UGORŽENI LJEPOTANI

Fotografije koje morate vidjeti! Polarni medvjedi pronašli su neobičan dom na napuštenom otoku

Velika obitelj polarnih medvjeda, njih gotovo dvadeset, nastanila je davno napuštenu meterološku postaju na ruskom otoku Kolyuchin
 Craig Oliver/Unsplash

Šetaju kućom od prostorije do prostorije. Vire s prozora, poput neke seoske gospođe promatraju sve što se ispred kuće događa. Izlaze iz kuće, vrata ostavljaju otvorenima…

Neobičan život polarnih medvjeda koji su nastanili napuštenu meteorološku postaju na otoku Kolyuchin na sjeveru Rusije snimio je fotograf Dmitry Kokh, koji je cijelo iskustvo opisao za The Guardian. Dmitry je fotograf divljih životinja, a snimiti polarne medvjede oduvijek mu je bio san. No pronaći ih i vidjeti uživo nije baš jednostavno. Zato mu se ovog prilikom sve posložilo da ih vidi ii fotografira u jedinstvenom okruženju.

"Bili smo na ekspediciji i pokušali smo doći do otoka Wrangel, koji je zaštićeni prirodni rezervat i utočište brojnim životinjama. Jednog je dana bilo loše vrijeme pa je kapetan broda odlučio pristati na mali otok Kolyuchin, na kojem je u sovjetsko vrijeme radila meteorološka postaja. Postaja je zatvorena 1992. i otok je od tada napušten", napisao je Kokh za Guardian. U jednom je trenutku ugledao nekakvo kretanje na prozoru postaje. Izvukli smo dalekozor i ugledali ih. Velika obitelj polarnih medvjeda, njih gotovo dvadeset, nastanila je davno napuštenu kuću. Fotografirao ih je s udaljenosti i dronom, kako ih ne bi uznemirio.

Biolog Anatoly Kochnev objasnio je kasnije autoru kako su polarni medvjedi znatiželjni po prirodi i da će uvijek pokušati proći kroz vrata i prozore koji nisu zatvoreni. Osim toga, nažalost, ove su životinje tradicionalno bile izložene lovu i sklanjanje u kuću njihov je način skrivanja i zaštite od ljudi.

Iako je od ekspedicije prošlo već nekoliko mjeseci, fotograf Dmitry Kokh i dalje ponekad pred očima vidi polarne medvjede u njihovoj nastambi koju su preuzeli od ljudi, a jedna od fotografija dobila je i počasno mjesto u njegovu domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:23