ZABAVA

Deset inspirativnih i zabavnih igara za odabir sljedeće destinacije

Neodlučni ste ili nemate inspiracije? Poslužite se idućim trikom - zaigrajte igru!
 Bulat Silvia/Getty Images/istockphoto

Donošenje odluke ponekad može biti prava zabava. Pogotovo kad se radi o putovanjima, i to manjim, kratkim, neobaveznim izletima kojima želite korisno i zabavno iskoristiti slobodan dan ili poslijepodne. No, ovoga puta predlažemo da se klonite interneta, silnih recenzija i komentara, i da se - u slučaju da niste inspirirani i ne znate što biste željeli posjetiti - istovremeno prepustite odluci sudbine i zaigrate kao djeca. U nastavku donosimo nekoliko naših prijedloga.

1. Lijevo ili desno
Isprobali smo i pokazalo se nevjerojatno zabavnim. Prijateljica i ja svojedobno smo posjetile Istru automobilom i umjesto da napravimo popis gradova i mjestašca koje ćemo obići, napravile smo itinerar na kojem su se izmjenjivale samo opcije “lijevo” i “desno”. Svako novo raskršće bio je svojevrsni izlet u nepoznato. Doduše, završile smo u mnogo slijepih ulica, ali i na bajkovitoj ruševini okruženoj poljem makova za koju nikada ne bismo doznale te kod svingerskog bara Anakonda (bio je zatvoren u tom trenutku). Metodologija može biti jednostavna (samo nasumično nabacujte lijevo ili desno) ili pak nešto razrađenija - mi smo svakom broju od 1 do 5 dodijelile jednu od opcija i zatim nasumično nizale brojeve kojima smo priključivale znače li oni “lijevo” ili “desno”.

2. Gdje ti je šestar?
Svi smo danas na GPS-u, no kladimo se da kod kuće imate neku staru kartu Hrvatske ili neki atlas. Iščupajte ga, obrišite s njega prašinu i zamolite svog školarca da vam posudi šestar. Dapače, neka on odredi promjer kružnice koju ćete ocrtati na karti. Rezultat? Tog dana idete na roadtrip po izabranim mjestima koja se nalaze na rubu kružnice.

3. Kako ti grah padne
Kao i u slučaju šestara, opet će vam trebati zemljopisna karta. Ali, uz nju i nekoliko zrna graha. Rasprostrite kartu i nasumično bacite grah, a zatim zrna priključite najbližim zemljopisnim točkama. Tko zna, možda završite na grahu u nekom planinarskom domu koji nikada dosad niste posjetili?

4. Država, grad, selo
Kad ste zadnji put zaigrali “država, grad, selo...” i sjećate li se uopće kako se igra igra? Pa, netko od igrača mora reći “a” i zatim u sebi brojati abecedu sve dok drugi igrač ne kaže stop te se ne otkrije slovo na temelju kojeg ćete ispunjavati kolone. Za odluku o izletu jednostavno posudite taj princip igre i odredite slovo, a zatim primjerice željenu kilometražu od vašeg mjesta stanovanja i posjetite sela ili gradove koji počinju upravo na dotično slovo.

5. Zovi jokera
Uvijek je lijepo održavati kontakte s prijateljima, a idući put kad ih zovete provedite malu anketu. Svakog pitajte isto pitanje - kad bi me mogao poslati na izlet u okolici našeg grada, gdje bi me poslao? Ne dozvolite im da previše razmišljaju, neka kažu prvu stvar koja im padne na pamet, a njihove prijedloge zapišite dok ne dođete do broja destinacija koje želite imati u svom itineraru.

image
Donošenje odluke može biti zabavno, pogotovo kada se radi o odabiru destinacije za putovanje
Filippobacci/Getty Images/istockphoto

6. Kako se zoveš?
U ovoj igri za odabir destinacije jednostavno se poslužite svojim imenom ili imenom nekog od članova vaše obitelji. Raščlanite ga na slova i zatim svakom slovu priključite neko mjesto, selo ili grad u vašoj okolici ili šire (ovisno o udaljenosti koja vam odgovara).

7. Zažimiri i iznenadi se
Jedini je uvjet za igru da osoba koja bira žmiri, neovisno o tome gađa li nasumično prstom po zemljopisnoj karti ili na spisku destinacija ili izletišta koje su na papir napisali drugi članovi obitelji ili pripadnici vašeg društva s kojom želite na izlet. Isto tako, svatko može napisati prijedlog na papirić pa ga možete ubaciti u neki šešir ili kutijicu i jednostavno izvući odredište za taj dan.

8. Pitaj zazubice
Promotrite se i zapitajte što vam se ovih dana jako jede, za čim čeznete? Je li to možda nešto slatko, jesu li to kremšnite? Onda nema nikakve sumnje, morate u Samobor! Ili ste manje odlučni, samo znate da bi nešto domaće? U svakom slučaju, odredite tip ili vrstu hrane, guglajte opcije. Ne sumnjamo da ćete upoznati neko novo mjesto, otkriti neko vama dosad nepoznato seosko domaćinstvo ili OPG.

9. Otvori frižider
Kad smo već kod hrane, predlažemo iduće. Prošetajte do frižidera i uzmite iz njega nekoliko namirnica. Kao prvo, možda vas to ponuka da više kupujete domaće proizvode (upravo me natjeralo da se zamislim), a možda vam baš hrana otkrije neke destinacije. Isprobala sam. Mlijeko kaže Sesvete, sok od limuna i jabuke Daruvar. Ne sjećam se kad sam posljednji putbila u Sesvetama, a kamoli da li sam ikada kročila u Daruvar.

10. Odaberi ruku
Napišite dvije destinacije na dva papirića i promiješajte ih u rukama, a zatim do prvog ukućana i zamolite da ga odabere ruku. Da, može biti toliko jednostavno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:15