Prizori iz bajke

Znate li što je sakura? Prekrasne trešnje u cvatu u Japanu su simbol ljepote i prolaznosti života

Ove će godine trešnje procvasti ranije nego inače. Kako su granice zatvorene za turiste, u njima će moći uživati samo domaći
 Sean Pavone/Getty Images

Vrijeme cvatnje trešanja (Sakura) u Japanu je jedna od najvećih turističkih atrakcija te zemlje i turisti su oduvijek tradicionalno planirali svoj posjet na proljeće, kako bi uživali u vrijeme kad je drveće najraskošnije. Nježno cvijeće kratkog vijeka nije samo vizualno prepoznatljiv i prekrasan prizor, ono je duboko ukorijenjeno u japansku povijest, kulturu i identitet.

image
Phattana/Getty Images/istockphoto

Originalno je vrijeme cvatnje dijelilo plodna razdoblja u godini, a s vremenom je postalo i utjelovljenje „wabi-sabi filozofije”, koja slavi nesavršenost, te ideale šintoizma: prolaznost, nadu i obnovu.Svake godine Japanci i njihovi goste prate cvatnju, gledaju kako cvijeće postaje sve ljepše, da bi naposlijetku počelo opadati i sasvim nestalo. Trešnja je tako metafora života, podsjetnik da je život prekrasan, ali i kratak i prolazan.
Ove ćemo godine u roze tonove zavijena drveća, zbog pandemije, gledati izdaleka, a svojom će nas ljepotom, čini se, počastiti ranije nego uobičajeno. Barem tako piše Lonely planet, pozivajući se na najnovije informacije japanske meteorološke službe o cvatnji trešanja.
Prema ažuriranoj prognozi, a koja obuhvaća cvatnju na oko 1000 različitih lokacija, cvatnja će primjerice u Tokiju početi 15. ožujka, a svoj vrhunac doživjeti 23. tog istog mjeseca. U Hirošimi se pak početak cvatnje očekuje 16. ožujka, u Osaki 20. ožujka, u Naganu 31. ožujka, dok će Sapporo, primjerice, tome svjedočiti tek 2. svibnja.
image
Tawatchaiprakobkit/Getty Images/istockphoto

Lišće trešanja inače izlučuje hormone koji sprečavaju prerani cvat, no ponekad vremenski uvjeti mogu poremetiti ustaljena pravila i uzrokovati raniju cvatnju. Na to kada će točno doći do cvatnje u tekućoj godini utječu vremenski uvjeti koji su vladali u jesen protekle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:38