Razglednica: Kuba

Zemlja rajskih plaža, koktela, cigara i UNESCO-ovih atrakcija dom je najmanje ptice na svijetu

Najveća karipska država poznata je i po najvećem broju starih, klasičnih limuzina na cestama
 Depositphotos/

Šarena i rasplesana, Kuba je zemlja nevjerojatne povijesti, kulture i ljepote koja oduvijek intrigira turiste. Najveća je od svih karipskih država, a osim istoimenog najvećeg otoka njezin se arhipelag sastoji od još 1600 manjih otoka, otočića i grebena. Neki izvori navode da ima čak 4000 otočića i grebena! Njezina je površina veća od 100.000 četvornih kilometara, što je oko deset puta više od, primjerice, Jamajke. Najpopularniji je glavni otok, na kojem se nalazi glavni grad Havana, no brojni su manji otoci postali popularna turistička odredišta zbog rajskih plaža, poput Cayo Coco, Cayo Largo ili Cayo Santa Maria.

More je uvijek blizu

Zbog duguljastog i uskog oblika glavnog otoka, na Kubi nikad niste daleko od mora. S obzirom na tu dugu obalui, Kuba krije oko 200 uvala i više od 250 plaža, a neke od njih redovito su proglašavane najljepšima na svijetu.

image
Karel Miragaya/Depositphotos

Najmanja ptica na svijetu

Ljubitelji ptica na Kubi će doći na svoje. Ova je zemlja, naime, dom najmanjim pticama na svijetu, kolibri pčelama, koje teže tek tri grama i duge su samo 6,5 centimetara. Tu su i druge zanimljive ptice poput autohtonih kubanskih papiga i malog kubanskog papagaja, zatim patuljaste sove, a ne zaboravite ni na slavne plamence, koji su zaštitni znak nekih kubanskih plaža.

image
Uriadnikov/Depositphotos

Devet UNESCO-ovih lokacija

Kuba ima devet lokacija upisanih na listu svjetske baštine UNESCO-a. Dvije su svoje mjesto zaslužile zbog nevjerojatne ljepote prirode, to su nacionalni park Alejandro de Humboldt i nacionalni park Desembarco del Granma, a sedam ih je odabrano zbog kulturne i povijesne važnosti. Među njima je i stari dio Havane (Habana Vieja), koji je bio prva lokacija u ovoj zemlji koju je prepoznao UNESCO.

image

Nacionalni park Alejandro de Humboldt

Depositphotos/

Cigare

Najvažniji kubanski izvozni proizvodi su duhan, šećer i nikal. Najpoznatiji proizvod ove zemlje su kubanske cigare, koje su zlatni standard za tu vrstu proizvoda i izvoze se u zemlje diljem svijeta. No one nisu samo izvozni proizvod, u cigarama uživaju i kubanski stanovnici svih staleža. Napravljene su od kombinacije duhanskog lišća, dvaput sušenog i vrhunski zamotanog. Prave kubanske cigare i danas se ručno zamataju i ta vještina se izučava mjesecima jer ne smiju biti ni prečvrsto, ni prelabavo zamotane.

image
Andrea Riccardi /Depositphotos

Stari auti

Kuba je jedno od posljednjih mjesta na svijetu na kojima možete vidjeti stare, klasične američke aute na ulicama. Uzrok tome je embargo na uvoz automobila koje je po dolasku na vlast uvela komunistička vlada. Zbog nemogućnosti da nabave nova vozila, Kubanci su se snalazili s onim što im je ostalo iz vremena prije embarga i izvještili se u popravljanju i restauriranju starih automobila. Danas je na ulicama i nešto novih auta, naravno, ali stare klasične limuzine i dalje su na svakom koraku i velika su atrakcija.

Ludi za baseballom

Najpopularniji sport na Kubi je baseball, a začeci tog sporta na otoku sežu u šezdesete godine 19. stoljeća. Njegova popularnost djelomično se pripisuje američkim mornarima koji su pristajali na otok, ali i kubanskim studentima koji su se vraćali u domovinu nakon studija u Sjedinjenim Američkim Državama. Španjolske su vlasti 1869. godine zabranili sport na otoku, što je, paradoksalno, dovelo do još veće popularnosti istog među ljudima. Zabrana nije dugo trajala, a baseball se do danas igra na kubanskim livadama, u parkovima, na sporednim ulicama...

image
Depositphotos/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 19:39