Šetnja iz snova

Biste li živjeli u nekoj od ovih deset najšarmantnijih ulica na svijetu?

U nepoznatom gradu uvijek tražimo neki nama poseban kutak... Ove ulice mogle bi biti upravo to!
 Cinoby/Getty Images

Prilikom posjeta nekom gradu, pogotovo ako sate i sate provedemo u njegovu razgledavanju i ležernoj šetnji njegovim ulicama, kad-tad naići ćemo na neki svoj kutak. Možda će to biti neki mali trg, topla četvrt ukrašena teglama cvijeća, ili, pak, neka ulica gdje će nam kroz glavu proći "ovdje bih mogao ili mogla živjeti". U nastavku teksta pokušali smo napraviti mali izbor nekih od najšarmantnijih ulica na svijetu. Možete li se zamisliti kako živite u nekoj od njih?


Pretoria, Južnoafrička Republika

image
Vlbentley/Getty Images/istockphoto

Ulice južnoafričke Pretorije krajem rujna, pa sve do studenoga, poprime specifičnu ljubičastu boju, a sve zahvaljujući drvu pod imenom jakaranda, što znači da je šetnja ili vožnja bilo kojom pun pogodak. Inače, to drvo porijeklo vuče iz Brazila, a u Južnoafričkoj Republici prvo je zasađeno krajem 19. stoljeća.

Setenil de las Bodegas, Španjolska

image
E55evu/Getty Images

U ovom malom španjolskom gradiću s oko tri tisuće stanovnika, smještenom između Seville i Malage, jedna je ulica sve, samo ne obična. Naime, u njoj su bijele kuće doslovno stopljene s liticama koje se nadvijaju nad tim područjem. Šetnja njima ili ispijanje kave u jednom od kafića pod "sivim" nebom zasigurno je pamtljiv doživljaj.

San Francisco, Kalifornija

image
Photoquest7/Getty Images/istockphoto

Lombard Street u San Franciscu definitivno je jedan od simbola tog živopisnog grada i jedna od njegovih najposjećenijih atrakcija. Sama ulica završena je 1922. godine, a njezin dizajn imao je vrlo pragmatičnu svrhu - usporiti brzinu kojom se automobili voze niz nizbrdicu.

Tehran, Iran

image
Bornamir/Getty Images

U izbor najupečatljivijih ulica na svijetu teško je ne uvrstiti ovu teheransku, čije je glavno obilježje poznati tunel Tohid, koji sa svojih 3,2 kilometra predstavlja treći najduži tunel na Bliskom istoku. No, to nije sve. Prizoru dodatni šarm daju i obrisi Alborza u daljini te Teheranski toranj, najviša građevina u Iranu.

Burano, Italija

image
Egal/Getty Images/istockphoto

Ako tražite apsolutno šarenilo i veselje, ovaj gradić mogao bi vam osvojiti srce. Smješten na jednom od otočića u Venecijanskoj laguni, i on se, kao i sama Venecija, može pohvaliti prepoznatljivim kanalima, no njegovo je glavno oružje ipak boja. Od Venecije je udaljen sedam kilometara, a broji manje od tri tisuće stanovnika.

Kyoto, Japan

image
Tatsuo115/Getty Images/istockphoto

Ako vas zanima savršen spoj prirode i civilizacije, oko dva kilometra dugačku ulicu koja pruža upravo to pronaći ćete u japanskom Kyotu. Ta se ulica zove Tetsugaku no michi, a njezino je glavno obilježje boja koju diktiraju upravo godišnja doba. U proljeće, primjerice u travnju, ulica je roze boje zahvaljujući cvatnji trešanja.

Colmar, Francuska

image
Carmengabriela/Getty Images/istockphoto

Francuski Colmar, grad blizu granice s Njemačkom, nerijetko nazivaju jednim od najšarmantnijih europskih gradova. Glavni je razlog njegov predivni stari grad, iščičkan upečatljivim građevinama s elementima drva i jarkih boja. Ponekad ga, zbog kanala, nazivaju i "malom Venecijom".

Jerez de la Frontera, Španjolska

image
Homocosmicos/Getty Images/istockphoto

Ovaj andaluzijski grad naširoko je poznat po dobrom vinu. No to se njegovo obilježje ogleda i u nekim od njegovih ulica. Ova na slici, koja se nalazi u povijesnom središtu grada, vrlo doslovno govori da je tamo dobro vino pravilo. Naime, vinova loza raste uz fasade samih kuća.

Lisabon, Portugal

image
Mikeinlondon/Getty Images

Labirint lisabonskih ulica doživljaj je sam za sebe, no neizbježno je da će vas šetnja kad-tad odvesti do poznate atrakcije - Elevadora da Bica. Žičara, uska živopisna pješačka zona i pogled na rijeku Tagus - ta ulica ima doslovno sve za šetnju (ili vožnju) iz snova.

Recife, Brazil

image
Gilberto_mesquita/Getty Images/istockphoto

Peti brazilski grad prema veličini Recife ima poseban adut u rukavu. Riječ je o jednoj od njegovih ulica po imenu Rua do Bom Jesus, koju krase predivna zdanja i palme. Ulica ima i povijesnu težinu. Upravo je tamo u 15. stoljeću izgrađena prva sinagoga u tom dijelu svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:54