SAVJETI ISKUSNIH

Čeka vas dugi let? Uz ovih osam stvari bit će vam udobnije, a vrijeme će brže proći

Od jastuka za glavu, do šala i putne četkice za zube, ove sitnice mogu vam olakšati višesatno sjedenje u avionu
 Izusek/Getty Images

Dugi letovi mogu biti iscrpljujući, pogotovo ako letite ekonomskom klasom. Iskusni putnici zato imaju svoje male trikove zahvaljujući kojima sati i sati u zrakoplovu mogu biti malo podnošljiviji. Od toga da ponesete omiljeni snack do toga da skinete na laptop ili tablet omiljenu seriju i odgledate ju do odredišta, do sitnica koje vam često ni ne padnu na pamet, poput dobrog jastuka za vrat do putne četkice i paste za zube.

Sastavili smo zato popis stvari uz koji će vam let dug osam, deset ili čak 12 sati biti barem malo ugodniji i udobniji.

Praktičan kabinski kovčeg

image
Francken/

Maras, 199 eura

Za kratke letove ovakav kofer bit će dovoljan za cijelo putovanje, a na dalekim letovima i dugim putovanjima dobro će doći kao dodatna prtljaga. Ako često putujete, pametno je uložiti u bolji i skuplji kofer čije dimenzije odgovaraju pretincu u zrakoplovu. U njemu možete nositi sve što vam treba za sam let, kao i najosnovnije stvari za slučaj da dođe problema s isporukom prljage.

Udobna odjeća

image
Hm/

hm,19,99 eura

U kovčeg ili putnu torbu koje nosite sa sobom na let spakirajte gadgete koji vam trebaju, poput laptopa ili tableta, te udobnu odjeću poput trenirke ili tajca. Čak i ako se ne planirate presvlačiti tijekom leta, uvijek je moguće kašnjenje, neočekivano presjedanje, a možete se i zaliti kavom ili sokom.

Torbica za novac i dokumente

image
Dechatlon/

Dechatlon, 7,49 eura

Manja torbica koju nosite oko struka ili oko vrata neka bude mjesto na kojem ćete pohraniti putovnicu, novac, putne dokumente i sve ostalo što želite ne ispuštati iz vida. Kod ove torbice nije toliko bitna cijena i kvaliteta koliko je važna praktičnost i kompaktnost.

Putni jastuk

image
Jysk/

Jysk, 16,99 eura

Na mnogim dugim letovima aviokompanija će osigurati male jastučiće, ali ne želite riskirati da ga ne dobijete ili vam ne odgovara. Spakirajte udoban jastuk koji će spasiti vaš vrat i omogućiti vam da se na letu ošteno naspavate.

Prijenosna baterija

image
Hg Spot/

HG Spot, 79,71 eura

Ovo nije ključno samo za let nego i za cijelo vaše putovanje. Prijenosni punjač osigurat će da cijelo vrijeme imate pun mobitel, laptop i tablet, što se može pokazati ključnim ako let bude kasnio i umjesto nekoliko epizoda serije budete htjeli pogledati cijelu sezonu. Svakako investirajte u neki većeg kapaciteta koji može više puta napuniti neki uređaj.

Slušalice koje blokiraju buku

image
Sony/

Santa Domenica, 125,95 eura

Većina aviokompanija putnicima će na dugom letu podijeliti slušalice, no male „bubice” za uši obično nisu dovoljne da blokiraju zvuk kolica, djece koja plaču, razgovora ljudi oko vas... Srećom, postoje slušalice koje blokiraju buku i s kojima ćete u trenu odlutati u svoj svijet glazbe ili filma koji želite gledati.

Četkica i pasta za zube

image
Curaprox/

Curaprox, 11,80 eura

Kad se probudite nakon nekoliko sati spavanja u neudobnom položaju pranje zubi vratit će vas u život. Iako neke aviokompanije dijele malu četkicu i pastu putnicima, za svaki slučaj spakirajte svoju - osim na letu, dobro će vam doći i u slučaju gubitka prtljage. Nek se u vašem kovčegu za kabinu nađe i mali set putne kozmetike, sapun, češalj, krema za ruke...

Lagani šal ili pašmina

image
Zara/

Zara, 19,95 eura

Prosječna temperatura u zrakoplovima je između 23 i 25 stupnja, ali može varirati ovisno o visini leta, turbulencijama... Ključno je stoga odjenuti se slojevito, ne pretoplo, a za slučaj da vam postane hladno dobro je imati lagani šal ili pašminu kojom ćete se ogrnuti. Ako nemate za nju mjesta u kovčegu, možete ući u avion s njom oko vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:24