RAZGLEDNICA

Ah, taj Zanzibar... Zemlja rajskih plaža, začina, rijetkih životinja i nevjerojatnog podmorja

Donosimo nekoliko zanimljivosti o jednoj od najposjećenijih turističkih destinacija u Africi i rodnoj zemlji Freddieja Mercuryja

Plaža na Zanzibaru

 Skrypko Ievgen/Depositphotos

Turistička destinacija tek od 1995.

image

Zanzibar, Tanzanija

Oleg_doroshenko/Depositphotos

Zanzibar je dio istočnoafričke države Tanzanije još od 1964. godine, kada su se Tanzanija, Zanzibar i Tanganjika udružili u jednu državu te se 26. travnja slavi Dan unije. Tanganjika je kao država ukinuta, a Zanzibar je postao sastavni dio Tanzanije s regionalnu autonomiju. U povijesti je Zanzibar bio dio Osmanskog carstva, a htjela ga je preuzeti i Velika Britanija. Upravo je Englesko-zanzibarski rat zabilježen kao najkraći rat na svijetu, trajao je samo 38 minuta, nakon čega je Zanzibar stekao svoju samostalnost. Iako je katedrala u Stone Townu jedna od glavnih znamenitosti, većina stanovništva na Zanzibaru su muslimani, a islam je vodeća religija na otočju. Službeni jezik Zanzibara je Svahili, iako lokalci govore i arapski i engleski te sve više i ostale europske jezike. Zanzibar je postao turistička destinacija tek 1995. godine, nakon što su na otocima izgrađeni brojni hoteli i restorani.

Jedinstvene životinje

image

Crveni kolobus

Nico Smit/Depositphotos

Zanzibar je dom nekih od najrjeđih i ugroženih vrsta na svijetu. Zanzibarski leopard toliko je rijetka životinja da se ne zna jeli izumrla ili ne jer su je već proglasili izumrlom vrstom, no posljednjih godina zabilježeno je nekoliko viđenja ove nevjerojatne životinje. Osim zanzibarskog leoparda, Zanzibar je dom crvenog kolobusa i zanzibarskog servalina. Crveni Kolobus ugrožena je vrsta majmuna koji obitava u šumi Jozani. Prvi put fotografiran 2003. godine, servalinski genet također je autohtona zanzibarska životinjska vrsta. Iako je dio afričke države gdje ih ima, na Zanzibaru nema lavova, slonova i žirafa.

Otoci začina

image

Stone Town, Zanzibar

Oleksandra Melnychuk/Depositphotos

Zanzibarsko otočje naziva se još i Otocima začina zbog uzgoja klinčića, muškatnog orašćica, cimeta i crnog papra. Zanzibar te začine izvozi te, uz turizam, uzgoj začina čini glavni dio gospodarstva. Na Zanzibaru ćete naći mnogobrojne tržnice na kojima se prodaju začini.

Nije samo jedan otok

image

Zanzibar iz zraka

Depositphotos/

Iako većina misli da je Zanzibar samo jedan otok, zapravo je riječ o arhipelagu otoka koji se nalaze u Indijskom oceanu. Dva najveća otoka su Unguja i Pemba. Otok Unguja često se i naziva Zanzibar pa zato često dolazi do zabune. Na otoku Unguja nalazi se i glavni grad, Zanzibar City, jedina šuma na otočju, šuma Jozani, ali i najveći broj resorta, hotela i turističkih atrakcija. Danas na Zanzibaru, uključujući sve otoke arhipelaga, živi oko 1,3 milijuna ljudi.

Freddie Mercury

image

Rodna kuća Freddieja Mercuryja

Franck Camhi/Depositphotos

Jedan od najpoznatijih glazbenika na svijetu, frontmen grupe Queen, rođen je na Zanzibaru. Djetinjstvo je proveo u Stone Townu, školovao se u Indiji, a zajedno s roditeljima pobjegao je u Englesku 1964. godine. Freddie Mercury rođen je kao Farrokh Bulsara 5. rujna 1946. godine u Stone Townu u Zanzibar, a gradska četvrt Shangani, gdje je Freddie odrastao, postao je turistička destinacija svih obožavatelja grupe Queen. Brojne posvete ovom glazbeniku nalaze se i diljem Stone Towna. Jedna od omiljenih lokacija za fotografiranje je i rodna kuća Freddieja Mercuryja, a u Zanzibaru se nalazi i muzej posvećen impresivnom glazbeniku, prvi takav u svijetu.

Stone Town

image

Ulica u Stone Townu.

Depositphotos/

Na pitanje koji je glavni grad Zanzibara mnogi će odgovoriti Stone Town, no to zapravo nije točno. Glavni grad Zanzibara je Zanzibar city, a dio njega je stari grad, zvan Stone Town. Stone Town, u prijevodu Kameni grad poznat je po svojim uskim ulicama i zgradama od koraljnog kamena te se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Na vratima zgrada u Stone Townu nalaze se drvena vrata koja su poznata po svojim rezbarijama koje su različite po dizajnu, a odražavaju društveni status, etničku pripadnost i religiju stanara.

Podvodni svijet

image

zanzibar podmorje

Depositphotos/

Zanzibar je omiljena odredište strastvenih ronioca koji mogu istraživati žive grebene koji okružuju otoke zanzibarskog arhipelaga. Velika prednost daje i temperatura vode, koja je idealna za ronjenje, kao i odlična vidljivost. oko Zanzibara su slabe struje pa je arhipelag dom mnogobrojnim životinjskim i biljnim vrstama poput zanzibarske riba leptir, a u ploveći oko otočja možete naići i na dupine. Koraljni grebeni, šarene ribe, rakovi...sve to privlači profesionalne ronioce, ali zbog već spomenutih slabih struja, Zanzibar je odlična destinacija i za ronioce početnike te na otocima postoje mnoge profesionalne ronilačke škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:09