PARKOVI METROPOLE

Bijeg u prirodu: Umjesto kave na špici ovaj vikend provedite u prekrasnim zagrebačkim parkovima

Zagreb ima čak 17 park-šuma, a dobar dio se nalazi uz sami centar grada. Vrijeme je da posjetite neke od njih i uživate u prirodi
Maksimir u jesen
 Viktorija Macukić/

Maksimir

Najveći i najljepši zagrebački park omiljeno je okupljalište Zagrepčana iz svih dijelova grada. U Maksimiru ćete uvijek naći nekoga - šetače sa psima, trkače, rekreativce, obitelji s djecom, ali i one koji su samo došli popiti kavu na dobrom, starom Vidikovcu. Park je posebno lijep tijekom jesenskih mjeseci kada lišće poprimi nestvarno lijepe boje, a često je upravo Maksimir mjesto na koje dolaze fotografi kako bi uslikali najljepšu jesensku fotografiju. Na nešto više od tri stotine hektara, u Maksimiru možete šetati satima. Mnoštvo je staza i puteljaka koje možete otkrivati, a naravno najljepše su one staze koje prolaze kroz prekrasna jezera. Ako još niste, prošećite do četvrtog i petog jezera koji će vas zaista očarati. Možete odmoriti i na nekim od prostranih livada i jednostavno uživati u prirodnim ljepotama.

image
Maksimir u jesen
Viktorija Macukić/
image
Park Maksimir
Ranko Šuvar/Cropix

Dotrščina

U neposrednoj blizini Maksimira nalazi se spomen-park Dotrščina koji mnogi biraju kao idealnu destinaciju za šetnju u prirodi. Iako je mnogo manji od Maksimira, Dotrščina je pravi biser. Građani ga vole jer je na Dotrščini mnogo manja gužva nego u susjednom Maksimiru. Park se proteže na otprilike dva kilometra, a šetnica je idealna za one koji nisu u najboljoj kondiciji. Tijekom šetnje, ali i na samom ulazu u park, vidjet ćete spomen obilježja koje je napravio kipar Vojin Bakić u znak sjećanja na sve poginule upravo na tom mjestu u periodu od 1941. do 1945. godine.

image
Park-šuma Dotrščna
Marko Todorov/Cropix
image
Park-šuma Dotrščna
Marko Todorov/Cropix

Dubravkin put

Jeste li znali da se Dubravkin put nekada zvao Sofijin put, prema supruzi bana Josipa Jelačića koja je, prema pričama, jako voljela šetati ovim parkom u strogom centru grada sa svojim suprugom, a teke je u 20. stoljeću prekrasan park dobio ime Dubravkin put. Dubravkin put dugačak je dva kilometra, a idealan je ako se malo želite maknuti iz grada, a ne želite se voziti do većih parkova. Lagana staza, u koju će vas uvesti poznati književnik Miroslav Krleža, vodi uz potok Tuškanac, a završava na prekrasnom Cmroku.

image
Dubravkin put
Marko Todorov/Cropix

Cmrok

Omiljeni zagrebački park tijekom jesenskih mjeseci sprema se za zimsku sezonu jer je upravo Cmrok ujedno i najpopularnije sanjkalište u gradu na kojem su se nekada održavali i prvi skijaški tečajevi. Do Cmroka možete doći već spomenutim Dubravkinim putem pa malo odmoriti na prekrasnoj livadi koju omeđuju Jurjevska i ulica Tuškanac. Uživajte u miru i tišini jer ovdje, osim kada je sezona sanjkanja i skijanja, nećete sresti mnogo ljudi.

image
Cmrok
Marko Todorov/Cropix

Rokov perivoj

Još se jedna zelena oaza smjestila oko samog centra grada - Rokov perivoj. Nekadašnje židovsko groblje danas je prekrasna park-šuma, a na samom brežuljku nalazi se kapela svetog Roka. Kapelu su, kao zavjet sv. Roku u borbi protiv kuge, podigli građani nekadašnjeg Gradeca. Rokov perivoj nalazi se između Ilice, Ilicom, Dežmanove ulice i Britanskog trga. Na Rokovom perivoju nalaze se i neke od najljepših zagrebačkih vila.

image
Rokov perivoj
Goran Mehkek/Cropix

Grmoščica

Ako malo želite izaći iz samog centra grada, krenite prema zapadu, u park-šumu Grmoščica. Grmoščica je sve popularnija zelena oaza koja se nalazi između Črnomerca, Vrapča i Kustošije. Nekada jako zanemarena, danas je jedna od popularnijih pješačkih staza, pogotovo stanovnika zapadnog djela grada, a ima i prekrasan vidikovac s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na grad. Ovdje ćete zasigurno napuniti baterije.

image
Grmoščica
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 13:28