RAZGLEDNICA

Dobrodošli u Francusku Polineziju, zemlju koralja, plavih laguna, pješčanih plaža i crnih bisera

Francusku prekomorsku zajednicu u južnom djelu Tihog oceana čini ukupno 118 otoka, od kojih su napoznatiji Tahiti, Bora Bora i Moorea

Bora Bora

 Triggerphoto/Getty Images/istock

Pet arhipelaga

Francuska Polinezija pripada prekomorskoj zajednici Francuske, što znači da ima veliku autonomiju, no o nekim državnim pitanjima ipak i dalje odlučuje Francuska. Nalazi se u južnom djelu Tihog oceana na prostoru najmanjeg kontinenta na svijetu, Oceanije. Čini je pet arhipelaga - Markižansko otočje, Tuamotu, Gambier te Australski i Društveni otoci. Arhipelag Francuske Polinezije proteže se na 2,5 milijuna kilometara kvadratnih Tihog oceana, čini ga ukupno 118 koraljnih i vulkanskih otoka, od kojih je samo 69 naseljeno. Kada govorimo o ovoj zemlji, mnogi će odmah pomisliti na Tahiti i Bora Boru. To su ujedno dva turistički najpoznatija otoka koji se nalaze u skupini Društvenih otoka. Glavni grad Francuske Polinezije je Papeete, koji se nalazi na spomenutom Tahitiju.

image

Francuska Polinezzija

Nevereverro/Getty Images/istockphoto

Crni biseri

Ova je zemlja dom rijetke vrste bisera, crnog bisera. Nazivaju ga i tahićanskim biserom jer je Tahiti najpoznatiji otok Francuske Polinezije, no kamenice koje proizvode crne bisere nalaze se na području cijele zemlje. Najviše crnih bisera proizvodi se na otočjima Gambier i Tuamotu, a koliko je njihova proizvodnja važna za Francusku Polineziju pokazuje i činjenica da tahićanski biser čini preko 50 posto njenog godišnjeg izvoza.

image

Crni biseri

Huahine/Getty Images/istockphoto

Dupini

Na području Francuske Polinezije obitava veliki broj životinja, a zanimljivo je kako ćete u vodama vrlo često sresti dupine. Dupini su autohtone životinje u Francuskoj Polineziji, nikada ne odlaze, a upravo se na ovom području smjestilo i nekoliko ustanova čija je djelatnost očuvanje i zaštita ovih divnih životinja. Gdje god da dođete, u Francuskoj Polineziji ponudit će vam se mogućnost da plivate s dupinima. Morska divljina vrlo je raznolika te tu obitavaju kitovi, divovske kornjače, ribe mante, barakude, ali i različite vrste morskih pasa, poput sivog i tigrastog morskog psa.

image

Podmorje Francuske Polinezije

Global_pics/Getty Images/istockphoto

Hrana

Specijaliteti ove zemlje rade se isključivo s lokalnim namirnicama. Upravo će se zato na njihovim tanjurima često naći riba. Najpopularnija je mahi mahi, a specijaliteti su i slatki krumpir te juhe i variva od povrća i lišća koje raste na otocima. U Francuskoj Polineziji se uzgajaju ananasi, pa su polja ananasa jako zanimljiva turistima, a tu su i kokos i kokosovo mlijeko, koje je gotovo pa nezaobilazni sastojak u svim jelima. Jela se vrlo često poslužuju na listovima banane. Polinežani često rade i mesna jela, a hrana se priprema u tradicionalnim polinezijskim podzemnim pećnicama koje lokalci zovu ahima‘a. Često spremaju i sirovu ribu koju samo začine limunom ili kokosovim mlijekom.

image

Mesni specijalitet na listu banane

Gerold Grotelueschen/Getty Images/istockphoto

Tahiti, Bora Bora i Moorea

Tahiti je najveći otok arhipelaga Društvenih otoka, ali i najveći u cijeloj Francuskoj Polineziji. Gotovo 80 posto stanovništva živi na Tahitiju, čiji je grad Papeete administrativno središte i glavni grad Francuske Polinezije. Otok se sastoji od dva drevna erodirana vulkana i površine je 1043 kilometra kvadratna. Najviši vrh otoka je Orohena, na 2237 metara. Otok je obrubljen koraljnim grebenima, a tu se ujedno nalaze i najljepše plave lagune, zbog kojih brojni turisti dolaze na Tahiti. Vrlo je popularna i tahićanska crna plaža, a većina resorta nalazi se upravo ovdje.

image

Plaža na otoku Moorea

Mvaligursky/Getty Images/istockphoto

U blizini Tahitija smjestio se vulkanski otok Moorea, koji opisuju kao otok nestvarne ljepote te je česta destinacija brodova za krstarenje. Oni pristaju u poznatom zaljevu Cook, iza kojeg se pruža prekrasan pogled na planinu Mouaputa. Bora Bora također je dio Društvenih otoka i jedna od popularnijih turističkih destinacija, poznata po svojim predivnim pješčanim plažama. Riječ je o malom otoku koji ima mnoštvo prekrasnih uvala, plaža i laguna koje jamče privatnost, pa ne čudi što je jedna od najpoznatijih svjetskih destinacija za medeni mjesec.

Polinežani

Polinežani glase za neke od najgostoljubivijih ljudi na svijetu. Odmah po slijetanju na teritorij Francuske Polinezije uručit će vam cvijet Tiare Tahiti, koji je amblem Tahitija i ostalih otoka. Također, poklonit će vam i ogrlicu napravljenu od cvijeća koja označuje dobrodošlicu. Putnici koji su posjetili bilo koji otok Francuske Polinezije uvijek će naglasiti gostoljubivost Polinežana. Također, Polinežani će vam sa zadovoljstvom pokazati svoje običaje i tradiciju, a jedan od takvih je i tradicionalni ples.

image

Tradicionalni ples

Sarayuth3390/Getty Images/istock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:36