexico City
Glavni grad Meksika jedan je od najvećih na svijetu, ima oko 22 milijuna stanovnika, no rekorder je i po mnogočemu drugome. Primjerice, upravo on ima najveću taksi flotu na svijetu koja se sastoji od 140 tisuća taksija. Dom je i najvećeg sveučilišta na svijetu s oko 300 tisuća studenata, drugi je u svijetu po broju muzeja (186 službeno priznatih i još najmanje 200 koji nemaju taj status), a ima i jedan od najvećih sustava podzemne željeznice u Latinskoj Americi. Dom je i drugog najvećeg trga na svijetu, površine 46.800 četvornih metara, ali i najvećeg urbanog parka u Latinskoj Americi. Nastao je na ruševinama drevnog astečkog grada Tenochtitlána, koji pak je nastao na jezeru. Upravo zbog te činjenice (naime, crpi vodu iz tog jezera), Mexico City danas tone, i to čak 25 centimetara godišnje te je izgubio primat sedmog najvišeg glavnog grada na svijetu. Spao je, naime, na osmo mjesto. U njegovoj okolici nalazi se i Teotihuacan sa svojim impozantnim piramidama, inače jedna od najpopularnijih turističkih destinacija zemlje.

Cabo Pulmo

image
Depositphotos/

Cabo Pulmo, koraljni greben površine 71 četvorni kilometar, jedno je od najvećih i najuspješnije zaštićenih područja mora u svijetu s nevjerojatnim podmorjem i bioraznolikosti.

Ferrocarril Chihuahua Pacífico
image
/Shutterstock

Na engleskom, Copper Canyon Railway, jedna je od najboljih željezničkih ruta Latinske Amerike. Prolazi iznimno zahtjevnim terenom, zbog čega je riječ o nevjerojatnom inženjerskom pothvatu. Naime, vlak prolazi kroz čak 86 tunela i više od 39 mostova. Vidici su, razumljivo, impozantni. Na trasi se radilo 90 godina.

Monarh
image
/Depositphotos

Ako volite leptire, Meksiko je zemlja za vas. Naime, upravo u toj državi nalazi se Rezervat biosfere leptira monarha, u kojem zime provode upravo ti nevjerojatni, veliki leptiri (raspona krila od 89 do 102 milimetara). Inače, migracija leptira monarha jedan je od najnevjerojatnijih fenomena na kugli zemaljskoj. Njih između 60 milijuna i milijardu prelete čak 4000 kilometara od istočne Kanade do Meksika. Za put u jednom smjeru treba im četiri mjeseca.

Parícutin
image
/Shutterstock

Meksiko je dom i fascinantnih vulkana. Jedan od njih u vulkanskim je pojmovima "tinejdžer". Riječ je o 410 metara visokom Parícutin​u koji se probudio 1943. godine te je jedan od najmlađih svjetskih vulkana. I pritom jedan od rijetkih kojeg znanstvenici prate njegov cijeli životni vijek. Isto tako, Meksiko je dom i najmanjeg vulkana na svijetu, Cuexcomatea, koji je visok samo 13 metara.

Chichén Itzá
image
Dmitry Rukhlenko/Depositphotos

Jedan od najslavnijih, ali najvećih majanskih gradova u Meksiku, Chichén Itzá u regiji Yucatan, jedna je od napopularnijih turističkih destinacija te zemlje. Ostatke tog grada svake godine pohodi više od milijun posjetitelja. Upravo tamo nalazi se El Castillo, sazdan od četiri međusobno sučeljene piramide koje ukupno broje 365 stepenica, broj koji odgovara broju dana u godini. To, ali i mnoga druga zdanja bila su korištena u astronomske svrhe.

Día de los Muertos
image
Depositphotos/

Riječ je o jednom od najvažnijih i najsimboličnijih meksičkih blagdana. Naime, vjeruje se da se na taj blagdan duše preminulih vraćaju, a mnoge meksičke obitelji ukrašavaju svoje kuće oltarima kako bi im izrazili dobrodošlicu. Kao dekoracije koriste se kosturi, svijeće, hrana, cvijeće, a pravi je simbol blagdana Catrina, kostur stare žene. Naravno, ima i tu i mnogo plesa i pjesme i dobre hrane. Riječ je o jednom od najveselijih meksičkih blagdana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:09